RECENZIJA: Doug Liman: “American Made” – zločin se (ne) isplati
16. rujna 2017.
Željko Mirković Miki (137 Članci)
Podijeli

RECENZIJA: Doug Liman: “American Made” – zločin se (ne) isplati

Film redatelja Douga Limana “American Made” bavi se još jednom epizodom mračne američke vojno-političke prošlosti u kojoj se pokazuje da se zločin – itekako isplati.

Droga, krijumčarenje oružja, pranje novca, sudjelovanje u  “revolucijama” ili prevratima (državnim udarima) prikazan je na dinamičan, zanimljiv i duhovit način, no bez happy enda. Tko s vragom tikve sadi, o glavu mu se razbijaju. Ili se o tu istu “ludu” glavu razbije pokoji metak. Ali, dok je trajalo – trajalo je. Glavni lik je Barry Seal (utjelovljuje ga Tom Cruise) koji se upušta u nelegalne poslove koji mu donose financijsku korist, no kad se u igru upetljaju CIA i slični igrači – to je njegov početak kraja. Prisiljen da radi i za jednu i za drugu stranu, sve se teže snalazi, gubi kontrolu nad “operacijama”, a kad se u cijelu priču uključi i njegov šogor JB (Caleb Landry Jones) i svojom nesmotrenošću dovede u opasnost sve što je godinama gotovo savršeno funkcioniralo – sve kreće nizbrdo.

Doug Liman snimio je nekoliko nastavaka franšize o Jasonu Bourneu, te SF “Edge Of Tomorrow” (također s Tomom Cruiseom u glavnoj ulozi) i to su uglavnom korektni radovi na vrlo dobroj produkcijskoj razini. No, ništa više od toga. Vratimo se Tomu Cruiseu. Jednom od nekad najperspektivnijih, a kasnije i vrlo dobrih glumaca koji se vješto snalazio i u ulogama akcijskih junaka, ali jednako tako i u dramskim ulogama. Sjetimo se “Magnolije” i “Jerryja Maguirea” ili, pak, filmova “Collateral”, “Born On The Fourth Of July” itd.. U posljednje vrijeme okrenuo se samo “provjerenim” stvarima – “Jack Reacher”, “Mummy”… Još je najbolje izgledao u petom nastavku “Nemoguće misije”. Očekuju nas i dalje nastavci avantura Ethana Hunta i (mislio sam da o tome nikad neću pisati, ali, eto, prevario sam se) “Top Gunu” za 21. stoljeće (film bi se trebao pojaviti 2019.). Neka mu je sa srećom. Više bih volio da je manje vremena posvetio estetskim operacijama i scijentologiji, a više kvalitetnijim projektima kojih je u ranijim godinama njegove karijere bilo puno više.

Što se tiče Limanovog “American Made”, zločin se (možda) i ne isplati, ali ovakvi filmovi (barem na blagajnama) svakako da. I za kraj, na um mi pada film iz 2016. “War Dogs” koji se bavi sličnom tematikom, a koji mi je ipak zabavniji.

Ocjena
3 out of 5

3

Dobro
3 out of 5