Loading Događanja

« All Događanja

  • Ovaj događaj je prošao.

Gentleman vs Ivan Grobenski u Vintageu

23. siječnja 2019. @ 20:00 - 23:00 CET

I u 2019. Vintage nastavlja s Living Room Sessions programom, a u srijedu 23. siječnja suočit će dvojicu odličnih autora – Ivan Grobenski (Moskau) i Gentleman. Lou Reed on dope VS Tom Waits on Jazz.

Ivan Grobenski poznat je na sceni kao član i frontmen umjetničkog kolektiva Moskau, ali tek u projektu iza vlastitog imena i prezimena skida sve maske i donosi svoju najizravniju i najiskreniju glazbu dosad. Njegov prvi album Lessons in ”Life and Love” s pravom je dočekan hvalospjevima regionalne kritike, budući da predstavlja sam vrh ovdašnjeg kantautorskog outputa prošle godine, a lo-fi produkcija produbljuje osjećaj izravnosti ovog konfesionalnog materijala koji na trenutke može zazvučati poput nečega što bi Lou Reed pisao skidajući se s dopa.

”Gentleman” obično podrazumijeva uglađenog gospodina koji se prema drugima i prema svijetu odnosi na izuzetan način. Upravo je to, transponirano u glazbu, ono što nam nudi Gentleman: izuzetne pjesme specifičnog sentimenta, većinom potpuno ogoljenje gotovo do minimuma, ali nimalo minimalne.

Glazbeno svedene tek na gitaru i vokal, ali u kompleksnom aranžmanu, tjeraju nas da se koncentriramo na tekst koji je Gentlemanu, u njegovom konceptu iznošenja jedne ljubavne priče s natruhama weltschmerza, najvažniji. Sve su pjesme beziznimno intimne, lirski i glazbeno moćne, ali nenapadne, žanrovski raznovrsne, ali uvijek prepoznatljivo đentlemenovske.

U tucet pjesama, gotovo ”đezerski” vješto, Gentleman evocira stvaralaštvo Toma Waitsa, Simona i Garfunekla, Ryana Adams i Chata Bakera, ali uvijek uspijeva ostati isključivo svoj. U svakom je slučaju Gentleman stvorio glazbeni svijet kvalitetom i sentimentom vanredan za ove naše (ali i šire) prostore, sintetizirajuće sve ono najbolje od popularne i jazz glazbe proteklih desetljeća.

Upad je free.

Detalji:

Datum:
23. siječnja 2019.
Vrijeme:
20:00 - 23:00 CET

Lokacija

Vintage Industrial Bar
Savska cesta 160
Zagreb, 10000 Croatia (Local Name: Hrvatska)
Pogledaj na Google maps-u