Umro Rick Parfitt, gitarist i pjevač britanskog benda Status Quo
25. prosinca 2016.
Nikola Knežević (2521 Članci)
Podijeli

Umro Rick Parfitt, gitarist i pjevač britanskog benda Status Quo

U 68. godini je preminuo Rick Parfitt, gitarist i pjevač grupe Status Quo, jednog od najdugovječnijih britanskih bednova svih vremena.

Iako nije jedan od osnivača benda, 2 godine nakon osnivanja 1964. godine predstavljen je ostalim članovima grupe, a zbog velikog glazbenog partnerstva s frontmenom i jednim od osnivača benda Francisom Rossijem Status Quo je opstao čak 54 godine. Ovoga ljeta je dobio srčani udar i odustao od live nastupa iako je i godinama prije imao zdravstvenih komplikacija, poput ugradnje četverostruke premosnice 1997. godine. Plavi uvojci i Fenderov Telecaster bili su njegovi zaštitni znakovi, a po čemu je bio i jedan od najprepoznatljivijih britanskih gitarista.

 

Status Quo je imao više od 60 hitova na britanskoj top ljestvici što je svojevrsni rekord među rock bendovima, a tu su bili i hitovi “Pictures of Matchstick Men” 1967. i “Whatever You Want” 1979. godine. 22 hita su bila u top 10, dok su 1991. godine dobili Brit nagradu za izvanredan doprinos glazbi. Izdali su više od 100 singlova, a bili su više od 200 tjedana na britanskoj ljestvici singlova, što je više čak i od Beatlesa.