IZVJEŠĆE: Jazzfest Mimika orkestra u KSET-ovoj pećnici
21. listopada 2017.
Filip Bahun (14 Članci)
Podijeli

IZVJEŠĆE: Jazzfest Mimika orkestra u KSET-ovoj pećnici

U četvrtak, 19. listopada, KSET je ugostio jedan od trenutno najtraženijih bendova domaće alternativne scene – Mimika kolektiv.

Rijetko koji bend van mainstreama u zadnje vrijeme prati toliki hype publike kao što je Mimika. U kontekstu Mimike, često se mogu čuti pošalice o brojnosti sastava, koji nerijetko prelazi u broj od dvije znamenke, no to je upravo ono što ih čini toliko posebnim. Svaki od članova u svojem je glazbenom izričaju nezamjenjiv, a svojom vrsnom tehničkom potkovanošću dodaje rijetko kad viđenu dimenziju u glazbeni repertoar kolektiva.

Pod dirigentskom «palicom» Maka Murtića, virtuoznog saksofonista koji je osnovao orkestar još za vrijeme svog studija u Londonu bendu se pridružuju vrsni glazbenici, a povratkom na domaći teren okuplja mlade nade iz Hrvatske koje pridonose raznolikosti glazbe sviranjem brojnih varijanti puhačkih instumenata te udaraljkama i čak elementima elektronike. Nova Mimika okuplja i pojedine članove Jazz orkestra HRT-a kao rezultat višegodišnje suradnje te pojedince iz raznih zagrebačkih bendova kao što su npr. Dementronomsi.

Napisati koherentni tekst o ovakvom bendu, za nekoga kome je koncert u KSET-u bio prvi susret s kolektivom, izrazito je teško, baš zbog konstantnog nadopunjavanja i mijenjanja postave kao i zbog žanrovskog diverziteta glazbe koju sviraju. Izlazeći povremeno iz prostora kluba zbog zabrane pušenja koja je na snazi u njegovim prostorima po povratku sam imao osjećaj da se između pjesama mijenjao band, a ne pjesma. Jedino što je odavalo da nije tako su instrumentalne delicije jazzerskog tipa koje bez sumnje ne može izvesti svatko.

Sve je počelo slavenskim jazz melosom koji je podsjećao na neku vrstu suvremenih pastirskih ekloga, da bi kroz koncert ubacivali elemente raznih žanrova koji su otišli toliko daleko da je publika imala priliku čuti i Mimikinu verziju glazbe iz popularnih filmova Star Wars.

Jedna od glavnih tendencija Mimike je učiniti svako koncertno iskustvo drugačijim i pokušati uvijek ponuditi nešto svježe.  Velika zainteresiranost publike i jednako tako velike ambicije KSET-a u smislu broja prodanih karata pretvorila je tako koncertni prostor u jazz pećnicu prepunu svakojakih ljubitelja dobre glazbe u kojoj su se i oni najviši dizali na prste kako bi svojim očima vidjeli dio magije. No velika gužva i subtropske temperature nisu bile dovoljne da odvrate slušatelje od dobre glazbe pa je koncert popraćen ovacijama publike potrajao gotovo dva sata – što se još uvijek činilo premalo.

O Mimika kolektivu dalo bi se reći još puno toga pozitivnog, no najbolje je preporučiti svima željnim dobre glazbe i atmosfere da odu i sami se uvjere u sve rečeno. Nema sumnje kako je interes dovoljno velik da napune i neku veću dvoranu pa se tako s iščekivanjem veselimo sljedećoj prilici za uživanje u ovom jedinstvenom kolektivu.

Foto: Sara Marijan (KSET.org)