Hrvatski filmovi i filmaši na 67. Berlinaleu
6. veljače 2017.
admin (58 Članci)
Podijeli

Hrvatski filmovi i filmaši na 67. Berlinaleu

Na 67. izdanju Međunarodnog filmskog festivala u Berlinu, koje će se održati od 9. do 19. veljače, svjetske će premijere imati dva hrvatska kratkometražna filma: U plavetnilo Antonete Alamat Kusijanović i Ježeva kuća Eve Cvijanović bit će prikazani u programu Generation, a producent Luka Venturin jedan je od polaznika platforme Berlinale Talents.

Generation je natjecateljski program Berlinalea u kojem se prikazuju filmovi koji su tematski i estetski posvećeni djeci i mladima. Program se sastoji od cjelina Generation Kplus i Generation 14plus, najboljim filmovima dodjeljuju se Kristalni medvjedi i novčane nagrade, a svake ga godine posjeti više od 65.000 gledatelja. U programu Generation Kplus prikazat će se animirani film Ježeva kuća, adaptacija poznate basne Branka Ćopića, koji kroz priču o susretu ježa i nekoliko šumskih zvijeri – lisice, vuka, divlje svinje i medvjeda, progovara o važnosti doma. Ježeva kuća prva suradnja kanadskog Nacionalnog filmskog odbora (NFB) i neke hrvatske produkcijske kuće u posljednjih 40 godina. Produkciju potpisuju Jelena Popović (NFB) i Vanja Andrijević (Bonobostudio), a uz Ivanu Bošnjak i Thomasa Johnsona, autore uspješnog lutka-filma Simulacra (2014) koji su ovdje bili zaduženi za modeliranje lutaka, na animaciji je radio i slavni autor Tim Allen, suradnik Tima Burtona i Wesa Andersona.

U sekciji Generation 14plus prikazat će se U plavetnilo, kratkometražni igrani film Antonete Alamat Kusijanović koji govori o Juliji, trinaestogodišnjoj djevojci koja se nakon nekoliko godina odsustva nastoji ponovno zbližiti sa svojom najboljom prijateljicom iz djetinjstva. No njezina prijateljica je zaljubljena i Julija joj više nije toliko važna. Producenti filma su Barbara Vekarić i Vlaho Krile (Motion) te Zoran Dževerdanović (Blade Production), a film je kao projekt razvijan na Short Film Stationu u sklopu programa Berlinale Talents 2016.

Berlinale Talents je platforma usmjerena umrežavanju i usavršavanju mladih filmskih profesionalaca, a na njoj će se ove godine predstaviti Luka Venturin, producent iz produkcijske kuće Sekvenca te jedan od producenata kratkometražnog filma Piknik, koji je osvojio Nagradu Europske filmske akademije za najbolji europski kratkometražni film 2015. godine. Spomenimo i to da je među sudionike ovogodišnjeg programa European Shooting Stars odabrana Maruša Majer, glavna glumica slovensko-hrvatske koprodukcije Ivan Janeza Burgera, koja nastaje u koprodukciji s hrvatskom kućom Propeler Film.

U sklopu festivala održava se i sajam audiovizualne industrije Europski filmski sajam (European Film Market, EFM). Hrvatski audiovizualni centar na sajmu će imati svoj štand u muzeju Martin-Gropius-Bau, gdje će zainteresirani festivalski selektori, distributeri i ostali filmski profesionalci moći dobiti sve informacije o suvremenoj hrvatskoj kinematografiji. Za potrebe promocije i plasmana izdana je i posebna publikacija What’s Cooking in Croatia? usmjerena na promociju i plasman novijih hrvatskih naslova svih rodova i vrsta.

66. izdanje Međunarodnog filmskog festivala u Berlinu održat će se od 9. do 19. veljače 2017. godine, a više informacija o programu potražite na njegovoj službenoj stranici.

Izvor: Hrvatski audiovizualni centar

Foto: Screenshot