Peticija protiv članaka 11 i 13 Zakona o autorskim pravima EU dosegla 5 milijuna potpisa
24. ožujka 2019.
Music Box (10959 Članci)
Podijeli

Peticija protiv članaka 11 i 13 Zakona o autorskim pravima EU dosegla 5 milijuna potpisa

Direktiva Europske unije o autorskim pravima i dvije kontroverzne mjere, članak 11 (porez na linkove) i članak 13 (filter sadržaja), nastavljaju izazivati veliku pozornost kod javnosti.

Članovi Europskog parlamenta i diplomati država članica EU uspjeli su pronaći kompromis s Njemačkom i Francuskom koje su umalo dovele na koljena Europsku uniju po pitanju ove direktive. Naime, ove zemlje se nisu mogle dogovoriti trebaju li stroga pravila vrijediti za manje internetske platforme, ali je pronađen kompromis pa će platforme čiji su godišnji prihodi manji od 10 milijuna eura, imaju manje od pet milijuna korisnika i nisu aktivne više od tri godine, biti pod manje strogim nadzorom regulatornih tijela.

Organizacije iz raznih kulturnih i kreativnih sektora, a koje predstavljaju autore, skladatelje, tekstopisce, novinare, fotografe te novinske agencije audiovizualne producente, izdavače raznih vrsta iz Europske unije, okupljene su pod jedinstvenim hashtagom – #Yes2Copyright.

No, tu je i oporba pod nazivom #SaveTheInternet, a koja želi svrgnuti ovu EU Direktivu, odnosno po njima jako opasne članke 11 i 13. Reforma Zakona o autorskom pravu, kažu, uništit će kritiku i limitirati samoizražavanje na internetu. Peticija pod nazivom “Zaustavite cenzursku mašineriju! Spasite internet” dosegla je skoro 5 milijuna potpisa, a cilj je prikupiti 6 milijuna. Prema njima EU direktiva će uništiti kulturalne norme interneta. Stručnjaci ipak zaključuju kako ovakav zakon treba usvojiti jer će zbog njega na gubitku biti jedino Silicijska dolina.

Ipak, u konačnici sve mora usvojiti Europski parlament i sve zemlje članice, a nakon toga slijedi i razdoblje od dvije godine za implementaciju u nacionalna zakonodavstva.