INTERVJU: Zvjezdan Ružić: “Beatlesi su enciklopedija dobre glazbe, predivnih tekstova i melodija”
27. travnja 2017.
Nikola Knežević (2787 Članci)
Podijeli

INTERVJU: Zvjezdan Ružić: “Beatlesi su enciklopedija dobre glazbe, predivnih tekstova i melodija”

Ove godine navršava se 50. rođendan jednog od najvažnijih albuma rock glazbe, „Sgt. Pepper’s Lonely Hearts Club Band“ grupe The Beatles.

Tim povodom u Koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskog u Zagrebu 28. svibnja će biti održan koncert The Beatles Revival Orchestra uz brojne goste. Jedan od njih je pijanist, aranžer i skladatelj Zvjezdan Ružić. Kako se on sjeća prvog susreta s Beatlesima i što za njega ovaj bend znači saznali smo u kratkom intervjuu kojeg je odradio Hamar Media.

Sjećate li se kad ste se prvi put susreli s ovim albumom?

Kako se ne bih sjećao, imao sam 16 godina, i tada sam prvi puta na radiju čuo pjesmu “A Day In Life” – i upravo ta pjesma me je “ubila” – pogotovo središnji dio aranžmana skladbe s orkestrom….Tako hrabro i genijalno! Tada sam krenuo u istraživanje albuma “Sgt. Pepper’s Lonely Hearts Club Band”. Na tom albumu imam još nekoliko jako dragih pjesama – a najviše bi istaknuo “With a Little Help For My Friends”, “She’s Leaving Home” i “Getting Better”. Tako da ovaj album nije moj prvi doticaj u životu s Beatlesom, a usto ga smatram materijalom koji je dubok i koji traži više zrelosti da bi ga se u potpunosti shvatilo. Imam toliko favorita što se opusa Beatlesa tiče da mi je teško pričati o najdražim pjesmama s ovog albuma. Beatlesi su enciklopedija dobre glazbe, predivnih tekstova i melodija! 

Izvodit ćete najpoznatije hitove grupe The Beatles. Koliko je glazba The Beatlesa utjecala na vaš glazbeni smjer i vašu glazbu općenito?

Beatlesi su itekako stilski utjecali na mene. Prvo zato što sam upravo na skladbi “Strawberry Fields Forever” po prvi puta u životu čuo Mellotrone, instrument koji me već godinama “proganja”, a kojeg planiram uskoro i nabaviti! Inače – to mi je najdraži synth zvuk koji sam u životu čuo! Na njihovim pjesmama svi oni predivni i čudnjikavi zvukovi koje čujete – to je mellotrone! Zatim njihov “ležerni” pristup glazbi, emocija koju stvaraju…Uvijek nešto iznova naučim o glazbi kada ih slušam, a o predivnim tekstovima i melodijama da i ne govorim. Čitao sam puno članaka o danima njihovog stvaranja glazbe u studiju; ta “bezobraznost” i odvažnost su nešto čega se uvijek sjetim i što me inspirira da u svom radu uvijek pomičem vidike te da se nikad ne stavljam u neke umjetnički  već uvriježene kalupe. 

Možete li navesti svoju najdražu Beatlesovu pjesmu?

Ne mogu nikako odgovoriti na ovo pitanje jednom pjesmom – ali mogu s tri! 🙂 1. “Strawberry  Fields Forever” – zbog gore navedenog povijesnog trenutka upoznavanja s mellotronom. I zato jer mi je ta balada neopisivo draga. 2. “The Long And Winding Road” jer mi je uz “Yesterday” jedna od najljepših balada ikada!!! 3. “Hey Jude” – jer kada se vozim u avionu i krene turbulencija – ta pjesma me uvijek uspije nasmijati i opustiti. Inače obožavam slušati Beatlese dok putujem avionom, ne znam zašto ali me jako opuštaju. Vjerojatno nema veze niti s avionom niti s turbulencijama, već ih jednostavno jako volim! 🙂 

Koja je prva Beatlesova pjesma koju ste čuli?

Prva koju sam čuo i koju sam naučio svirati bila je “Yesterday”, točno se sjećam svog prvog syntha na kojem sam učio svirati “Yesterday” kada sam imao 12 godina. I dan danas mi je jako draga – samo što danas puno više shvaćam dubinu te pjesme i predivan string aranžman 🙂 Ali eto, očito je ljubav bila prva i prava!:)

Koji vam je najdraži Beatle?

Hmmm…Paul McCartney i John Lennon – ali što ih više slušam sve više se divim Ringovoj muzikalnosti i njegovom “nebubnjarskom” pristupu, koji je itekako bitan za sound benda. I naravno najveći kralj hammond orgulja Billy Preston, kojeg sam također “otkrio” na njihovim snimkama! 

Jeste li već ranije izvodili pjesme Beatlesa?

Naravno da jesam; čak sam napravio aranžmane od nekolicine pjesama Beatlesa koje sam izvodio na svojim jazz koncertima! Oni su toliko genijalni i inspirativni za svirati da su ih mnogi jazz velikani poput Herbieja Hancocka, Chicka Coreae, Joshuae Redmana te mnogih drugih jako puno izvodili i napravili od njih nove jazz standarde! E to vam sve govori o glazbi Beatlesa – ona je vječna i stilski neograničena! Upravo ona “vibra” i sloboda koju su Beatlesi imali na svojim sessionima; hrabrost u stvaranju i slobodu u pogledu – ta energija je vječna i prenosi se zauvijek! Jer to su Beatlesi…sloboda i stav! Zato smatram da svi mi glazbenici možemo jako puno naučiti od njihove glazbe i njihovih pogleda na glazbu! Jedino tada umjetničko stvaranje ima smisla – kada smo slobodni, odvažni i neograničeni nekim već postojećim formama!