Počinje mjesec Kulturaljke – očekuje se tsunami uzbuđenja s vrhuncem uz Kultur Shock
3. travnja 2019.
Music Box (10920 Članci)
Podijeli

Počinje mjesec Kulturaljke – očekuje se tsunami uzbuđenja s vrhuncem uz Kultur Shock

Počinje Kulturaljka, sad već kultna kulturno – glazbena manifestacija  koja u Šibeniku egzistira dugih devet godina zahvaljujući Udruzi P.A.R.K. U tri tjedna, od 4. do 21. travnja, Šibenik će postati epicentar kulturnih zbivanja s vrhuncem 20. travnja kada će u šibenskom Importanneu prvi put ikad u gradu  nastupiti fenomenalni američki bend Kultur Shock!

Bit će to ujedno njihov jedini nastup u Dalmaciji i kraj velike europske turneje. U pratnji im je legendarni Edo Maajka. Ulaznice se još mogu kupiti, a vrijeme do početka kratimo nikad boljim programom koji počinje već 4. travnja izložbom ‘Samo urbano’ u klubu Azimut.

Autor izložbe ‘Samo urbano’ je splitski umjetnik Daboo sa nizozemskom adresom na povremenom radu u Šibeniku. Pravim imenom Davor Dedić organizator je Membrain festivala te potpisuje grafičke vizuale Kulturaljke i glazbenog festivala Regius.  Ovo je njegova prva samostalna izložba i spoj tiskarskih tehnika, matrica, slika i grafita u tradicionalnim i odvažnim bojama.  Za one koje zanima kako to izgleda u praksi u četvrtak će biti u Azimutu već do 20 sati za kad je najavljeno otvorenje.

Tek što su osvojili dva Porina za najboljeg novog izvođača i najbolji etno album, koprivnički folk – rock bend Ogenj već stiže u Šibenik. Zahvaljujući Kulturaljki, dvostruki Porinovci 12. travnja, u petak, sviraju u Azimutu.  Upad je besplatan, a uživo se sluša nagrađeni album ‘Domaj’.  Apsolutno najbolje zagrijavanje za ono što slijedi krajem mjeseca u Importanneu, nastup američkih legendi Kultur Shock i balkanskog kralja repa  i hop – hopa, Ede Maajke.

Martinska će ove godine plesati cijelo ljeto! I to je tema ovogodišnje javne tribine u organizaciji PARK-a koja će u sklopu programa Kulturaljke biti održana 16. travnja, u utorak, u caffe baru Barcode. Na jednom mjestu okupit će se organizatori festivala koji će ovo ljeto od Martinske napraviti najpoželjniju festivalsku destinaciju, a među njima je i P.A.R.K.-ov Regius festivala. Na tribini se očekuju predstavnici Seasplasha, Kanal Festa, Noxa, Membrain Festivala, Blast Festa i udruge Oksid. Bit će mjesta i za publiku. Početak je u 19 sati.

Nakon što je u siječnju ove godine u požaru do temelja izgorio Hangar na prostoru bivše vojarne Bribirskih knezova u Šibeniku, izgorio je i dom raznih kulturno – zabavnih manifestacija. Ali duh je ostao pa će veliko koncertno finale devete Kulturaljke umjesto u legendarnom Hangaru biti održano u praktički centru grada, u tzv. Importanneu koji je organizatorima velikodušno ustupio Grad Šibenik, a kladimo se da koncert američkih rock legendi Kultur Shock neće propustiti barem jedan šibenski dogradonačelnik! Importanne vrata otvara u 21 sat! Na koncertu benda osnovanog prije 23 godine u Seattleu očekuje se velik broj publike, obožavatelja iz cijele Dalmacije. Sve jer je riječ o jedinstvenoj prilici da se na našim prostorima čuje bend koji uspoređuju s Gogol Bordellom ili S.O.A.D.-om, a kojemu je ovo prvi nastup u Šibeniku, jedini u Dalmaciji, te kojim završavaju europsku turneju i vraćaju se doma preko Bare! Šibenskoj publici predstavit će svoj najnoviji studijski uradak ‘D.R.E.A.M.’.

Bit će to ‘big bang’ devete  Kulturaljke jer uz headlinere publiku očekuje još glazbenih poslastica! Uz Kultur Shock samo za ovu priliku, stiže i veliki chef rime, Edo Maajka. Čovjek koji koliko kod ga puta slušali, svaki put priušti užitak slušanja kao da je prvi! Edo će se na pozornici pridružiti američkim glazbenicima s kojima će izvesti pjesme s njihovog zajedničkog EP-a ‘Tales of the two Gurus’ iz 2016. Puno je toga neponovljivog u noći 20. travnja u šibenskom Importanneu. Šibenska će publika znati i cijeniti ponovan reunion kultnog šibenskog autorskog rock benda One More koji će nastupiti kao predgrupa! One more se vraća u velikom stilu. Genijalac Ante Prgin Surka Beatbox, ovjenčan Porinom, pobrinut će se za party uz svoj beatbox show! Surka radi beatbox s mikrofonom i loop mašinom, nema unaprijed pripremljenih loopova, a kralj improvizacije uvijek razoruža, nikad razočara!

U pauzama između bendova, šibenskim Importanneom trest će Škalja i Sokol! Glazbena podloga koja u najboljem smislu reflektira paletu glazbenih žanrova.

Koncertno usijanje 20. travnja samo će najluđi propustiti, svi ostali ulaznice po cijeni od 80 kuna mogu kupiti do 19. travnja i to: u Šibeniku u caffe baru Baldekin, Narodna Republika Bono i Azimut; u Zadru u caffe baru Indie te u Splitu u Split Circus. Nakon toga, ulaznice po cijeni od 100 kuna, ono što ostane, moći će se kupiti na ulazu u Importanne. Tu je i online kupnja na Entrio http://bit.ly/Kulturaljka , http://bit.ly/EntrioOutlets .

Kulturaljka je poznata po tome da iz godine u godinu mijenja koncertnu mapu Šibenika. Osim što je koncertno finale umjesto u Hangaru u Importanneu, tako će i after party biti na trećoj lokaciji, a riječ je o fenomenalnom Tunelu. Vrhunska prilika za ispipati mjesto za one koji ga još nisu osjetili. After je od dva sata u Tunelu, a za glazbu brinu tri asa – Drug Podrug i Škalja & Sokol! Ulaz je besplatan za one koji dođu s narukvicom koncerta u Importanneu, 20 kuna na ulazu za sve ostale! Plati pa se rugaj ostatak godine da si bio na još jednoj povijesnoj Kulturaljci!

Na kraju podsjetimo da P.A.R.K. i u devetoj godini održavanja, organizira Kulturaljku s ciljem poticanja Šibenčana da sudjeluju u kulturnom i društvenom životu grada te s idejom stvaranja multimedijalnog centra za kreativno izražavanje koji Šibeniku fali zadnjih 20 godina.

Foto: Nikola Knežević