Petar (Mayales) uoči KSET-a: “Vesele nas nastupi u pravim klubovima, a rado se sjećamo i prvog našeg u KSET-u”
26. ožujka 2019.
Nikola Knežević (2795 Članci)
Podijeli

Petar (Mayales) uoči KSET-a: “Vesele nas nastupi u pravim klubovima, a rado se sjećamo i prvog našeg u KSET-u”

Grupa Mayales, vlasnici najboljeg albuma u 2017. godini, “Simbol za sunce”, dobitnika Porina, vraća se u KSET, klub s kojim vežu lijepe uspomene jer su upravo tamo na prvom nastupu premijerno predstavili povratničke Mayalese. 

Petar Beluhan, pjevač i tekstopisac Mayalesa, u intervjuu za Music Box govori o Katran sessionu, zanimljivom projektu benda, zatim producentima Juri Ferini i Pavlu Miholjeviću, ali i o remixu pjesme “Most” kojeg je radio Nipplepeople i koji nažalost, nije mogao biti u konkurenciji za nominaciju za nagradu Porin.

Već ste objavili nekoliko singlova s albuma “Simbol za sunce”, kako studijskih snimki, tako i live snimki snimljenih na sessionu u Katranu. Hoće li taj session završiti u nekom fizičkom obliku ili ćemo samo moći uživati u fragmentima istoga?

“Katran session sa svoje četiri pjesme je sam po sebi zatvorena cjelina objavljena na YouTube-u, odnosno kao samostalne pjesme puštene radio postajama da ih emitiraju po svojoj volji, kao svojevrsna nadopuna albumu “SZS”. To je to. Praksa koja je svugdje uobičajena, pa i u Lijepoj našoj sjebanoj i maloj. Katran session je svima nama jedan od najljepših uspomena odnosno jedan od najuspjelijih Mayalesovih projekata osim samih albuma. Jako smo ponosni kako je sve ispalo u glazbenom i umjetničkom smislu, ujedno to je i srednji prst čitavoj ovoj učmaloj atmosferi koja nas ubija iz dana u dan sve dublje i brutalnije.”

“Simbol za sunce” je dobitnik Porina za najbolji rock album u 2017. godini (također nominiran za Album godine), po mnogima anketama i najbolji album te godine. Tada ste predstavili jedan novi zvuk benda. Nastavljate li tako i dalje, odnosno moje pitanje je radite li na novim materijalima dvije godine nakon albuma? Znam da ste pričali kako imate i dosta neobjavljenog materijala.

“Mogu potvrdno odgovoriti, nastavljamo u istom sastavu s istim producentima, već neko vrijeme radimo i snimamo nove materijale. Da li je to novi ili stari zvuk to ćete vi prosuđivati, iz moje perspektive sve je to više-manje isto obzirom da je izašlo iz istih znatiželjnih glava gladnih novih i novih muziciranja. Ako sve bude po planu za petnaestak dana pokazat ćemo vam i novi singl pa vi recite da li smo se pomakli negdje drugdje ili gazimo na tragu posljednjeg albuma…”

Sva tri dosadašnja albuma su nagrađena Porinima, ako se ne varam 6 njih i desetke nominacija i sve to u najprestižnijim kategorijama. Radi se o albumima objavljenim u razdoblju od čak 25 godina postojanja. Je li razlog tome perfekcionizam ili se jednostavno tako osjećate da niste češće objavljivali nove materijale?

“Opet ću ponoviti, mi smo samo radili ono što volimo najbolje i najbrže što smo mogli. Sve ostalo više nije u našim rukama. Taj tempo je moguća posljedica perfekcionizma kojem smo skloni, kao i eksperimentiranju s formama koje možda i nemaju neku tradiciju na ovim prostorima. Tempo je definitivno spor ali uglavnom opravdan. Vjerojatno sve to pridonosi tome da nema prevelikog zasićivanja s našom glazbom – pa kad sve skupa zbrojiš vjerojatno dolazimo do toga da se s izvjesnim zanimanjem prati naša glazbeno diskografska priča. Tko će ga znat.”

Nekad su vas kao vokali pratili Valerija Nikolovska i Kristijan Beluhan, ugostili ste ih i na albumu “Simbol za sunce”, odnosno ”2”. Jeste li ikada razmišljali da njihov angažman bude potpun jer uvijek nekako na koncertima jedva čekamo vidjeti njih na djelu. Bez ikakve uvrede prema Vama kao aktualnom lead vokalu.

“Razumljivo, oni su ostavili jaki trag duž postojanja Mayalesa. Poznato je da, kad se ukažu prilike, mi s njima svako malo uskrsnemo i tu čaroliju, kako uživo tako i na pojedinim novim pjesmama. Dominantni izazovi Mayalesa su u drugim sferama, dovoljno izazovni da ne stignemo pretjerano razmišljati tko od publike želi ovo ili ono. Prvenstveno je ono što želimo mi autori, stvarati novu glazbu, pa tako i poneke suradnje kad sazrije prilika…”

Tijekom godina mijenjali ste produkcijski tim, a od “Simbola za sunce” prate vas Jura Ferina i Pavle Miholjević, jedan od najboljih producentskih timova u Hrvatskoj. Osim toga, članovi su i live benda. Koliko vam znači njihova prisutnost i koliko se zvuk benda profilirao zahvaljujući njima?

“Mogao bi danima pisat o tome, u kratkim crtama Jure i Pavle su definitivno zaslužni za konačni zvuk aktualnih Mayalesa, također i neprocjenjivo bogatstvo u bendu, baš kao i svi ostali. Otrcano ali jebiga, u koncertnom smislu fakat smo svi zajedno tim koji se voli i sjajno muzicira, osim toga imamo i neko šire razumijevanje koje je tajni začin za održavanje bendova i kreativnih suradnji. Bez toga sve može u sekundi otići u 3pm, zauvijek. Uglavnom, svi smo skupa uspjeli dobiti vrhunsku live izvedbu dostojnu posljednjeg albuma, ali i svih ostalih prilično zahtjevnih pjesama koje izvodimo…dođite pa poslušajte je li nas devet doista u stanju postići trodimenzionalnost pjesama u živoj izvedbi.”

Ovih dana pripremate se za koncert u KSET-u. Sjećate li se zadnjeg nastupa u ovom kultnom klubu? Koliko vas vesele ovakvi relativno mali koncerti?

“Zapravo da, vesele nas nastupi u pravim klubovima, bili oni veliki ili mali. KSET je svakako jedan pravi klub. Obzirom da je nedavno isposlovao novi razglas time se više veselim nastupu. Sjećamo se prvog nastupa, kako ne, on je po mnogočemu bio važan i poseban, tamo je bila svojevrsna premijera povratničkog Mayalesa. Važna je to stvar.”

Zanimljiva se situacija dogodila uoči ovog koncerta, a kad je remix pjesme “Most” u aranžmanu grupe Nipplepeople odbijen za nominaciju za nagradu Porin. Naime, ovaj tajanstveni duo nije htio otkriti svoje identitete. Kako vi komentirate tu situaciju i mislite li da je Porin trebao popustiti?

“Svi su postupili kako je trebalo, nema spora, ovo je win win situacija već i zbog toga što će ovaj neobičan slučaj, s kojim se Porin očito još nije suočio, potaknuti iste da provuku neki amandman koji bi regulirao takve situacije u budućnosti. Jer vrlo je izgledno da će Nipplepeople vrlo skoro izaći sa svojim prvijencem – a to nitko neće propusti samo zbog toga što su dvoje ljudi anonimni. Takav oblik anonimnosti je legitiman artistički čin u mainstream glazbi.”

Zagrebačka skupina Mayales vraća se u četvrtak, 28. 3. u KSET. Ulaznice po pretprodajnoj cijeni od 40 kn mogu se nabaviti u KSET-u i Dirty Old Shopu dok će na dan koncerta cijena porasti na 50 kn.

Foto: Karla Matulina