Umrla France Gall, francuska yé-yé pjevačica poznata po velikom hitu “Ella, Elle l’a”
7. siječnja 2018.
Nikola Knežević (2139 Članci)
Podijeli

Umrla France Gall, francuska yé-yé pjevačica poznata po velikom hitu “Ella, Elle l’a”

Isabelle Geneviève Marie Anne “France” Gall, rođena je 9. listopada 1947. godine i bila je iznimno popularna francuska pjevačica yé-yé glazbe.

Yé-yé glazba je smjer pop glazbe koji je nastao ranih 60-ih godina utjecajem glazbe iz Francuske, Italije, Španjolske i Portugala, a sâm termin došao je od engleske riječi “yeah”, te ga je popularizirala britanska beat glazba bendova poput The Beatlesa. Ovaj glazbeni stil se proširio svijetom nakon velikog uspjeha određenih pjevača i tekstopisaca poput Sergea Gainsbourga i Françoisea Hardya. Uspješna je bila i France Gall, a glazbu je za nju u početku pisao upravo Gainsbourg pa je tako pjesma “Don’t Listen to the Idols” završila na samom vrhu top lista u Francuskoj 1964. godine i ostala tamo tri tjedna.

1965. godine dobila je priliku da predstavlja Luksemburg na Euroviziji, a od 10 pjesama izabrala je Gainsbourgovu “Poupée de cire, poupée de son”.  20. ožujka te godine Gainsbourg, Gall i Alain Goraguer otišli su na finale u Napoli gdje su navodno izviždani na probama zato što je glazba jako odudarala od one na koju su mnogi navikli čuti na Euroviziji. Iako njezin nastup nije bio na vrhuncu pa je čak dobila strašno loše kritike, uključujući i onu od tadašnjeg ljubavnika Claudea Françoisa, stručni žiri je bio oduševljen te je dobila grand prix nagradu. No to je bio samo početak njezine briljante karijere. Poznatelji glazbe sjećaju se njezinog međunarodnog uspjeha kojeg je ostvarila pjesmom “Ella Elle l’a”. Naime, tu pjesmu je posvetila kraljici jazza Elli Fitzgerald. Vrhunac međunarodne karijere doživjela je sa pjesmom posvećenom jazz legendi Elli Fitzgerald “Ella Elle l’a. Besmrtna ikona francuske pjesme”, kako ju je nazvao ministar kulture Francuske povodom 50 godina karijere, sa samo 16 godina ostvarila je uspjeh kakav su neki mogli samo sanjati. Pjesma “Ne Sois Pas Si Bete” tada je prodana u više od 200 tisuća primjeraka.

Nažalost, karijera joj je završena 1997. godine kada je izgubila kćer, a i sama je tijekom 90-ih bila teško bolesna i borila se protiv raka dojke. Bila je poznata i po humanitarnom radu, a pamtit ćemo je po dječjem osmijehu i slatkom glasu. Bolest je ipak bila jača te je umrla u 70. godini života, 7. siječnja 2018. godine u bolnici u Neuilly-sur-Seineu.