Poznato i nepoznato o Bryanu Adamsu, ovotjednom gostu zagrebačke Arene!
7. studenoga 2017.
Nikola Knežević (2788 Članci)
Podijeli

Poznato i nepoznato o Bryanu Adamsu, ovotjednom gostu zagrebačke Arene!

Bryan Adams je jedan od glazbenika koje sam oduvijek htio čuti i gledati uživo, on je jedan od onih koji, po meni, širi pozitivnu energiju, odašilje na najsavršeniji način poruke ljubavi,

Kada bih morao sklapati nekakav best of album ovog Kanađanina s londonskom i pariškom adresom, teško da bih mogao izabrati najboljih 10 ili 20 pjesama. Nevjerojatan hitmejker, ali ovo uopće nije sada otrcana fora ili što bi mi u Hrvatskoj znali često reći u zadnje vrijeme – floskula. Većinu toga što je napravio, ili je postalo hit, ili je postalo nezaobilazni dio mnogih kompilacija najboljih ljubavnih pjesama, ili se jednostavno nalazi među najboljim pjesmama koje su završile na nekoj top listi. Nije on samo hitmejker, nego i rekorder po pitanju boravka na vrhu top lista. Ali ima još nešto. Bryan je veliki šarmer te ga razne priče prate tijekom karijere, uključujući i onu da je jedno vrijeme ljubovao s Princezom Dianom. Ima činjenica koje ste čuli o njemu, ali ima i nešto što nikada niste ni mislili da je vezano za Adamsa. O tome ćemo u nastavku.

Kada netko radi takvu glazbu kao Bryan, to može značiti samo jedno, da se bavi njome od malih nogu i da je u potpunosti posvećen njoj. Tako je sa 16 godina napustio školu kako bi se posvetio glazbi i nagovorio majku da potroši novac od uštede za kupnju klavira. Iako je žarko htio biti glazbenik, s druge strane se htio okušati i kao glumac. Tako je bio dio filma “Pink Cadillac” u kojem je glumio legendarni Clint Eastwood. Glumio je zaposlenika na benzinskoj pumpi. Kasnije je imao još jednu manju ulogu u filmu “House of Fools”. No, ipak se odlučio za glazbu, ali i za još jednu veliku ljubav, fotografiju. Da, ako niste znali, Bryan Adams je strastveni fotograf ali i uspješan. Njegovi radovi su objavljivani u britanskom Vogueu, L’uomo Vogueu, Harper’s Bazaaru, Esquireu, Interview Magazineu i i-D-ju. Radio je i za velike marketinške kampanje za Guess Jeans, Sand, Converse, Montblanc, John Richmond, Fred Perry te Escadu. Objavio je i knjigu fotografija “Wounded: The Legacy of War” za koju je fotografirao portrete britanskih vojnika koji su doživjeli teške fizičke ozljede u Iraku i Afganistanu ili tijekom ratnih vježbi.

Dugo se spekuliralo kako je tijekom ranih školskih dana pohađao istu školu kao i jedan drugi poznati Kanađanin, Michael J. Fox. Postali su jako dobri prijatelji s godinama, nevezano za spekulacije, a Adams je čak fotografirao Foxa 2011. godine za veliku tvrtku Carl Zeis AG, odnosno njihov godišnji kalendar.

Adams je jedan ponosan Kanađanin i često to zna isticati, ali ipak živi u Velikoj Britaniji, odnosno u Chelseaju u Londonu sa svojom dugogodišnjom djevojkom Alicijom Grimaldi te njihove dvije kćeri. Također ima i kuću u Parizu. Obiteljski je čovjek, a kada se okupe za stolom, nećete baš vidjeti tamo meso jer je Adams vegan još od 1989. godine. Shodno tome veliki je aktivist PETA-e za prava životinja.

Ako ste često brkali Ryana i Bryana Adamsa, to nije samo zbog imena. Naime, obojica su rođena na isti dan, 5. studenog. Upravo zbog toga postoje i razne šale na njihove račune.

Vrijeme je da se posvetimo i njegovom glazbenom životu. Četvrti studijski album, “Reckless”, donio mu je titulu prvog kanadskog glazbenika koji je prodao u Kanadi više od milijun primjeraka ploče. Bio je popularan i izvan granica Kanade, a samo u Americi je ovaj album prodan u više od 5 milijuna primjeraka. Zanimljive su priče i oko ranijih albuma. Drugi studijski album je trebao biti nazvan “Bryan Adams Hasn’t Heard of You Either” zbog kritike koju je dobio na svoj račun za prvi album. No, izdavačka kuća to nije dopustila i uvjerila ga je u promjenu naziva u “You Want It You Got It” što mu je donijelo uspjeh.

Album “Waking Up The Neighbors” iz 1991. godine je jedan od najpopularnijih albuma, ali je imao i dosta kontroverzi oko njega. Razlog tome je što Kanadska radio-televizijska i telekomunikacijska komisija nije prihvatila album kao kanadski. U prijevodu je to značilo limitirano emitiranje na kanadskim radio postajama. CRTC je smatrao kako su suradnja Adamsa s britanskim producentom i tekstopiscem Muttom Langeom te snimanje albuma izvan Kanade, doprinijeli tome. Adams se borio s njima po tom pitanju i zahvaljujući njemu CRTC je promijenio pravila.

Bryan Adams je tijekom glazbene karijere nominiran za više od 55 Juno nagrada, a osvojio ih je 18, one najvažnije su Best Male Artist 2000. godine, Male Vocalist of the Year 1983., 1984., 1985., 1986., 1987. i 1997.. Što se tiče Billboarda, tamo je bio iznimno uspješan, a među svim hitovima na Billboardovoj Hot 100 listi jedini singl koji nije sniman za film je bio “Heaven” s albuma “Reckless” iz 1985. godine. Njegov veliki hit, “Everything I Do, I Do It For You” iz filma “Robin Hood: Prince of Thieves” i “Waking Up The Neighbors” postavio je britanski rekord. To je bila jedina pjesma koja je 16 tjedana uzastopce bila na broju jedan. Sedam tjedana je bila na vrhu američke top liste, a devet tjedana u Kanadi. Singl je prodan u više od 15 milijuna kopija diljem svijeta.

Tijekom karijere imao je i uspješne glazbene suradnje, a najuspješnija je sigurno s Tinom Turner u pjesmi “It’s Only Love”. Čak je i Adams rekao kako je suradnja s njom bila izvanredna. Prije ju je išao gledati u klubove, pogotovo u tinejdžersko doba i kada je bio u ranim 20-ima. Jednom je istaknuo kako je bila velika čast surađivati s njom, pogotovo što je tada imao samo 24 godine.

Kada govorimo o suradnjama upečatljiva je bila i ona 1998. godine s Mel C iz grupe Spice Girls. Pjesma se zove “When You’re Gone” te je ponovno snimljena 2005. godine za album “Anthology”. U novoj verziji Pamela Anderson je zamijenila Mel C u duetu, što je pomalo čudno, ali opet dovoljno dobro za ovaj članak.

Adams je nominiran i za tri Oscara. 1992. godine za “(Everything I Do) I Do it for You” iz filma “Robin Hood: Prince of Thieves”, 1996. godine za “Have You Ever Really Loved a Woman” iz filma “Don Juan DeMarco” i 1997. godine za “I Finally Found Someone” iz filma “The Mirror Has Two Faces”. Nažalost, niti jedna nominacija nije mu donijela zlatni kipić. Nominiran je za čak 15 Grammy nagrada, no samo je osvojio jednu za Najbolju pjesmu napisanu za film, televiziju ili drugi vizualni medij i to s “(Everything I Do) I Do It for You”.

Još jedna zanimljiva priča, naravno o pjesmi “Summer of ’69”. Iako većina vas zna onu kako ta pjesma ne govori o ljetu 1969. godine nego seks pozi 69, moguće da niste znali kako se u originalu pjesma trebala zvati “Best Days of My Life”. Fraza “summer of ’69” pojavljivala se samo jednom u originalnoj izvedbi i Adams je mislio da pjesma nije dovoljno dobra kako bi završila na albumu. Kasnije je postala jedan od najvećih hitova njegove karijere i to uz više spominjanja fraze “summer of ’69” uz upečatljivu verziju “me and my baby in 69”.

Naravno da ima još zanimljivosti oko ovog kanadskog glazbenika. Ne samo da zarađuje po pitanju koncerata i pjesama, nego je vlasnik poznatog studija pokraj Vancouvera, a nazvao ga je The Warehouse. Vjerovali ili ne, tamo su snimala mnoga svjetska imena, poput AC/DC-ja, Avril Lavigne, Nickelbacka, Elvisa Costella, Metallice, Michaela Bublea, Musea, The Offspringa, R.E.M.-a, Shakire, Slayera, Rise Againsta i drugih.

I za kraj, ona najplemenitija činjenica iz njegovog života. Bryan Adams je imenovan Članom Reda Kanade i Časnikom Reda Kanade za njegov doprinos kanadskoj kulturi. Adams ujedno ima i zvijezdu na Hollywood Walk of Fameu te na Canada Walk of Fameu u Torontu. 2006. godine uvršten je u kanadsku glazbenu Kuću slavnih na Juno nagradama, a 2008. godine je smješten na 38. mjesto najuspješnijih glazbenika na Billboardovoj Hot 100 listi. 2010. godine je dobio humanitarnu nagradu Allan Waters za sudjelovanje u nizu humanitarnih koncerata i kampanja tijekom karijere. Iste godine dobio je Governor General’s Permorming Arts Awards za 30-godišnji doprinos umjetnosti.

Bryan Adams nakon 11 godina ponovno dolazi u Hrvatsku. Zadnji put je to bio Osijek, a sada stiže u Zagreb gdje će 9. 11. održati koncert, kako se sada čini, u punoj Areni. Ako još niste nabavili ulaznicu, požurite na Eventim.hr. Dobrodošao dobri Kanađanine!