IZVJEŠĆE I FOTOGALERIJA: Vremeplov zvan Children of Bodom
24. ožujka 2017.
Helena Ernoić (69 Članci)
Podijeli

IZVJEŠĆE I FOTOGALERIJA: Vremeplov zvan Children of Bodom

Nakon što su finski melodični death metalci Children of Bodom objavili kako kreću na obljetničku turneju pod nazivom “20 Years Down & Dirty”, krenula je euforija jer se na popisu našao i Zagreb.

U Zagreb su se odlučili vratiti nakon punih 11 godina. Kao podrška su se našli kanadski ONI i danski Forever Still.

Već uobičajeno, Tvronica je svoja vrata otvorila od 20 sati, a večer su otvorili ONI, progresivni metalci koji stižu iz Kanade. I da, kako se pokrenula zanimljiva špekulacija, nemaju veze s domaćim istoimenim bendom, već su se nazvali prema zloglasnom japanskom demonu koji širi jad i patnju. Uz standardnu postavu, zanimljivo je bilo vidjeti da je ekipa ljubitelj headless gitara, no još neobičnije je bilo vidjeti xylosynth, svojevrsna električna verzija ksilofona. Čak se i ksilofon uspio probiti u miksu, i ne samo to, uspio se nametnuti u utrkama s arpeggiom i svim ostalim dražima progresive. Metal avangarda, dva koraka od humoreske, ravna bendu Haken, ali s nešto žešćim pristupom, pa tako i žešćim zvukom. Melodične gitare, (za ovu noć) neuobičajeni isprekidani ritmovi, izmjene two hand tapping tehnike na svim instrumentima (pa i na bassu). Potrebno je puno vježbe za ovakvu sinkronizaciju, a tome dodajmo i faktor live nastupa. Ovoj ekstravaganci je svjedočilo od par stotina posjetitelja na početku do više stotina ljudi na kraju nastupa. “The band takes it’s shows very seriously and plays every show as if it’s their last!”, stoji u biografiji benda. Slažemo se s tim!

Forever Stil za sebe kažu da su heavy rock bend, što se uživo pokazalo kao pomalo promašen žanr za ono što se trebalo odvijati ovoga četvrtka tj. nedostajalo im je nešto više žestine. To se preslikalo i na publiku koja je već solidno popunila parter, no nisu pokazivali previše entuzijazma zbog pjesama, već same pjevačice Maje. Iako vrlo dobrih glasovnih sposobnosti, publika je više pozornosti davala njezinom izgledu. Tako je masa u jednom trenutku pokazala zavidan nivo kulture izvikujući: “Baci sisu da se igramo”, a pjevačica je to prokomentirala: “Hope you’re saying something nice”. Forever Stil su prvi put zasvirali u Hrvatskoj i publika se na kraju ipak pobrinula uz dobar pljesak da im taj nastup ostane u lijepom sjećanju.

Baš kako je najavljena satnica, tako su oko 22:20 sati na pozornicu stigli Bodomi, ekipa koja je svojom set listom odvela Tvornicu na odlično putovanje u prošlost. Mnogi su svoje srednjoškolske dane proveli uz njihove hitove, ali bilo je sjajno vidjeti i neke nove generacije koje itekako poznaju onaj raniji opus. “Deadnight Warrior” je otvorila večer i odmah je krenuo val lude energije i očekivano, čaše u zraku. Alexi je nakon druge pjesme pozdravio publiku, prisjetio se kako je puno godina prošlo od njihovog posljednjeg nastupa u Zagrebu i rekao da je lijepo vratiti se. U nekoliko navrata se zahvaljivao pa tako i na 20 godina podrške, na što je publika uzvratila skandiranjem “Bodom”.

Veliki broj ‘bangera’ je potaknula “Needled 24/7”, a posebna poslastica je došla u vidu “Black Widow” koju nikad još nisu zasvirali u Hrvatskoj. Alexi nije imao problema pri animaciji publike, koja je od pjesme do pjesme skakala i ludovala, povremeno pjevala refrene i glavne melodije te dizala ruke u zrak. Vrhunci su se pojavljivali na pjesmama poput “Angels Don’t Kill”, “Hate Me!” i “Hate Crew Deathroll” za koju je jedini komentar bio: “Holy fucking shit”.

Naravno, na kraju nas nije zaobišao bis. Pomalo naglo je zaključen službeni dio koncerta, no publika nije oklijevala i odmah je krenula tražiti još, a Bodomi su za kraj ostavili još dvije pjesme i to “The Nail” i “Towards Dead End”. Alexi je još jednom iskoristio priliku zahvalit se svima, laskajući kako ima sjajnu publiku.

Možda se nisu previše proslavili s posljednjim uracima, ali situaciju je popravila spoznaja da će četvrtak u Tvornici obilježiti prva četiri albuma Children of Bodoma. Bend je za uzvrat dobio silu pozitivne energije i više nego odličnu dobrodošlicu nakon 11 godina.

Set-lista:
Deadnight Warrior
In the Shadows
Needled 24/7
Black Widow
Lake Bodom
Warheart
Angels Don’t Kill
Red Light in My Eyes, Part 2
Hate Me!
Downfall
Everytime I Die
Hate Crew Deathroll
Bed of Razors
Children of Decadence

Bis
The Nail
Towards Dead End

Foto: Ivan Matković