16.8.1977. – dan kada je glazba utihnula!
16. kolovoza 2017.
Nikola Knežević (2799 Članci)
Podijeli

16.8.1977. – dan kada je glazba utihnula!

Na današnji dan, 16. kolovoza, prisjećamo se 1977. godine i tužnog dana za glazbeni svijet. Naime, tada je Elvis Presley, kralj rock and rolla, pronađen mrtav na podu u kupatilu, a pronašla ga je djevojka Ginger Alden.

Kako je istaknula djevojka, sjedio je na školjci i čitao “The Scientific Search For Jesus”. Umro je od zatajenja srca u 42. godini.

Presleyev uspon do nacionalne slave dogodio se 1956. godine kada je zaslužan za preobraženje popularne glazbe, a što je imalo jedan veliki utjecaj na širi opseg popularne kulture. Svojim mješovitim podrijetlom – koje je više puta potvrđeno Presleyevom rock and roll okupacijom središnjeg položaja u glavnoj američkoj kulturi, olakšano je novo prihvaćanje i uvažavanje crne kulture. U tom je smislu Little Richard rekao o Presleyu: “Bio je integrator, Elvis je bio blagoslov, otvorio je vrata crnoj glazbi”. Predsjednik Jimmy Carter rekao je kako su “njegova glazba i njegova osobnost, spajajući stilove bijele zemlje i crnog ritma i bluesa, trajno promijenili lice američke popularne kulture. Bio je doista veličina i simbol ljudima diljem svijeta, buntovništva i dobar humor svoje zemlje. ” Već u 21. godini života bio je jedan od najpoznatijih ljudi na svijetu i to samo u roku od godinu dana od svog prvog pojavljivanja na američkoj televiziji.

Presleyovo ime, ugled i glas odmah su prepoznati diljem svijeta. Čak je inspirirao i cijelu hordu imitatora, koji i danas zarađuju na njegovoj slavi. U anketama i istraživanjima prepoznat je kao jedan od najvažnijih popularnih glazbenih umjetnika i utjecajnih Amerikanaca. “Elvis Presley je najveća kulturna snaga u dvadesetom stoljeću”, rekao je skladatelj i dirigent Leonard Bernstein. “On je uveo ritam na sve, a sve je promijenio – glazbu, jezik, odjeću. To je sasvim nova društvena revolucija – šezdesete su došle iz njega.” Bob Dylan opisao je osjećaj prvog slušanja Presleya kao da pokušava pobjeći iz zatvora.

Elvisov prodor na sceni je nedovoljno cijenjen iako su u tom rock and roll dobu njegova tvrdoglava glazba i prelijevajući stil pobijedili.  Ali iza njega je ostalo veliko bogatstvo koje se nalazi u njegovim brojnim pjesmama i vječnim hitovima koji će zauvijek ostati u nama i koji će se zauvijek prenositi na nove generacije. Jer samo je jedan Elvis Presley, The One, The King.

Nije samo bio glazbenik, već i glumac. Glumio je u 31 filmu. Drži i rekord za najviše ulazaka na US Hot 100 listi, a brojka je dosegla 154. Bio je prva rock and roll zvijezda koja je imala svoju poštansku markicu u Američkoj pošti. Jedan je od najprodavanijih solo umjetnika u povijesti te je prodao više od 600 milijuna primjeraka albuma diljem svijeta. Osvojio je tri Grammyja, a u 36. godini dobio je Grammy Lifetime Achievement Award, te je uvršten u nekoliko glazbenih Kuća slavnih. Nemoguće je prebrojati sve masterirane snimke, ali brojka se kreće između 665 i 711 originalnih pjesama.

Long live rock and roll. Long live the King!!!

Izvor podataka: This day in music, Wikipedia