IZVJEŠĆE/FOTO: Hooverphonicov glazbeni vremeplov u Tvornici kulture
27. ožujka 2019.
Filip Bahun (14 Članci)
Podijeli

IZVJEŠĆE/FOTO: Hooverphonicov glazbeni vremeplov u Tvornici kulture

Kultni belgijski bend Hooverphonic posjetio je Zagreb i u sklopu turneje razveselio brojne fanove koncertom održanim u Tvornici kulture ovog utorka.

Bend koji svoje korijene vuče još iz prošlog stoljeća hrvatska publika imala je prvi put čuti uživo, a turneju nastavljaju već danas koncertom u Beogradu. U ugodno popunjenom, ali na sreću ne i pretrpanom prostoru velikog pogona Tvornice, Hooverphonic su u otprilike sat i pol izredali većinu svojih hitova pomiješanih s pjesmama iz novijeg stvaralačkog razdoblja. Glazbu uglavnom opisuju kao kombinaciju trip-hopa i filmske glazbe uz rock i electro pop elemente.

Večer su otvorili uz “Concrete Skin” da bi se potom Callier obratio publici i pozdravio slušatelje na simpatičnom pokušaju hrvatskog. Komunikacija s publikom bila je solidna pa su tako stanke između pjesama bile ispunjene anegdotama i pošalicama iz života Alexa Calliera i benda. Kako su i prije same izvedbe najavili, koncert je bio putovanje kroz kreativni opus Hooverphonica praćen crticama i zanimljivostima. Veliku ulogu u količini komunikacije van same glazbe možda možemo pripisati činjenici da je koncert sniman u sklopu rockumentaryja koji bi svjetlo dana trebao ugledati sljedeće godine.

Pažnju publike zasigurno je plijenila mlada Luka Cruysberghs, aktualna pjevačica benda koja mu se priključila tek prošle godine te popunila mjesto bivše Noemie Wolfs. Premda u trenutku osnivanja benda daleke 1995. godine još nije bila ni rođena, Luka se odlično snašla u zadanoj ulozi. Kao pobjednica flamanske inačice popularnog showa “The Voice” istaknula se na sceni te nije bilo potrebno dugo da se njen talent prepozna. Nastup je začinila osebujnim odjevnim kombinacijama pa se tako presvukla pet puta tijekom koncerta. Možda je zato Alex Callier i bio toliko pričljiv da bi Luki dao dovoljno vremena za “make over” između pjesama.

Uz “Hiding in a Song” i publiku koja je pjevušila lalala preko “Romantic” i “Amalfi” band je proplovio kroz svoje dosadašnje stvaralaštvo, a posebnu pozornost posvetili su možda najvećim hitovima, “Mad About You” i “2 Wicky” koja je ujedno i bila zadnja pjesma nastupa.

Koncert se može opisati kao mirnije iskustvo, neopterećeno uobičajenim gužvama i pijanim hordama koje možda i odgovaraju nekim drugim bendovima, ali ne i Hooverphonicu. Možda bi i publika bila malo brojnija, no vjerujem kako je ulaznica od 160 kuna odbila usputne slušatelje i rekreativce. No vjerujem kako oni fanovi kojima nije bio problem zažmiriti na malo višu cijenu ulaznice, nisu otišli razočarani te se mogu veseliti izlasku filma u kojem možda baš oni budu u pokojem kadru.

Foto: Nikola Knežević