RECENZIJA: Avicii se vratio, a je li nam isporučio neočekivano dobar EP?
12. kolovoza 2017.
Nikola Knežević (2345 Članci)
Podijeli

RECENZIJA: Avicii se vratio, a je li nam isporučio neočekivano dobar EP?

Svjetski popularan DJ i producent Avicii, odnosno pravim imenom Tim Bergling, na oduševljenje obožavatelja vratio se u život.

Znamo da je pauzirao svoju profesionalnu karijeru, kako je rekao, zbog svojeg zdravlja jer poznato je da je njegov tempo nastupa bio doista na neizdržljivoj razini, iako nikada nećemo znati pravi razlog, zasigurno. No, bez obzira na pauziranje rekao je kako će svejedno biti vezan uz glazbu i kako će kroz nju razgovarati sa svojim fanovima. Stoga,p red nama je njegov povratnički EP jednostavnog naziva „Avīci“, a na kojem se nalazi 6 pjesama, pet autorskih i jedan remix. U svakoj od autorskih pjesama nalaze se neki gosti, Vagas & Lagola, Rita Ora, Billy Rafoul, Sandro Cavazza, te AlunaGeorge.

EP otvara pjesma „Friend of Mine“, rekao bih, tipična Avicii pjesma, intro na akustičnoj gitari kojoj se priključuje zanimljivi vokal  i kada se sve rasplamsa dolazi njegov prepoznatljivi synth. U prijevodu, ništa novo, za sada. Sljedeća pjesma je suradnja s Ritom Orom sa zanimljivim tupim synth uvodom koji se lijepo uklapa u njezin simpatičan vokal, a produkcija je na nivou one današnje u svijetu electro popa.

Evo i meni jedne od najzanimljivijih pjesama, „You Be Love“ s Billyjem Raffoulom. Vrlo interesantna kombinacija akustične gitare, lupkanja po gitari i žicama kojim se daje lijepi ritam, a sve kulminira opet prepoznatljivim Avicii synthom.

Sa Sandrom Cavazzom ima dvije pjesme na EP-ju, prva od njih je „Without You“ koja je još jedna tipična electro pop stvar i koja kod dropa prelazi polako u EDM, prirodno okruženje ovog švedskog DJ-a. Zatim se ponovno vraća akustičnoj gitari na pjesmi „What Would I Change It To“ gdje je ugostio elektronski duo AlunaGeorge. Iako smo očekivali možda neku electro bombu, pjesma ima jedan lagani beat i tijek koji će zasigurno zainteresirati publiku. U zadnjoj pjesmi EP-a remiksirao je stvar Sandra Cavazze „So Much Better“ koji ovoga puta dostavlja snažan pop vokal, a Avici pokazuje svojim umijećem zašto je i dalje jedan od najzanimljivih komercijalnih DJ-a.

Sve su to zarazne melodije koje će pronaći svoj put na top listama, pogotovo sada kada smo ga toliko dugo čekali. Svaka od spomenutih pjesama mogla bi završiti na top listama, a o publici ovisi na kojem mjestu. Usudio bih se reći da najbolji flow ima zadnja spomenuta i da bi uz onu s Ritom Orom mogla napraviti najveći uspjeh. No, teško je pretpostaviti što će i kako biti. Uglavnom, nismo ništa previše novoga čuli od Aviciija, sve su to standardni uraci kojima se više približava electro popu, a odmiče od EDM-a s kojim je postao popularan, kako pod ovim nazivom („Levels“, „My Feelings For You“ ft. Sebastien Drums itd.) tako i pod svojim pravim imenom Tim Berg („Seek Bromance“). Jasno da je njegov album „True“ iz 2013. godine imao hrpu komercijalnih hitova, ali sam više za opciju kvalitetnog EDM-a, nego koketiranja s kombinacijom elektronske i pop glazbe koja se stvara većinom iz razloga kako bi završila na top listama. No, ovo je prvi od tri EP-ja koje će objaviti, a potom staviti na jedan album pa nestrpljivo čekam čuti što će biti sljedeći proizvodi njegove kreativne radionice.

Dajem jednu respektabilnu ocjenu obzirom da nije dostavio neočekivano dobar uradak.

Ocjena
3.8 out of 5

3.8

Vrlo dobro
3.8 out of 5