IZVJEŠĆE/FOTO: Povijesni trenutak na Ferragostu ili tata spalio Đenku, a Repetitor s dva koncerta trafostanicu
5. kolovoza 2017.
Nikola Knežević (2784 Članci)
Podijeli

IZVJEŠĆE/FOTO: Povijesni trenutak na Ferragostu ili tata spalio Đenku, a Repetitor s dva koncerta trafostanicu

Ferragosto Jam je stvarno poseban festival i jedan od rijetkih koji će biti omiljen publici bez obzira na sve probleme više sile koja već drugu godinu prati ovaj, jedan od najboljih, festivala u regiji.

Prošle godine festival je prekinulo veliko nevrijeme, a druge večeri ovogodišnjeg izdanja organizatori su imali problema sa strujom zbog čega su neki nastupi prekinuti. No, na kraju morali su ranije završiti s ovom večeri, tako da nismo uspjeli vidjeti nastupe većeg dijela repertoara Pipsa, Bolesne braće i Bad Copyja.

No, nećemo o lošim stvarima, ovo definitivno nije krivica organizatora koji su već iskusni kada je u pitanju priprema i realizacija ovog festivala. To je jednostavno ta viša sila koja je ovoga puta u kombinaciji s visokim temperaturama utjecala na rad trafostanice. Ipak, već danas smo saznali lijepu vijest da je došla nova trafostanica i da se ovi problemi neće više događati.

Oni koji su već sada otišli s festivala, a imaju jednodnevne ulaznice od petka, u skorije vrijeme moći će izvršiti povrat novca na svim pretprodajnim mjestima. Za sve koji žele refundirati sredstva s RFID narukvice te jednodnevnih ulaznica, od 7 ujutro moći će izvršiti povrat na gornjem Top Up mjestu, kod glavnog festivalskog ulaza.  Trenutno činimo sve da neke od jučerašnjih izvođača uklopimo u  današnji program o kojem ćemo vas obavijestiti na vrijeme”, izjavili su ubrzo organizatori.

Ali idemo o onim lijepim i divnim stvarima zbog kojih je ovaj festival top ljetna destinacija na kopnu. Jezero u Orahovici je ponovno bilo ispunjeno kamperima i obožavateljima vrhunske glazbe. Krenimo redom. Došavši na festival, tradicionalno, prvo sam posjetio izštekani stage, odnosno unplugged dio festivala gdje svake godine nastupaju neka od najboljih kantautorskih imena u regiji. Nastupili su ovoga puta Ognjen Čudnoređe, fantastična Lovely Quinces koja nas sve više i više oduševljava, ali i još neka zanimljiva imena. Uspio sam pogledati cijeli nastup Kralja Čačka ili kako ga zovu, srpskog Tom Waitsa. I doista sam se uvjerio u ovaj epitet. Nenad Marić, kako mu je pravo ime, odsvirao je i otpjevao odlični melankolični blues koji je zvučao toliko dobro da se okupilo mnoštvo publike. Definitivno je u pitanju jedno novo otkriće na singer-songwriter sceni i koje bi moglo s godinama doći do samog vrha.

Pogledao sam i nastup Luce, jednog predivnog bićenceta s predivnim, ali i specifičnim glasom koji vas slušajući odvede u jedan drugi svijet, neki će možda reći melankoličan, ali opet toliko divan da je publika tražila bis. Želje su ispunjene pa se tražio novi bis, ali se Luce ispričala jer kreće program na main, odnosno Piknik stageu. Uskoro donosimo i intervju s ovom vrlo zanimljivom kantautoricom.

Prebacio sam se tako na Piknik stage, koji je baš kao piknik, izvalite se na travu i uživate u svojim najdražim bendovima. Ili ako ste više tip za stajanje, onda se približite pozornici i skačete do iznemoglosti. Sve je otvorio bend Judette s pjevačicom Leom Radolfi koja se sjajno nosi s ovim “poslom” i mogli bi uskoro sve više i više nastupati na velikim festivalskim pozornicama. Uslijedili su NLV, bend kojeg prvi puta slušam uživo i koji je stvarno nešto posebno. U pitanju je jedna psihodelična kombinacija melodičnog popa i energičnog alternativnog rocka. Iako ni sam ne volim uspoređivati nekoga s nekim, ali su doista zvučali kao da su stigli s najvećih svjetskih pozornica. Nešto posebno i divno, a nije ni čudo da im je album prvijenac “NLV” prema kritičarima jedno od najboljih izdanja 2016. godine. Zasluženo. Obožavam bendove koji živom svirkom nadmaše studijske snimke.

Na Piknik stageu nastupio je i Laka sa svojom lijepom i slatkom sestrom i bendom, a koji je dokazao zašto je odličan performer i jedan od najboljih BiH glazbenika. Odličan i energičan nastup uz njegove najveće uspješnice.

I došao je taj trenutak. Na pozornicu su izašli članovi beogradskog Repetitora, prema mnogima jedan od najboljih bendova današnjice u cijeloj regiji. Psihodelični noise rock kojeg prezentiraju je nešto najbolje što sam čuo od, uvjetno rečeno, domaćih bendova. Zašto uvjetno rečeno? Zato što bi ovaj bend komotno mogao biti svjetski “proizvod”, kada bi recimo bio dio britanske rock scene. Ali ovaj bend već i je svjetski “proizvod” jer takvu energiju i takvu glazbu još niste čuli na našem području. Autori, također jednog od najboljih (usudio bih se reći i najboljeg), domaćih izdanja 2016. godine bili su toliko žestoki da su “spalili” trafostanicu. Koncert je prekinut na nešto više od pola sata jer su organizatori imali problema s napajanjem cijelog jezera. No, publika je bila strpljiva, osvježila se na štandovima za piće i bila spremna za drugi koncert Repetitora. I u prvom i u drugom nastupu publika je toliko divljala da se gitarist i pjevač benda Boris Vlastelica spustio dva puta do publike i rasturajući svoju gitaru ušao u zagrljaj svojih obožavatelja. Posebno dojmljiv dio koncerta je bio kada su s dvije bas gitare i bubnjevima rasturili izvedbu pjesme “Gde ćeš?” istoimenog i hvaljenog albuma iz 2016. godine. To me podsjetilo na zlatno doba vladavine Cliffa Burtona. Boris me pak podsjetio i na energiju Jacka Whitea, a to što su radile djevojke na pozornici je bilo zaista impresivno. Ta energija, taj seks na instrumentima je stvarno nešto što do sada nisam čuo. A gledao sam ih na Exitu prošle godine, no ovaj nastup je bio nešto posebno. Moram pohvaliti i bubnjaricu Milenu Milutinović koja je rame uz rame s najvećim bubnjarima. A toliko sićušna, baš kao i basistica, no s toliko puno energije i ljubavi prema glazbi da se može osjetiti u zraku. Pardon, zvuku.

 

Teško je nadmašiti Repetitor, pogotovo zbog žestokog nastupa, ali na pozornicu su stali ipak stare iskusnjare, Pips, Chips & Videoclips. Odlično su krenuli s “Bi li ili ne bi”, “Ljeto ’85” i još nekoliko pjesama da bi potom ponovno nestalo struje i nažalost zbog velikih problema s trafostanicom Piknik stage je morao završiti sa svojim piknikom za ovu večer. No, kao što rekoh, sve je riješeno, nova trafostanica je stigla i večeras se nastavlja festivalsko ludilo. Ili što bi posjetitelji jezera rekli – “Eeeeeeee…”.

Foto: Nikola Knežević