7. veljače 2017.
Željko Mirković Miki (197 Članci)
Podijeli

Čejen Černić: “Uzbuna na Zelenom Vrhu” – pravi (mali) detektivi

Ivan Kušan, veliki pisac za djecu, napisao je osam romana o dječaku Ratku Miliću Koku u kojima su desetljećima uživali klinci s ovih prostora.

Jer sve ono što je i nekad, a što i sad uzbuđuje djecu, ono što vole čitati (ili gledati na velikom i malom ekranu) je tu. Zanimljiva priča, detektivska potraga, prijateljstva i druženje; bezbriga i, naravno, pouka za kraj. U (izmišljenom) Zelenom Vrhu događa se serija krađa koju dječaci nastoje, u početku bez pomoći odraslih, otkriti i dobiti novčanu nagradu za koju se na kraju ispostavi da ne postoji. Dani odmora, kupanja, pričanja priča i igre prekinuti su nestankom kosilice u vlasništvu Kokovih roditelja (koju još otplaćuju) i tu počinje zaplet koji nas upoznaje sa šarolikom skupinom likova, od tajanstvenog Isaka do pjesnika Marija (kojega nadahnuto glumi Krešo Mikić) i niza drugih koje su i više nego korektno utjelovili naši odlični glumci, od Dijane Vidušin do Ozrena Grabarića (glume Kokove roditelje).

Scenarij Hane Jušić uglavnom prati knjigu (koju sam relativno nedavno pročitao), a priča je uz neke sitne nedosljednosti, scenografski (Ivan Veljača) i kostimografski, dobro upotpunjena. Dječja gluma (npr. Jakov Piljek kao dječak Crni) ne zaostaje za ostalim elementima ekranizacije ovog lektirnog djela koje će naći svoj put do, pogotovo mlađe, publike. Dinko Appelt potpisuje vrlo dobru glazbu, a redateljica je Čejen Černić.

U današnje vrijeme kad su i na polju animacije, filma, knjiga za djecu i medija uopće kreativno-produkcijske letvice podignute visoko, lijepo je znati da jedno klasično djelo, koje ide uz bok djela Brlić Mažuranić (i Hlapić je vrlo dobro prošao u kinima), Lovraka, ili, od stranih, Kastnera, ima svoje mjesto na box officeu i u srcima mladih koji će ga rado pogledati.

Film sam gledao u društvu svoga devetogodišnjeg sina koji trenutno čita jednu od pustolovina Harryja Pottera, a u isto vrijeme uživa i u Ninja-go likovima. On je i više nego zadovoljan. A i mi stariji koji smo odrastali na ovakvim pustolovinama u nekom drugom vremenu (primijetio je to i uvaženi kolega kritičar i poznavatelj filma, Daniel Rafaelić), kada su nas plašile neke stvari koje se danas u ovo predapokaliptično vrijeme čine kao dječja igra.

Ocjena urednika
3.5 out of 5

3.5

Dobro
3.5 out of 5