Black Coffee i Zdenka Kovačiček obradili hit iz 1970. godine
1. ožujka 2019.
Music Box (10960 Članci)
Podijeli

Black Coffee i Zdenka Kovačiček obradili hit iz 1970. godine

Black Coffee je u 26 godina svog postojanja često posezao za hrvatskim pop standardima, primjerice 1996. Gibonnijevom “Lipa moja”, 2003. Runjićevom “Nista nova”, 2011. Huljićevom “Ljube se” i sada u suradnji s legendarnom Zdenkom Kovačiček u obradi bezvremenske pjesme Miljenka Prohaske “Zbog jedne melodije davne”, premijerno izvedene na Opatijskom festivalu 1970.

– Glas Martine Thomas i dio teksta otpjevan na engleskom jeziku izvrsno dočarava bezvremenost ove kompozicije i dokaz je da naše kompozicije mogu stajati uz bok sa vrhunskim svjetskim evergreenima– izjavio je Renato Švorinić, član Black Coffee.

Black Coffee je u svom osebujnom stilu pjesmu prearanžirao u smooth jazz stilu, a singl je ujedno i najava za njihov 13. po redu album, koji bi svijetlo dana trebao dočekati na jesen 2019.

– Poslušala sam pjesmu i super mi zvuči. Ja čujem jednu potpuno novu verziju pjesme koju sam pjevala više od 40 godina. Imam osjećaj kao da je napisana sada upravo za dva naša vokala. Martina joj daje svježu boju i optimizam, a moj glas joj daje malo patnje i nostalgiju za nečim što je prošlo. Vrlo profinjeno i moderno – rekla je legendarna Zdenka Kovačiček.

Black Coffee je poznati jazz sastav, koji djeluje od 1993. godine kada je nastupio na 1. Splitskom jazz festivalu, na kojem su nastupili i McCoy Tyner, Michael Brecker i Trilok Gurtu, te na jazz festivalu Jazz For Peace u Pescari pored Jamesa Williamsa, Larry Willisa i Bobby Watsona. Od kad su izdali prvi nosač zvuka 1996. pod nazivom “Black Coffee” grupa je nastupala na mnogobrojnim jazz i etno festivalima, te izdala nekoliko nosača zvuka na kojima im gostuju poznati hrvatski umjetnici kao što su Boško Petrović, Matija DedićZdenka Kovačiček i brojni drugi. Imaju višestruke nominacije za nagradu Porin, a dobitnici su čak 3 Porina. Grupa je poznata po velikoj koncertnoj aktivnosti i suradnji s mnogim hrvatskim i stranim jazz zvijezdama.

Suradnja s legendarnom glazbenom divom Zdenkom Kovačiček sigurno se ubraja u veliki glazbeni pothvat s obzirom da je ona jedna od najznačajnijih osoba na hrvatskoj glazbenoj sceni. Svoju vokalnu karijeru započela je s trinaest godina u duetu “Hani”, gdje pjeva zajedno s Nadom Žitnik. Kasnije je nastupala diljem Europe po raznim klubovima gdje je pjevala s mnogim poznatim glazbenicima poput Bill Haleya i The Kinksa.

Na tom putovanju otkrila je svoj talent prema jazzu, soulu i bluesu, a po povratku je započela suradnju s najboljim zagrebačkim jazzerima poput Boška Petrovića iMiljenka Prohaskog. Tijekom svoje glazbene karijere surađivala je s mnogim kultnim sastavima poput Nirvane (zagrebački trio), Time-a, Bijelog dugmeta, YU jazz-rock selekcije, dok suradnja s Telephone blues bandom traje još i danas.   Posljednjih nekoliko godina Black Coffee najviše surađuje s talijanskim bandoneonistom – Daniele di Bonaventura, s kojim 2009. godine objavljuju CD za talijansku etiketu “Caligola Records” iz Venecije pod nazivom “Dall altra parte del Adriatico” / “S druge strane Jadrana“.

Album dobiva izvanredne kritike u glazbenim magazinima “Musica Jazz” i “Jazzit“. Album, na kojem se po prvi put u novijoj glazbenoj povijesti nalaze zajedno hrvatske i talijanske kompozicije, promoviran je na niz domaćih festivala (Splitsko Ljeto, Dani Matice Hrvatske Mostar, Jazz festival Lošinj, Zadarsko Kazališno Ljeto itd.).

Svoj posljednji album “Yo Yo” Black Coffee objavio je u izdanju Scardone.