RECENZIJA: LCD Soundsystem – American Dream – povratak koji je vrijedilo čekati!
1. rujna 2017.
Boris Abramović (231 Članci)
Podijeli

RECENZIJA: LCD Soundsystem – American Dream – povratak koji je vrijedilo čekati!

Nakon izvrsnog nastupa na zagrebačkom Inmusic festivalu 2010. godine, na iznenađenje svih, James Murphy, frontmen i idejni vođa LCD Soundsystema odlučio je iduće godine raspustiti bend i posvetiti se drugim projektima koji su uključivali suradnju s nekim od najvećih imena popularne glazbe.

Ovaj brooklynški alternativni dance bend koji djeluje od 2002. godine, 2010. godine je objavio svoj treći album “This Is Happening“, dok je prije toga s prva dva albuma (“LCD Soundsystem“ i “Sound Of Silver“) postao svjetska atrakcija i više nego utjecajan čimbenik alternativne scene. Za vrijeme dok je bend bio na pauzi Murphy se posvetio radu u producentskoj kući DFA Records koju je sâm osnovao, a uz to je imao i producentske izlete između ostalih s Arcade Fire, Yeah Yeah Yeahs i čak s velikim magom Davidom Bowiejem.

Upravo, po riječima samoga Murphya, Bowie je zaslužan za reunion sastava, pošto mu je u jednom trenutku rekao da je možda ipak prerano za konačan razlaz. I tako, već krajem 2015. godine bend se okuplja da bi sljedeće godine već, kao headlineri, nastupili na nekim od najvećih svjetskih festivala. Uz to, uveliko je počeo rad i na novim pjesmama, malo se to otegnulo više nego što je možda i trebalo, ali početkom svibnja izašao je singl s takozvanom dvostrukom A stranom “Call The Police/American Dream“ , a za potonju će se kasnije pokazati da će biti i naslovna pjesma novog albuma.

“We all, we all, we all, we all know this is nothing
ee all, we all, we all, we all know this is nothing
…it moves like a virus and enters our skin
the first sign divides us, the second is moving to Berlin“

Štoviše, “Call The Police“ je ubitačna najava albuma s ritmom koji melje sve pred sobom.

Sâm album je više nego raznovrstan, vidi se da je Murphy bio željan rada s bendom, a nekakva odrednica ili usporedba kretala bi se u rasponu možda upravo glazbom autora s kojima je surađivao u međuvremenu. Tako ćemo  svakako čuti zvuk Talking Headsa iz vremena “Fear Of Music/Remain In Light“ albuma, naravno zahvaljujući nekadašnjoj suradnji s Davidom Byrneom, Arcade Fire sa svojim “Reflektor“ duguju Murphyju barem koliko i on njima, a utjecaj Davida Bowieja provlači se ne samo kroz ovaj album nego kroz čitavu njihovu karijeru, a po Bowiejevim riječima, respekt je bio obostran.

Naravno, kako ne bi ispalo da je “American Dream“ prepiska drugih glazbenika, ovaj uradak sigurno nije, štoviše daleko je od toga. LCD Soundsystem i James Murphy su više nego originalni i na ovome albumu možemo naći popriličan broj bisera u kojima ćemo uživati, te možemo reći da su nakon sedmogodišnje diskografske stanke snimili vrlo dobar album.

Gdje će “American Dream“ odvesti bend sada je teško reći. Mi se nadamo da će ih turneja kojom će ga promovirati dovesti i u naše krajeve, možda baš opet na INmusic festival iduće godine. Možda im je samo nebo granica, kako sugerira omot albuma, a možda opet završe kao black screen na neko vrijeme, kako sugerira fantastična “Black Screen“, završna stvar na albumu.

Nadamo se da je ipak u pitanju ovo prvo.

Foto: Promo

 

Ocjena
4.2 out of 5

4.2

Vrlo dobro
4.2 out of 5