Umro redatelj filmova “Kad jaganjci utihnu” i “Philadelphia”
26. travnja 2017.
Nikola Knežević (2745 Članci)
Podijeli

Umro redatelj filmova “Kad jaganjci utihnu” i “Philadelphia”

“Kad jaganjci utihnu” je zasigurno film po kojem ćemo najbolje pamtiti Anthonyja Hopkinsa u maestralnoj ulozi dr. Lectera. 

Za tu ulogu Anthony je dobio Oscara, baš kao i redatelj filma Jonathan Demme (film dobio ukupno 5 Oscara), koji je poznat i kao redatelj filma “Philadelphia” (1993.) (dobitnik dva Oscara).

Jonathan Demme (22.4.1944., Baldwin, New York, SAD – 26.4.2017., New York City, New York, SAD)

Upravo je Jonathan Demme preminuo danas, 26. travnja u 73. godini života od posljedica teške bolesti. Demme je definitivno jedan od najboljih redatelja svoga vremena. Poznat je bio po dramatičnim close-up scenama poput onih u “Kad jaganjci utihnu”, te specifičnom i suosjećajnom pristupu likovima. Osim spomenutih režirao je i film s Oprah Winfrey, “Beloved” (1998.) i mnoge druge, uključujući i legendarni koncertni film Talking Headsa “Stop Making Sense” (1984.).

Jedna od najboljih filmskih scena ikada/”The Silence of the Lambs” (1991.)

Bio je i veliki ljubitelj glazbe, a neki od njegovih filmova su upravo iz tog razloga bili bogati glazbom, poput “Philadelphie”, gdje je Bruce Springsteen dobio Oscara za pjesmu “Streets of Philadelphia”. Osim spomenutog koncertnog filma režirao je i dokumentarce o Neilu Youngu, The Pretendersima, The Bossu i Justinu Timberlakeu.