#nedjeljnikomentar: Anderson .Paak, Emeli Sandé, Majke, Kandžija, The Last Location
17. ožujka 2019.
Nikola Knežević (2784 Članci)
Podijeli

#nedjeljnikomentar: Anderson .Paak, Emeli Sandé, Majke, Kandžija, The Last Location

Novi #nedjeljnikomentar govori kao i uvijek o imenima koja su već dobro znana publici, ali i onima čije vrijeme tek dolazi i koji će sigurno u budućnosti osvajati domaću ili svjetsku glazbenu scenu.

Anderson .Paak – “King James” (Aftermath Entertainment)

Sve popularniji američki hip hop glazbenik i producent, koji će ovog ljeta razveseljavati i hrvatske obožavatelje na Dimensions Festivalu, pjesmom “King James” najavljuje novi studijski album “Ventura” koji izlazi 12. travnja. Sjajan funky i groovy ritam rasplesat će vas odmah u prvim taktovima. Podsjeća na mješavinu glazbe Pharrella, Neila Rodgersa i sličnih “krivaca” za neke od najboljih američkih plesnih pjesama. Svojim falsetto vokalnim mogućnostima pokazuje da nije samo u pitanju hip hoper nego i multitalentirani glazbenik. Dobio je i povjerenje labela legendarnog Dr. Drea, stoga mu već vjetar u leđa daju najveći predstavnici hip hop industrije, a sve to potvruđuje i sve veći broj obožavatelja. Osobno obožavam bendovsku hip hop glazbu, tako da sam izgleda pronašao nakon dugo vremena novo ime na svojoj žanrovskoj playlisti.

Ocjena: 5/5

Emeli Sandé – “Sparrow” (Virgin Records/Menart)

Emotivna Britanka nježnog, ali i prodornog glasa, vraća se novim albumom kojeg najavljuje pjesmom “Sparrow”. Soul poslastica s gospelskim back vokalima izazvat će u vama trnce. Pjesma je tim bolja iz razloga što iza nje stoji upravo Emeli, bez suradnika. Snažna je i poruka koja stoji iza pjesme, stoga pripremite se i za koju suzu. Njezina interpretacija ponovno oduzima dah i sigurno je kako će s pjesmom ponovno dosegnuti visoka mjesta top lista. Možemo samo zamisliti kakav će biti novi album, ako je suditi prema genijalnoj “Sparrow”.

Ocjena: 5/5

Goran Bare & Majke – “To nije igra” (Croatia Records)

Teško je reći koja je najbolja pjesma albuma “Nuspojave”, a ako bih mogao birati onda bi to uz “Ljubav krvari” bila “To nije igra”, novi singl Gorana Bare & Majki. Tvrdi bubnjevi, prodorne gitare, riff koji se lako pamti i nešto što ne čujemo po prvi put – Baretovo falsetto pjevušenje na refrenu. Davor Rodik ponovno je rasturio sa svojom pedal steel gitarom, a ništa manje briljantna nije ni lead gitara. Bare tipičan, zavija, vrišti, a glazba je nikad tvrđa, rockersko-blueserska, koja upravo zbog svih ovih simptoma dobiva i psihodelični predznak.

Ocjena: 5/5

Kandžija i Gole žene – “Magična butra” (Mudri brk)

Ne znam je li itko do sada unutarnju žensku ljepotu opisao ljudskim organima. Kandžija govori o njezinoj leđnoj moždini, štitnjači, kralješcima, plećki, jednjaku, sinusima…I odradio je to simpatičnim videospotom i zanimljivom usporedbom, kako smo mi hipnotizirani mobitelima i ostalim gadgetima, tako je on hipnotiziran ženskom ljepotom. Unutarnjom i vanjskom! Zato je svoju butru opisao kao magičnu. Kandžija se nakon solo albuma vratio aktivnostima sa svojim bendom. Konačno! Ipak je ovo nešto što mu najbolje leži. A i nama! Vrlo dobar “povratak” i vrlo dobra najava novog materijala.

Ocjena: 4/5

The Last Location – “Nestajem” (Dallas Records)

Bosansko-hercegovačka glazbena scena ima jedno zanimljivo ime za koje možda niste čuli u medijima, a to je The Last Location koji je na tragu svjetskih pop-rock bendova, ali i svjetskog zvuka. Iza sebe imaju i brojne koncerte po Europi, što i ne čudi sluašjući novi singl “Nestajem” kojim najavljuju novi album. Braća blizanci Ahmed i Muhamed Latić potpisuju glazbu i tekst, a Edin Mucić aranžman. Vokalno snažna na tragu One Republica, The Scripta, The Killersa i sličnih bendova koji imaju moderni pop rock zvuk, ali i gitarističke riffove koji lako ulaze u uho. The Last Location zaslužuju više pozornosti i šteta što se s BiH scene spominje već godinama 5 ili 6 istih imena, a ne daju se prilike nekim novim ljudima, iako ovaj bend postoji već više od 10 godina.

Ocjena: 4.5/5

Foto: Zoran Marinović, Edvin Kalić