Antenat: “20 godina je prošlo, a mi i dalje kroz kaljužu. Potrudit ćemo se još neko vrijeme ploviti”
15. siječnja 2018.
Nikola Knežević (2787 Članci)
Podijeli

Antenat: “20 godina je prošlo, a mi i dalje kroz kaljužu. Potrudit ćemo se još neko vrijeme ploviti”

Antenat, genijalni sub reggae bend, jedno je od imena koje će nastupiti na 3. Brijačnici, prvom velikom festivalu u 2018. godini.

Uoči Brijačnice razgovarali smo s grupom Antenat i saznali što se kuje u njihovoj glazbenoj kovačnici.

2017. godina je iza nas, ali i 20 godina postojanja benda. Imali ste neke nezaboravne nastupe, poput onog u Vintageu, ali čeka vas sada još jedan važan nastup na Brijačnici. Što reći nakon 20 godina? Postali ste prava koncertna atrakcija!
Čuj atrakcija?! 🙂 Malo preteška riječ za jedan poprilično neatraktivan bend ako je suditi po broju klikova, lajkova i pogleda. Biti atraktivan nam svakako nije prioritet, nego biti svoj. A ako uz to dođe atraktivnost, neka je.
Jes, 20 godina je prošlo. Mi i dalje kroz kaljužu. Kroz prošlu dvadesetu godinu smo se ponovo probudili i vratili u koncertnu i stvaralačku formu. Potrudit ćemo se još neko vrijeme ploviti na tom valu.

U vašem zvuku ima svega, i psihodelije i reggaea, i punk rocka i jazza, je li to nekakav magičan spoj onoga što svaki član benda zasebno preferira ili svi sve slušate pa ste odlučiti napraviti neku fuziju svega onoga što vam je u glavi?
Svi na svemu. Tako nekako. Ne znam…Opisati jedan takav hektičan proces kao što je stvaranje novog materijala nikada mi nije bilo lako. Svakako nemam namjeru ništa mistificirati, ali za mene je rad na novim pjesmama uvijek najveća magija. Na kraju ipak, čini mi se, pjesma je ta koja sama nađe svoj put i svoj zvuk.

Svih ovih godina niste nastupali samo na hrvatskim nego i europskim pozornicama. Kako vani doživljavaju vaš zvuk?
Dugo nismo bili vani. Čini mi se da je zadnji koncert van regije bio u Grčkoj prije neke 3 godine.
U periodu od 2006. – 2008. bilo je dosta izleta u Francusku i Njemačku. Koliko se sjećam tog perioda, imali smo dobru prođu. Bilo je skakanja i znojenja po Europama.

Rekli bi neki 20 godina karijere, a samo nekoliko albuma. Svi nekako očekuju barem svake 2 godine jedan album. Kako bi gledate na to? S obzirom da vas ima puno, vjerujem da je problem sve i okupiti na jednom mjestu? A neki od vas imaju i side projekte.
Mislim da naša publika to od nas ne očekuje, jer su već navikli da smo ‘malo’ sporiji od tog prosjeka. Imamo tu privilegiju da ne moramo ganjati nikakve rokove osim onih koje si sami zadajemo. A ti su rokovi uvijek u skladu s realnim mogućnostima koje uvjetuju drugi projekti, radna mjesta, obiteljski životi i naravno kreativni boost kojeg ne znamo forsirati. U 20 godina smo izdali 3 albuma, s tim da je prvih 6 godina benda, iako prožeto svirkama, bilo zapravo dosta neorganizirano razdoblje. Četvrti album se počeo kuhati, nadamo se da će biti završen i snimljen do kraja ove godine. Vrijeme brutalno leti i teško mi je povjerovati da je od “Izleta” prošlo već nešto više od 4 godine.

Dolazi nam nova Brijačnica, lijepo vas je vidjeti među svim tim genijalnim imenima. Hoće li biti kakvih premijera novih pjesama ili standardni energični koncert?
Od novog materijala za sada su spremne samo dvije pjesme, ‘Danas ima sutra’, koja je objavljena kao singl uoči proljetnog slavljeničkog koncerta u Tvornici i ‘Slavim’, koju smo prvi puta izveli na zadnjem koncertu u Vintageu. Mislim da ništa novo nećemo stići završiti prije ljeta. Pomalo. Novost je ta da će na Brijačnici prvi puta s nama zasvirati novi član – trubač Juraj Borić iz genijalnog Porto Morta.

Očekivanja i planovi za 2018. godinu?
Očekivanja nema. Planovi: biti koncertno aktivni (taj dio se fino ostvaruje, ima već nekoliko dogovorenih koncerata u bližoj i daljoj okolici) i dati sve od sebe da završimo album.