#nedjeljnikomentar: dRUMELODY, Mile Kekin, Nera Mamić, Putokazi, Zoran Predin
3. ožujka 2019.
Nikola Knežević (2788 Članci)
Podijeli

#nedjeljnikomentar: dRUMELODY, Mile Kekin, Nera Mamić, Putokazi, Zoran Predin

Prije sedam dana #nedjeljnikomentar posvetili smo Oscarima i filmskoj umjetnosti, a ove nedjelje se vraćamo na glazbu. Neka nova imena, neka dobro poznata, obrade, sintetički vokali, dosta raznovrstan #nedjeljnikomentar spreman je na čitanje.

dRUMELODY – “You and Me” (Take It Or Leave It Records)

dRUMELODY nastavlja s predstavljanjem glazbe u kojoj koristi sintetički vokal. Ponovno snažni i tvrdi bass line kojemu nježnu notu daje senzualni vokal. Lagani ritam također daje jedan senzualni predznak koji će se sigurno svidjeti slušateljima željnima dobre atmosfere. Savršena stvar za warm up partyje, a nadam se da ćemo ubrzo imati novu priliku čuti ovog sjajnog DJ-a i producenta na našim prostorima.

Ocjena: 4.5/5

Mile Kekin – “Samo moja” (Menart)

Još se nisam navikao na Kekina u ovom izdanju. Stalno očekujem nekakav punk rasplet i žestoki refren kakav je bio u Hladnom pivu, ali ništa od toga. Možda sam se previše navukao na karijeru Piva pa se ne mogu samo tako prebaciti u novi Milin svijet.Glazbeno je snažan, u akustično-električnoj folk-rock maniri, no vokalno kao da nije za ovu glazbu. Mogu zamisliti nekoliko imena s naše glazbene scene koji bi savršeno odgovarali uz ovu glazbenu podlogu. Ali Mile nikad nije bio u Pivu čovjek od atmosfere, barem ne tijekom pjevanja i koliko god ga mnogi odobravali meni je ipak draži u svojem matičnom bendu. Za razliku od ove lagane pjesme, u punk folk izdanju, primjerice u singlu “Atlas”, mi je bio genijalan. I više bih volio da ide u smjeru Dropkick Murphysa, Poguesa i sličnih. Žao mi je, ali tako je. On je stvoren za punk rock.

Ocjena: 3.5/5

Nera Mamić – “Jednostavna stvar” (Croatia Records)

Iako je znamo po raznim glazbenim projektima kao što su Akvarel ili Electric Porn, ili možda kao gošću na pjesmi Krankšvestera “Retardirana”, sjajna Osječanka odlučila se i na solo karijeru. Svi ovi projekti koje sam nabrojao su različiti i nevjerojatno je kako se može transformirati u svaki od njih, ali opet biti svoja. Ipak mi je nešto draža u ovim ozbiljnijim situacijama, poput pjesme “Jednostavna stvar”. I negdje na sredini, nakon što smo čuli prvih nekoliko stihova imao sam sljedeći osjećaj – “ako nastavi do kraja ovako lagano, bit će to samo jedna obična balada i više nego solidan start solo karijere, a ako napravi nešto neočekivano, onda bi to moglo značiti da ne razmišlja kao većina i da najbolje tek slijedi”. I nakon što sam sâm sebe citirao drago mi je što je ispalo ovo drugo, ritam se ubrzava, balada postaje prava mini big bandovska soul pop uživancija. Šteta što brzo naglo završava sve jer sam priželjkivao još neke poslastice. No, očito se moram strpiti do sljedećeg singla. Zanimljivo, ne i nešto što bi se moglo često čuti na radiju, ali glazba koju bih primjerice volio čuti na nekom open air ljetnom festivalčiću. Negdje na moru! Simpatično zvuči!

Ocjena: 4/5

Putokazi – “Kishica” (Dallas Records)

S nestrpljenjem dočekam svaku novu pjesmu Putokaza, pogotovo kada znamo da su sad imali jednu podulju glazbenu stanku, ali očito da se u tom razdoblju kuhalo dosta toga. Majstorica atmosfere i glazbene poezije, Miranda Đaković umijesila je savršeni kruščić. Promjena ritmova i harmonija, kao u jazz glazbi, artistički, glasovno ponovno briljantno i ovoga puta uz notu nekakve gypsy ili folk glazbe. Čarolija kiše genijalno presenena na glazbu, jer ponekad zna biti nježna, ponekad razigrana, a nekada gruba, baš kao svijet u kojem živimo. Sretan 35. rođendan Putokazima i hvala što ste i dalje dosljedni i posebni u svojem glazbenom identitetu.

Ocjena: 4.5/5

Zoran Predin & Damir Kukuruzović Django Group – “Pamtim samo sretne dane” (Croatia Records)

Rijetko se tko usudi obraditi Arsenove pjesme, ali kad je u pitanju Zoran Predin onda se takvo što ipak dočeka s otvorena oba uha. Iako pjevački Zoranov izričaj ne paše toliko uz Arsenovo stvaralaštvo, novi aranžmani s Damir Kukuruzović Django Groupom su fenomenalni, osvjevažajući, a opet nježni, bogati i dostojanstveni. Iako samo Arsen zna najbolje izvesti svoje pjesme, ovo što je uradio Predin s ekipom je jako dobro sjelo, barem ono što sam do sada čuo s albuma “Zoran pjeva Arsena”. Lijepo za slušanje na kišni dan.

Ocjena: 4/5

Foto: Emanuela Tomino, Jasmin Fazlagić