IZVJEŠĆE/FOTO: Odjila u Lisinskom – o životu, emocijama i romansi
26. listopada 2017.
Helena Ernoić (68 Članci)
Podijeli

IZVJEŠĆE/FOTO: Odjila u Lisinskom – o životu, emocijama i romansi

Kada i nakon 35 godina djelovanja uspijevate iz publike izvući suzu svojim pjesmama, znate da ste na dobrom putu.

Na takvom putu je i Odjila, koja je publici u KD Vatroslav Lisinski priuštila dva sata glazbe iz filmova, svjetskih hitova i romskih himni.

Opisuju ih kao rusko-romsku romansu, pa je bilo i više nego prikladno što su počeli s himnom ruskih cigana “Solnyshko”. Već ovdje su pokazali koliko vješto kontroliraju dinamiku, odnosno s toliko discipline, a opet toliko prirodno i iz srca. Nakon što je sunce “izašlo”, pozdravili su publiku i nastavili u nešto veselijem ritmu, koji je ponio prisutne tako da su u jednom trenutku pljeskom davali ritam. Na repertoaru se našla i jedna pjesma mađarskih Cigana, pri čemu su objasnili da Cigani pjevaju o onome u čemu žive i što ih okružuje, a to je priroda, obitelj, ljubav… Pozvali su i publiku da pjevaju s njima jednu staru pjesmu, pa se “Rjabinuška” zapjevušila s osmijehom na licu. Harmonikaš je vrlo lijepo odsvirao glavnu temu i dodatno zaokružio pjesmu.

Doprinos Odjile u romskim filmovima je velik, pa tako i ova večer nije mogla proći bez tih melodija. “Cigani lete u nebo” je glazbeni film 70-ih godina, koji govori o fatalnoj ljubavi buntovne Rade i konjokradice Zobara. Pjesme iz tog filma ušle su mnogima u uho, a o uspješnosti govori i nagrada filmskog festivala u San Sebastianu. Odjila nas je vratila u to vrijeme uz “Maljarkica”, a onda se nadovezala na jednu od uspješnica “Ciganočka”, koja je dodatno zagrijala publiku.

“Devleski rat”, odnosno “Božanska noć” je započela vrlo intimno. Basist je sjeo za klavir, a vokalno je poveo jedan od gitarista, dok im se instrumentalno pridružio najmlađi član na violini. Publika je u sred pjesme izvedbu nagradila pljeskom, a ansambl se na kraju zahvalio što razumiju pjesmu. Valja napomenuti kako je Sanja, jedna od pjevačica, svo vrijeme čitala tekstove jednog romskog pjesnika, koji su vrlo lijepo nadopunili pjesme koje su se izvodile.

Ovu večer nije mogla zaobići ni najpoznatija ruska pjesma, koja je doživjela mnoge obrade kroz nekoliko glazbenih žanrova. “Oči čarnije” zapjevala je i publika, a onda se atmosfera dodatno usijala kada se pojavio udaraljkaš na pjesmi koju većina zna kao “Those Were the Days” koju je davne 1968. godine izvodila Mary Hopkin.

Osim iz filma “Cigani lete u nebo”, imali smo prilike čuti i nekoliko uspješnica iz filma “Osmi dan u nedelji”, gdje je glavnu ulogu odigrala Davorka Bosnić, odnosno jedna od pjevačica ansambla koji mnogi zovu Daša. Još jednom su se zahvalili publici i rekli kako je te večeri Zagreb grad u kojem se pjeva i pleše. A pjesma koja je dobila najveći pljesak je i “Nane tsokha”. Jednako upečatljiva je bila i solo izvedba Daše i basiste s ulogom na klaviru.

S obzirom da su večer otvorili himnom ruskih Cigana, jednostavno se nametnulo da svoje druženje zaključe svjetskom himnom “Djelem, djelem”, nakon koje su se zahvalili i obećali kako će se ponovno vratiti. A kako sve nas putevi negdje vode, odsvirali su još i pjesmu “Odakle ti Bože ovi drumovi” iz filma “Osmi dan u nedelji”. Pljesak nije prestajao, mnogi su pohrlili prema pozornici kako bi se slikali s članovima ansambla, pa su ipak odlučili zasvirati još jednu pjesmu kao bis. Bila je to melodija iz filma “Moja slatka umiljata zver”.

O životu, emocijama i romansi pričao je ansambl koji već 35 godina živi ovu ideju. Pomalo u strahu su se odlučili doći u Zagreb, ali publika je njihov strah pretvorila u odgovor – “vidjet ćemo se opet”.

Foto: Ana Šesto