IZVJEŠĆE/FOTO: Majke u Tvornici kulture – ravno do dna
8. listopada 2017.
Željka Šimić (19 Članci)
Podijeli

IZVJEŠĆE/FOTO: Majke u Tvornici kulture – ravno do dna

Slušam majke od svojih tinejdžerskih godina, točnije, od svoje četrnaeste. Obilježili su moj život kao malo koji bend.

“Razum i bezumnje” i “Razdor” su i dan danas vrh vrhova rokenrola u Hrvata, od samostalnosti nam ove naše napaćene, silovane zemlje. Bivša Juga je imala desetine takvih sirovih r’n’r bendova, mi Majke i Let3. Govorim o ranim devedesetima.
Tako su Majke, tj. ono što je od njih ostalo (mislim da nisam jedini fan koji nije prežalio originalni sastav) otvorile koncert klasicima poput “Grešnik” i mojom omiljenom “Fantastičnom vatrom”. Moram napomenuti, samo zbog svoje ljubavi prema bendu da zadnje uratke Majki nisam uopće ili sam malo slušala. Što zbog nostalgije za minulim vremenom, što zbog činjenice da mi nikako nije sjela promjena aranžmana pjesama.
Do sad sam ih gledala nebrojeno puta i vidjela Bareta u milijun stanja, znalo se dogoditi da koncert nije ni održan, a o zaboravljanju teksta pjesama da ne govorim. Češće, a ne rjeđe.

Očekivala sam da će sinoćnji koncert biti kao i fantastična vatra (fantastičan), ali je bio na rubu incidenta. U nekom drugom svemiru, Goran Bare bi bio slavljen i cijenjen preko struke do publike bez obzira na njegove poroke. Osobno ga smatram izuzetno mudrim i osjećajnim čovjekom. Međutim, između pjesama Bare je slao ponovno čudne i ispolitizirane poruke, pa se tako često osvrće na aktualno stanje u zemlji, što publika baš i nije odobravala. Čulo se svašta od dijela nezadovoljne publike jer su ipak došli na koncert, a ne nekakvu tribinu. Da je moglo bez toga, je. Zašto? Samo zbog moje želje za opuštanjem. Sve se mijenja, Bare je dobrano ugazio u 50-e i kada uzmemo njegov život u obzir, dobro se i drži.

Bilo kako bilo, vidljivo je da glazba pokreće i da živi kroz svoju glazbu. Nekome dovoljno. Stvarno je bio Baretov opus, u pravom smislu riječi.

Grešnik
Fantastična vatra
Bez pameti
Krvarim od dosade
Mršavi pas
Odvedi me
Daj mi
Zaboravi
Baretov blues
Budi ponosan
Teške boje
Pozovi me u noć
Mene ne zanima
A ti još plačeš
Ja sam budućnost
Vrijeme da se krene
+ nova stvar
Ljubav krvari

Foto: Manuel Perlić