FREDDIE MERCURY 5.9.1946. – 24.11.1991.
5. rujna 2017.
Nikola Knežević (2606 Članci)
Podijeli

FREDDIE MERCURY 5.9.1946. – 24.11.1991.

Na današnji dan, 5. rujna 1946. godine rođen je Freddie Mercury, pjevač grupe Queen i jedan od najvećih vokala svih vremena, čovjek koji je zadužio svjetsku glazbu zauvijek.

Glazbeni inovator, kako ga znam često nazvati, bio je zaštitni znak grupe Queen i bio je jedan od glavnih “krivaca” za vječne hitove, poput “Bohemian Rhapsody”, “Crazy Little Thing Called Love”, ali i one iz solo karijere, poput “The Great Pretender”.

Pjesme poput “Bohemian Rhapsody” teško da netko više može napraviti. Često ju znamo nazvati i glazbenom operom jer u nekoliko minuta mijenja se nekoliko glazbenih smjerova i vokalnih bravura koje je samo Freddie mogao iznijeti.

Veliki Freddie nas je napustio 24. studenog 1991. godine u svojoj 45. godini života i to samo jedan dan nakon što je objavljeno javnosti kako je HIV pozitivan.

Bez obzira na tu činjenicu i dalje je ostao jedan od omiljenih pjevača i jedan od najvećih vokala u rock povijesti. Pamtit ćemo ga po energičnom stilu nastupanja i posebnom smislu za komunikaciju s publikom. Iznimno širokog spektra, njegov vokal je teško nadmašiv. Nije bio samo pjevač, nego i tekstopisac, glazbenik, zabavljač i vrhunski performer. Imao je jedinstvenu mogućnost, održati toliko energične koncerte, zabaviti cijelu publiku svojim živahnim pokretima, a pri tome savršeno vokalno odraditi nastup.

Pamtit ćemo ga i po suradnji s Montserrat Caballé, te svojim ostalim solo projektima u kojima je možda bio manje uspješan, ali je pokazao koliko je velik bio njegov talent.

O njegovoj i diskografiji benda Queen ne treba previše govoriti, jedan je to od najuspješnijih bendova svih vremena koji je iznjedrio hitove koje ćemo zauvijek pamtiti pa čak i na zadnjem albumu s Freddijem, dok je još bio živ, “Innuendo” (1991.). S tog albuma je ponovno proizašla rock opera “Innuendo”, ali i drugi hitovi poput “The Show Must Go On”, “These Are The Days Of Our Live” pa čak i “Headlong” i “I’m Going Slightly Mad”.

Samo je jedan Freddie Mercury, samo je jedan tako božanstven glas kojeg ćemo pamtiti zauvijek. Ne samo njegov glas, nego i njegovu dobrotu, njegov smisao za glazbu i sve ostalo zbog čega ga je cijeli svijet obožavao i zbog čega ga i dalje obožava.