PREMIJERA: Osječki Akvarel slavonske instrumente zamijenio glasovima i otpjevao “Škripi đeram”
22. veljače 2019.
Music Box (10907 Članci)
Podijeli

PREMIJERA: Osječki Akvarel slavonske instrumente zamijenio glasovima i otpjevao “Škripi đeram”

„Škripi đeram“ je najavni singl Akvarelovog pop jazz a cappella albuma tradicionalnih slavonskih pjesama “Iz sveg klasa”, a koje su savršeno umotali u moderni izričaj.

Video broj za koji je zaslužan Cinematic studio i redatelj Josip Grizbaher sjajno se stopio s idejom o jednom đermu na bunaru kao čarobnom mjestu na kojem je na trenutak moguće osjetiti magiju ženske ljepote, odjenuvši ju u potpuno drugačije glazbeno ruho.

Vrhunske aranžmane, kako ove pjesme, tako i cijelog albuma “Iz sveg klasa”, radio je Olja Dešić koji je i glazbeni producent izdanja. Krajem prošle godine album je objavljen na digitalnim streaming servisima, a 1. ožujka za Croatia Records izlazi i CD izdanje.

Ovaj jedinstveni spoj glazbe izvedene isključivo glasovima (uključujući i ljudski beatbox i bas) te tradicionalnih slavonskih pjesama, došao je kao ideja kad se Akvarel predstavio 2017. godine na Etno festu Neum s pjesmom “Crne oči”, a na poziv direktora festivala Jurice Pađena. Tako su slavonski tradicionalni instrumenti zamijenjeni suvremenim vokalnim igrama Ozane Tomić, Nere Mamić, Ivane Marinić, Dore Vestić, Marine Hlupić, Davora Solanovića, Alana Marinića i Hrvoja Vanje Dražića.

“Škripi Đeram je puno više od niza opjevanih riječi. On je za mene mantra i soundtrack za prijelomno razdoblje. Iz gusjenice u leptira. U 2 minute i 50 sekundi. A spot mu daje uzorke na krilima. Mislim da će doprijeti do svakoga tko ga posluša”, rekla je Nera Mamić, glavni vokal u pjesmi.

Foto: Tomislav Šilovinac