IZVJEŠĆE/FOTO: Jedan i jedan nisu dva, već Hrvatski velikani!!!
12. studenoga 2017.
Nikola Knežević (2799 Članci)
Podijeli

IZVJEŠĆE/FOTO: Jedan i jedan nisu dva, već Hrvatski velikani!!!

Hrvatski hip hop velikani s veliko H – to su General Woo i Target iz Tram 11, grupe uz koju su mnogi odrastali, a baš onako kako je bilo prije 20 godina, tako je bilo i u Domu sportova u subotu, 11.11. (simbolično).

Ovoliku gužvu u Domu sportova nisam dugo vidio, ulaznice su se doslovno do zadnjeg trenutka tražile ispred dvorane, ali bespomoćno jer je koncert odavno bio rasprodan što je već dalo naslutiti kako nas očekuje paklena atmosfera.

Večer za pamćenje započeo je DJ Slavin Balen uz kojeg su odrastale brojne generacije i koji je jedan od najvećih poznavatelja urbane kulture, odnosno općenito glazbe u Hrvatskoj. Dobrih sat vremena miksao je vinile i pravi old school hip hop beat, a u setu su se mogli čuti i neki od pionira tog velikog glazbenog pokreta. Šteta što je razglas u par navrata štekao i pucketao. Prije nastupa Tram 11 na pozornicu su stupili Noki Nole i mladi zagrebački MC, Pendrek, koji je potpisao svoj prvi diskografski ugovor, a čije je pjesme, mogu slobodno reći, publika dobro znala, barem jedan dio. Bilo je to odlično zagrijavanje za trenutak kojeg ćemo pamtiti vječno.

Njemačka, Austrija, Švedska, Finska, Švicarska, Mađarska, Velika Britanija, Bosna i Hercegovina, Srbija, sve su to zemlje iz kojih su došli obožavatelji sastati se s hrvatskom škvadrom, ne bi li doživjeli ovaj trenutak kojeg čekamo skoro 15 godina. Kada su na pozornicu stupili General Woo i Target, vrijeme je stalo i takve ovacije se rijetko mogu čuti i vidjeti, pa čak i na koncertu nekog stranog izvođača u Hrvatskoj. Vidjela se nervoza i kod publike i kod izvođača prije ovog koncerta. Svi su htjeli da ispadne savršeno, General Woo je rekao kako su se “usrali od straha”, tako da jedna strana nije htjela iznevjeriti drugu i obratno. Stoga se u par navrata dogodilo nekoliko sitnih greškica, poput puštanja krive pjesme DJ-a ili jedan mali choke Generala, ali ovo stvarno nije bilo ništa, cijeli koncert je bio apsolutno savršenstvo. Inače, ovo nije bila samo obična prezentacija Tram 11 pjesama, tu je bio i bend, bubnjar, basist, klavijaturist i saksofonist, tako da su aranžmani bili posebno začinjeni. I besprijekorno su zvučali, baš kao i razglas, ali i publika koja je uživala u svakoj minuti skoro dvosatnog nastupa hip hop legendi.

“Samo kod nas”, “Kaj ima lima”, “Hrvatski velikani”, “A vi svi”, “Zlo i naopako”, “Jedno”, “Za 10 godina”, samo su neke od pjesama koje su izveli ispred 8 tisuća ljudi koliko je stalo u Dom sportova koji je rasprodan 45 dana prije koncerta.

Tram 11 su došli podržati i mnogi poznati glazbenici, ali i škvadra koja je uvijek bila uz njih, a i koja je nastala pod utjecajem ovih hip hop velikana. Neki su od njih i stali na pozornicu, poput Renmana, Bolesne braće ili DJ Frxa, a podršku su dolaskom na koncert dali i El Bahattee, D’Knock, Hamed Bangoura i drugi ljubitelji hip hop i urbane kulture. Više puta su zahvaljivali Kooladeu, vrhunskom hip hop producentu, koji je zaslužan za većinu Tram 11 beatova i koji je danas najbolji hrvatski producent ovakve vrste glazbe i to s inozemnom karijerom. Ono što je posebno bilo drago publici jest činjenica da je koncert sniman i da će, kako je najavio General Woo, biti objavljen uskoro na DVD-u.

 

Publika je živjela zajedno s Tramovcima svaki trenutak koncerta, naravno da su se znali svi tekstovi, naravno da su u Domu sportova svi bili reperi, što dokazuje da je hrvatska publika željna kvalitetnog hip hopa, kojeg istinu gledajući, ne čujemo više toliko često kao u vremenima Tram 11, El Bahatteeja, Renmana, Bolesne braće (kada su bili dsikografski aktivni) i sličnih. Ali mislim da su svi napunili svoje baterije na ovom koncertu koji će svima ostati u sjećanju. Svakako da je bilo onih koji su došli na koncert pričati, ali sam mišljenja da je tamo bilo barem 90% onih koji obožavaju ono što su Tram 11 stvarali, ostali su došli samo reda radi jer si tamo morao biti viđen.

Kada bih morao birati koji je domaći koncert obilježio 2017. godinu, onda bi to bio Tram 11 u Domu sportova i to bez konkurencije. Široke hlače, šilterice, Tram 11 majice i hoodice, samo su neka od hip hop obilježja koja smo vidjeli na većini publike. Lijepo je bilo biti dio svega. Jedan i jedan nikada neće biti dva, već jedanaest. A dečki iz Jedanaestice  će uvijek biti Hrvatski velikani s veliko H. Respect!

Foto: Nikola Knežević