STIGLA MISTERIOZNA PORUKA: Vraća li se dvojac iz The KLF-a?
6. siječnja 2017.
Nikola Knežević (2798 Članci)
Podijeli

STIGLA MISTERIOZNA PORUKA: Vraća li se dvojac iz The KLF-a?

Rijetki su oni koji nikada nisu čuli za The KLF, The Justified Ancients of Mu Mu, The JAMs ili The Timelords.

Britanski elektronski dvojac koji je djelovao između kraja 80-ih i početka 90-ih bio je jedan od najboljih “proizvoda” britanskog acid-housea, ali i jedan od najoriginalnijih i najkontroverznijih glazbenih projekata toga doba. Prvi su donijeli acid-house na stadion, ali i među rijetkima koji su se borili protiv komercijalizacije glazbene industrije. Čak su izdali i priručnik “The Manual”, odnosno pojasnili su kako imati broj jedan hit na najlakši način ili kako uzeti komadiće drugih pjesama i sastaviti sve u jednu pjesmu te završiti na vrhu top ljestvice. To su i napravili pod pseudonimom The Timelords i pjesmom “Doctorin’ The Tardis”.

1992. godina je bila ključna, osvajaju nagradu za najbolju britansku grupu i dolaze u londonski Hammersmith Odeon s trash metal bendom Extreme Noise Terror te izvode posebnu verziju hita “3 A.M. Eternal” završivši riječima kako je The KLF upravo napustio glazbenu industriju. Napustili su ceremoniju ne preuzevši nagradu i nestali. No, obilježili su i after party Brit nagrada gdje su svježe zaklanu ovcu bacili na ulaz u Royal Lancaster Hotel s porukom “I died for you. Bon appetit.”

Zanimljivo je i kako su iste godine nakon raspada izbrisali cijeli KLF Communication glazbeni katalog kako nitko više ne bi mogao distribuirati, prodavati i kupovati njihovu glazbu.

Kasnije, 1994. godine, sve što su zaradili tijekom karijere, točnije milijun funti, zapalili su i snimili kamerama te emitirali 1995. godine i organizirali debate s mladima.

Zaista čudan dvojac, ali iznimno popularan pogotovo među ljubiteljima elektronske glazbe. Na radost mnogih objavili su prije nekoliko dana tajnu poruku kako će se nešto zanimljivo dogoditi 23. kolovoza 2017. godine. Na službenom Twitteru objavili su sljedeću poruku: “The Justified Ancients Of Mu Mu trenutno rade u svom industrijskom pogonu. Rad neće ugledati svjetlo dana sve do 23. kolovoza 2017.”. Ujedno su demantirali određene medijske napise kako se vraćaju na scenu i kako ova vijest nema veze s bilo kojim video uracima, filmovima, snimljenom glazbom, dokumentarnim produkcijama, biografijama, West End mjuziklima ili raspravama na socijalnim mrežama oko slova K, L i F.

 

1995. i 1997. su bili svojevrsni reunioni The KLF-a, a hoće li tako biti i 2017. godine, morat ćemo se strpiti do 23. kolovoza. Kako god bilo, The Last Train to Trancentral izgleda ipak nije bio zadnji.