Mrle (Let 3): “Mi smo u srži samo ljubav, čista ljubav”
8. veljače 2017.
Nikola Knežević (2787 Članci)
Podijeli

Mrle (Let 3): “Mi smo u srži samo ljubav, čista ljubav”

Sjajna godina iza njih/njega, sjajna godina bi trebala biti i 2017. godina. Damir Martinović – Mrle je naš sugovornik u nastavku, čovjek koji osim svog benda Let 3 ima niz kreativnih projekata vezanih uz glazbu s kojim je prošle godine prema glazbenim kritičarima bio među najboljima u Hrvatskoj.

Uskoro imaju i nekoliko zanimljivih koncerata, a Mrle kreće i u novi projekt, pa eto povoda za kratki intervju.

Let 3 uskoro nastupa na još jednom Antivalentinovu. Jeste li vi anti u ovom smislu iako mnogi ne kuže kako na pozornici uvijek promovirate ljubav? Nije važno u kojem obliku to bilo 😀

Mrle: To je točno, uvijek promoviramo ljubav. To nikako ne možemo obmanuti, čak kad se i najviše trudimo biti zločesti i bezobrazni, opet to na kraju ispadne jedna ljubavna poruka. Zločesta poruka ljubavi. Mi smo u srži samo ljubav, čista ljubav, samo teško je to narodu neki put objasnit je imaju sliku kak to treba izgledati. Sve ti je hvaljen Isus i Marija, kak se kaže.

Iako vas brojni mediji etiketiraju kao drugačije i neobične, to publiku nije spriječilo da vam budu vjerni, sada već punih 30 godina. Tada je bilo ono “1, 2, 3, 4, izgubljeni”, ali nikada se niste zagubili u nekim glazbenim bespućima. Uvijek ste aktualni, uvijek nas nanovo iznenadite, ali i oduševite glazbom. Kako je za vas izgledalo tih 30 godina?

Mrle: Neki put kad pričamo o vremenu i kad pričamo o godinama, onda ja u stvari uopće nemam taj dojam, nemam dojam o vremenskoj jedinici vremena i koliko je to u konačnici kad se zbroji. Ja obično podsvjesno računam vrijeme po projektima. Znači koliko je bilo projekata, albuma, kazališnih predstava, filmova. Uglavnom projekata koje radim…i na taj način brojim godine, znači koliko projekata imam, toliko dugo i djelujem i toliko godina imam, to znači da imam jako puno ili premalo.

Poznati ste kao kreativci, otuda i uvijek zanimljivi nazivi, kako albuma, tako i projekata. “Bombardirali” ste Srbiju i Čačak, snimali žive p***e i k***e, otkrivali spomenik Angeli Merkel…Otkuda sve te ideje, jesmo li mi kao nacija ili svijet uvijek bili i jesmo nepresušni izvor kreativnih ideja?

Mrle: Ovi prostori su u biti jako kreativni i mislim da su ovi prostori nepresušni i da je ovo ustvari jedna pokusna zona, ja bih tako rekao..sve što se događalo ovdje s prethodnom vladom u Hrvatskoj koja je nedavno pala..imam osjećaj da je prototip toga bilo u Hrvatskoj prije toga jer su probali malo kako najveće luđake stavit na vlast i vidjet kako će to funkcionirati i što će se dogoditi..ta vlada je pala tako da ja mislim da će ova Trumpova isto past..Ovo je baš prototip zemlja za pizdarije.

Osim grupe Let 3, imate i nekoliko side projekata, a jedan od njih je i Mr. Lee & IvaneSky, sudijsko izdanje su mnogi smjestili u top 5 hrvatskih izdanja prošle godine, znači da se ozbiljno radi na svemu čega se uhvatite. IvaneSky je Vaša supruga Ivanka Mazurkijević, pa nam pojasnite kako je nastao uopće taj projekt i kako stignete sve jer znamo da osim ovoga svega imate još neke projekte, radite glazbu za predstave, a sada je stigla vijest kako će Vaš glas biti u Lego i Warner Bros filmu Batman?

Mrle: Već je, ja sam Joker.
Kako stignemo to sve? Pa ne znam..stignemo jer samo to radimo, ništa drugo ne radim osim toga..cijeli dan radim samo to, znači glazba za Let 3, glazba za Mr.Lee & IvaneSky. Mr.Lee & IvaneSky ..to podrazumijeva nevezanu glazbu za kazališne predstave koja u istom trenutku može postati glazba za predstave, ili je glazba u predstavi ili filmu koja nakon odigrane predstave i kada se prikaže u filmu postaje i pjesma koja je kasnije na našem albumu tako da je to ustvari jedna te ista stvar..

A kako je došlo do suradnje u Batmanu? Ovo je prvi put da sam posudio glas i koliko vidim, ovi ljudi koji to rade su bili jako jako zadovoljni, kažu da im je to jedna od najboljih uloga koje su ikad snimili. Ozbiljno, ali meni je to prvi put, uopće nemam nikakvih iskustava, ja sam se jednostavno upustio u to, gledao sam tog lika kako otvara usta i koje pokrete radi s tijelom..i to je dosta važno..I ja sam radio te pokrete da bi mogao dobiti određen glas, mislim da je to dosta bitno. Da iz tog nekog grča i položaja tijela ispustiš glas jer onda tek dobiješ to što nije lažno nego je stvarno.

Osim Antivalentinova, slijedi još jedan veliki koncert, ali ovoga puta s Ivankom u Vintageu. Zajedno super funkcionirate, savršeni glazbeni spoj svjetskog zvuka. Kako funkcionirate na stageu zajedno? Je li kao i u bračnom životu?

Mrle: Teško je to razdvojiti, mislim da je to na pozornici dok raidmo glazbu baš jedan savršen spoj. To je baš teško objasniti, tu dodirujemo neke stvari koje u svakodnevnom životu ne možeš možda dodirnuti..dobro, možda dodiruješ na neke druge načine, ali se otvaraju nekakve točke nekakvih osjećaja koji se opet spajaju u tom profesionalnom odnosu koji još više zbližava u onom osobnom.

Kakva će biti 2017. godina za Let 3, a kakva za Mr. Lee & IvaneSky? Planovi?

Mrle: Mislim da će biti bolja nego što sam mislio da će bit. Koncertna Let 3 već sad ima popunjeno skoro sve termine, krećemo od proljeća i nećemo se zaustaviti sve tamo do devetog mjeseca, to već sad znam..Bit će Mr.Lee & IvaneSky, radimo na novoj ploči, Let 3 također radi na novoj ploči. U planu su neki projekti s Mr.Lee i IvaneSky sa zvukom grada. Imamo neke nove pjesme koje se trenutno miksaju kod Iztoka Turka u Ljubljani, a te sam pjesme počeo raditi na temu zvuka grada Rijeke. Stavio sam mikrofon na vrh Trsata i snimio sam cijeli grad u smislu da se dobije jedan zajednički zvuk svega, od onoga kad prdne mačka, kad zagrebe neka dizalica, zvuk svih automobila, sve zajedno u globalu. To je zvuk na koji više ne obraćamo pažnju, a ja sam sada samo pojačao taj zvuk koji sam izvukao van da bude dominantan i kad to tako napraviš, pjesma je ugodna, sadrži puno osjećaja i čak toliko umiri jer je meditativna..Mislim taj zvuk uroniti u riječku luku na riječkom luku, na riječkom lukobranu i potopiti jedan zvučnik u more i poslati taj zvuk s Trsata u njega. Od tog ću zvučnika napraviti jednu pumpu koja će ispumpavati more na kopno.Htio bih to more raspršiti u sitne čestice ne bi li dobio utjecajem tog zvuka na čestice sol u obliku zvuka tog grada. Taj će zvučni projekt trajati više godina, no glazba će izaći vjerojatno već do kraja godine.

Oznake intervju, let 3, mrle