Radio Študent Ljubljana 50. rođendan slavi uz Laibach, Mimika Orchestra + Darko Rundek, Seine…
25. travnja 2019.
Music Box (10956 Članci)
Podijeli

Radio Študent Ljubljana 50. rođendan slavi uz Laibach, Mimika Orchestra + Darko Rundek, Seine…

Radio Študent Ljubljana slavi. Jedan od najstarijih i najjačih neovisnih medija u Europi 9. svibnja napunit će 50. rođendan.

Radio Študent, jedinstven na području država bivše Jugoslavije, ali i šire, nastao je kao rezultat studentskih pokreta krajem 60-ih. Kao neovisni prostor slobode medija uspostavio se u liberalnim 70-ima, ostao glasan u stabilizacijskim 80-ima, igrao ključnu društvenu ulogu tijekom procesa osamostaljenja Slovenije te preživio tranziciju sve do današnjeg zbunjenog trenutka.

Radio Študent i danas ostaje što je uvijek bio – neovisan, neprofitan, glasan i nepokoriv. Aktualnu ekipu čini oko 200 suradnika koji direktnim izborom biraju urednike, a de facto i direktora radija. Suradnici, raspoređeni u pet redakcija (politička, glazbena, kulturna, sveučilišna i znanstvena) i dvije službe (spikeri i tehničari), produciraju do 16 sati dnevnog programa. Od samog početka Radio Študent, ili RŠ (“ereš”) kako ga poznajemo u Ljubljani, emitira uživo iz najvećeg studentskog naselja Rožna dolina te svojim slušateljima nudi širok izbor tema te alternativne glazbe. RŠ često surađuje i s brojnim medijima s područja bivše Jugoslavije, a isto tako prostor u eteru daje i manjinama – četiri puta mjesečno slušatelji mogu slušati emisije na srpskom i hrvatskom jeziku, dok se u prošlosti emitirala emisija na i bosanskom i romskom jeziku.

U okviru proslave 50. rođendana RŠ organizira brojne evente, čiji će vrhunac biti 9. svibnja s koncertom u ljubljanskim Križankama gdje će nastupiti Laibach, Mimika Orchestra + Darko Rundek, Seine, Housewives i Jimmy Barka Experience. Svi ostali eventi dostupni su OVDJE, a trajat će sve do kraja godine.

Foto: Valter Leban