RECENZIJA: 2Cellos s Londonskim simfonijskim orkestrom zaplovili u svijet filmske i TV glazbe
18. ožujka 2017.
Nikola Knežević (2347 Članci)
Podijeli

RECENZIJA: 2Cellos s Londonskim simfonijskim orkestrom zaplovili u svijet filmske i TV glazbe

Da je lako raditi obrade poznatih melodija svi bi se time bavili, ali način na koji to rade 2Cellos je doista fantastičan i zato će se uvijek isticati među ostalim glazbenicima takve vrste.

Stjepan Hauser i Luka Šulić nisu više samo “oni dečki koji su obradili Michaela Jacksona”, nego ozbiljan duo koji je u nekoliko  studijskih izdanja pokazao iznimnu kvalitetu, kako baratanja svojim instrumentima, tako i u osmišljavanju novih aranžmana poznatih melodija. Na novom studijskom albumu u aranžmanima im se pridružio Robin Smith, dirigent velikog Londonskog simfonijskog orkestra. Luka i Stjepan potpisuju produkciju zajedno s Nickom Patrickom, producentom koji je radio s Elvisom Presleyem, Plácidom Domingom i ostalim veličinama, baš poput 2Cellos, sjajnog projekta koji je u vrlo kratkom razdoblju osvojio cijeli svijet.

“Score”, 4. studijski album, baš kao što i samo ime kaže, posvećen je filmskoj i TV glazbi, klasičnim i poznatim temama nekih od najvećih filmova i serija koje smo ikada gledali, poput “Kuma”, “Titanica”, “Kišnog čovjeka”, “Lovca na jelene”, “Schindlerove liste”, “Gladijatora”, “Igara prijestolja”, “Doručka kod Tiffanyja” i sličnih.

Ovoga puta se ne ističu posebno njihovi instrumenti (violončela) u onom virtuoznom smislu jer su virtuoznost odavno pokazali, nego se naglašava ljepota melodija i emocije koje su te skladbe dočaravale u pojedinom filmu i seriji, bilo da su u pitanju ljubavne ili tragične teme. Divno je za čuti na jednom mjestu naše majstore zanata i članove jednog od najvećih simfonijskih orkestara na svijetu. 61 minuta albuma prošla je u trenutku upravo zbog sjajnog odabira skladbi za ovaj projekt koji je još jedan izazov za naš dvojac.

Teško je izdvojiti nešto što se ističe među svim ovim skladbama pa bih morao ići na kartu filmova koje obožavam. Tako da bih izdvojio “My Heart Will Go On” (Titanic) ili temu iz filma “Rain Man” ili “Schindlerove liste”, jednog od najboljih filmova svih vremena, ali vrhunski je odrađena i “Chariots Of Fire” no moram priznati i tema iz “Igara prijestolja” iako uopće nisam ljubitelj te serije.

Vraćam se na prvu rečenicu ove recenzije. Dakle, teško je biti cover bend ili izvođač i uspjeti, morate se iz tog razloga dvostruko više potruditi, no 2Cellos su pokazali da se to svakako može kvalitetnim aranžiranjem i maestralnom izvedbom pjesama. Ali (uvijek postoji ali) ne mogu cijeniti više covere od originala, čast izuzecima, tako da ću samo iz tog razloga što još nisam čuo autorski album Stjepana i Luke ocjenu malo spustiti. Dovoljno su odrasli (glazbeno), a dovoljno su i poznati da si to mogu i priuštiti te opet privući simpatije obožavatelja. Uvijek će im ostati ta mogućnost da na koncertima sviraju covere, kao što to sada i čine te ih zaista moram pohvaliti što koncerte podijele na dva dijela, klasični i moderni jer šteta bi bilo ove predivne instrumente “potrošiti” samo na obrade. Moram za kraj reći da su mi i draži u ovom nego u “divljačkom” obliku kada obrađuju puno brže i žešće skladbe od ovih.

Ocjena urednika
4.2 out of 5

4.2

Vrlo dobro
4.2 out of 5