IZVJEŠĆE/FOTO: Nina Romić + Gentleman u KSET-u – svjetla novog početka
25. studenoga 2017.
Helena Ernoić (65 Članci)
Podijeli

IZVJEŠĆE/FOTO: Nina Romić + Gentleman u KSET-u – svjetla novog početka

Kada se izvođač nakon dužeg vremena vraća na “daske koje život znače”, to čekanje koncerta postaje još uzbudljivije. Upravo takav slučaj je bio ovoga petka u Ksetu, kada se čekao povratak Nine Romić, a podršku joj je dao Gentleman.

Nešto iza 21 sat, večer je otvorio mladi, perspektivni kantautor koji se krije iza imena Gentleman. Baš kako i priliči imenu, nastup je bio vrlo decentan. U odijelu i uz gitaru, poveo nas je u jedan misteriozni ugođaj, koji je odlično pripremio publiku da uroni u ono što je Nina pripremila. Iako je veliki broj ljudi bio ispred KSET-a, lijep broj ih se skupio unutra kako bi podržao ovog glazbenika. Gentleman priprema album prvijenac na kojem će se naći i pet pjesama koje su ispunile ovo polusatno vrijeme. Teško ih je opisati jer u sebi sadrže jedan starinski duh, a opet se mogu smjestiti u današnje vrijeme, no i dalje teško da se može usporediti s nečim što nam današnja glazba servira. Upravo iz tog razloga s nestrpljenjem možemo očekivati početak iduće godine i novi uradak, za koji sam sigurna da će ostaviti trag.

Set lista
Patience
Crystal
Srce
Balcony
Crossing for Wildlife

Neki kažu nakon dvije, a neki nakon tri godine da se Nina vraća. Mi ćemo reći da je izbivala dovoljno dugo da je se publika zaželjela. Zanimanje za koncert je bilo još veće nakon objavljenog singla “Svjetla”, koji je donio nešto žešći zvuk od onog na koji smo navikli. Koncert, koji je praćen punim bendom i gostima, donio je neke dobro poznate hitove, ali nam je dao i uvid u ono što nas čeka na budućem izdanju.

Svoj set je otvorila uz pjesmu “Šuma”, nakon koje je kratko pozdravila i nastavila nizati pjesme u duhu u kakvom poznajemo Ninu. Uz karakterističan glas uronjen u reverb i prepoznatljivu gitaru. Tekstovi njezinih pjesama prenose jasnu poruku i kako je to rekla u jednom intervjuuza naš portal, oni kojima su upućeni će ih razumjeti. Ali i publika ih je shvatila, pun KSET je pokazao kako itekako poznaju njezin repertoar. Atmosfera se počela dizati s “Dječakovom pjesmom”, a među najupečatljivijima je bila “Bicikl”. Iz neke uljuljane priče, konačno se energija sve više dizala pa je drugi vrhunac bila obrada “Žena dijete”.

Bilo je tu i premijera, pa smo poslušali neke od pjesama koje su prvi put odsvirali pred publikom, a koje će se naći na nadolazećem izdanju na proljeće. Možemo reći da se Nina još više okrenula u svoj unutarnji svijet, a sve je popraćeno oštrijim zvukom, što se moglo naslutiti iz aktualnog singla. Svakako, nešto više psihodelije našlo se u novim materijalima.

“Sasvim osjećajan stih”, pjesma je na kojoj su se pridružili gosti, kako ih je Nina najavila, dečki sa zlatnim instrumentima. Bila je to brass sekcija koja je donijela zanimljive aranžmane već poznatih pjesama, a dečki su svakako pobrali simpatije publike. Odsvirali su pjesme poput “Ništa u meni” i “Oblaci”. Valja spomenuti i prateći bend, kojeg su činili Frederic Lanz, Karlo Cmrk i Petar Cvahte. Vidjelo se da kao cjelina jako dobro funkcioniraju, odnosno dobro se razumiju. Na žalost, Nina je rekla da su prvi i posljednji put u ovakvoj postavi. Za sam kraj koncerta, koji je brzo prošao, ostavila je aktualnu “Svjetla” i “Kraj”.

Nije dugo trebalo da Nina i bend dobiju poziv na bis pa su počastili publiku s još dvije pjesme. Bila je to “Neoni”, nakon koje se bend lagano povukao s pozornice, dok je Nina sama izvela “U mom malom mraku”. I u tom mraku smo ostavljeni s dobrom energijom. Ako je suditi po ovoj večeri, gledat ćemo u budućnost. Početak 2018. godine će iznjedriti fantastična izdanja i naše uši gladne dobre glazbe će uživati u sjajnim pjesmama, kojih se ne ćemo moći zasititi.

Set lista
Šuma
Put
Pismo
Kraj mene
Dječakova pjesma
Bicikl
Čime se hraniš
Crno
Ptica
Žena dijete
Sasvim osjećajan stih
Ništa u meni
Možda
Oblaci
Sloboda
Opet
Vožnja
Sad kada je gotovo
Svjetla
Kraj

Foto: Helena Ernoić