IZVJEŠĆE/FOTO: Amira Medunjanin na Medvedgradu – sevdah jači od vjetra
14. srpnja 2017.
Helena Ernoić (69 Članci)
Podijeli

IZVJEŠĆE/FOTO: Amira Medunjanin na Medvedgradu – sevdah jači od vjetra

Vrijeme je kada se velik broj događanja “s kopna” seli na more, no oni koji su odlučili ostati na vrelom zagrebačkom asfaltu imaju itekako odličan izbor kada je u pitanju kulturni život.

Jedan od, sada već prepoznatljivih, događaja su Medvedgradske glazbene večeri. Nekoliko stotina ljubitelja sevdaha osvježenje je potražilo ispred južne kule na Medvedgradu.

Akustiku na kuli su “začinili” samo za mali broj posjetitelja Mnogi drugi, da bi u 21:25 na glavnu pozornicu došla Amira Medunjanin uz pratnju Ante Gele na gitari i Zvonimira Šestana na kontrabasu. Prije prve pjesme, Amira je u nekoliko navrata rekla kako joj je lijepo i pozdravila je publiku koje je bilo u velikom broju, što ne čudi jer je koncert bio rasprodan. Ante i Zvonimir su se na samom početku pohvalili majicama koje su nosili, a to su bile s vizualima Medvednice. Večer je otvorila s pjesmom “Kradem ti se u večeri, koja se nalazi na albumu Silk & Stone. Tišina koja je zavladala među publikom na prve tonove pjesme je neopisiva i stvorila je poseban ugođaj pod zvijezdama.

Zanimljiva je bila najava pjesme “Kiša pada, trava raste” za koju je Amira rekla da je jedna od najstarijih sevdalinki, pa se publika počela smijati, misleći da se radi o dječjoj pjesmici. Naravno, predrasude su srušene već na prvoj strofi. Još jedna simpatična najava uslijedila je prije pjesme “Kad ja pođoh na Bembašu”. Tekst govori o mladiću koji je prolazio ulicom i sa sobom je imao janje. Priča se dalje razvija u smjeru nesuđene ljubavi, no do kraja se ne spominje što je bilo s janjetom. Amira kaže da je pitala ljude što misle što se dogodilo, pa je čula razne teorije, čak i onu da u to vrijeme nije bilo zlatnih retrivera pa su po cesti šetali janjce.

Obzirom da je puhao vjetar, trebalo se s nečim ogrnuti pa su iz publike pitali i Amiru je li joj hladno i na kraju joj je gitarist dao svoj sako. Pomalo velik, komentirala je kako ju to podsjeća na Zenicu i spontano je počela pjevati “Zenica blues” s gitaristom uz pomoć publike. Uz smijeh, bio je to jedan od upečatljivijih trenutaka večeri. Uz njega je svakako i izvedba “Voljelo se dvoje mladih” na čije prve stihove je publika počela pljeskati, a onda je dala podršku u vidu pjevanja. Veliki pljesak je dobila i “Snijeg pade na behar na voće”, kada je Amira još jednom predstavila sve članove.

Za kraj ove veličanstvene večeri sevdaha publika je birala bis u kojem je Amira izvela tri pjesme, a zadnju “Što te nema” samo uz gitaru, te time dokazala kako ima prekrasan glas kojeg će uvijek rado slušati i u kojem će uvijek uživati publika.

Foto: Helena Ernoić