IZVJEŠĆE: Pogledajte kako su Parov Stelar i hrvatska publika swingali kao nikada do sada
8. travnja 2017.
Nikola Knežević (2493 Članci)
Podijeli

IZVJEŠĆE: Pogledajte kako su Parov Stelar i hrvatska publika swingali kao nikada do sada

Da su Parov Stelar i njegov bend miljenici  hrvatske publike, to je već nekoliko puta dokazano, ali da će biti ovakva atmosfera u maloj dvorani Doma sportova nisam baš očekivao, iako sam potajno znao da će tako na kraju ispasti.

Prvi put sam Parov Stelar, odnosno Marcusa Füredera, koji stoji iza ovog projekta i koji je izmislio novi glazbeni smjer – electro swing, gledao na Terraneo festivalu u Šibeniku 2012. godine. Tada sam se zaljubio u njihov zvuk, njihovu energiju i njihov odnos s publikom. Ples, ples i samo ples, to je najbolji opis onoga što osjetimo kada čujemo njihov electro swing. Upravo je tako bilo i u Zagrebu.

Ali krenimo redom, prije nego što smo uopće mogli zaplesati uz Parov Stelar predstavio se mladi bend Roppongi Red, o kojem smo već pisali na portalu, a koji je za neke možda i premlad da bi nastupio prije ovakvih zvijezdi. No, grdno ste se varali, energija koju su oni imali i prezentirali na pozornici bila je sjajna. U pitanju je moderni electro pop zvuk, iako se glazbeno još traže, definitivno znaju prenijeti svoje uzbuđenje na publiku.

Mišići su se pomalo razgibavali, plesne cipele zagrijavale, a onda su iza 22 sata na pozornicu izašli najbolji instruktori plesa, Parov Stelar Band. Imaju zarazni zvuk, doista, jer tako rasplesati hrvatsku publiku je malo tko učinio. Više od sat i pol konstantnog držanja ritma uz presjek karijere bilo je i više nego dovoljno da svi izađu na kraju iz dvorane okupani znojem, s osmijehom na licu i oduševljenjem što su još jednom mogli uživati u sjajnoj Parov Stelar predstavi.

Osim pjesama koje će se naći na „The Burning Spider“ albumu, izveli su svoje poznate uspješnice, poput „Clap Your Hands“, „Catgroove“, „The Phantom (1930 version)“, „The Mojo Radio Gang“ i mnoge druge. Ali ono što se dogodilo na samom kraju koncerta malo tko je mogao očekivati. Nakon što je prošlo više od sat vremena njihovog energičnog nastupa, povukli su se sa pozornice, a publika ih je pozvala na bis, tada su izveli još nekoliko pjesama uključujući legenarnu „Booty Swing“ koja je iscrpila i ono malo snage što je ostalo publici. Potom se članovi Parov Stelar benda naklanjaju publici i zahvaljuju na dolasku te Marcus najavljuje još jedan bis i još jednu pjesmu, sjajni „Libella Swing“. Dugotrajnim pljeskom i ovacijama publika je ispratila zagrebačke goste i počela napuštati malu dvoranu Doma sportova, da bi se u jednom trenutku bend ponovno vratio na pozornicu na treći bis i odlučio izvesti „Jimmy’s Gang“. To mi je samo jednom dogodilo u životu, da doslovno uhvatim za bravu dvorane, a ono kreće još jedan bis.  Prvi put je to bilo na koncertu Jeana Michela Jarrea na koncertu u Beogradu, a sada i na Parov Stelaru u Zagrebu.

Maestralan koncert, sjajan nastup i dokaz da se hrvatska publika i kraljevi electro swinga doista obožavaju. Nije samo u pitanju njihova glazba, nego ta live izvedba uz brass sekciju i ostale live instrumente te senzualnu Cleo Panther koja je svojim vokalom i odličnim smislom za ples, odnosno booty swing dodatno začinila cijeli koncert, a da ne govorim kako je istaknula da je posebno vezana uz Zagreb jer joj je otac porijeklom iz glavnog hrvatskog grada. Razlog više da se volimo i još češće viđamo, u kojem god prostoru to bilo.

Foto: Nikola Knežević