IZVJEŠĆE/FOTO: Ludo zaljubljen u AntiValentinovo #3
11. veljače 2018.
Nikola Knežević (2787 Članci)
Podijeli

IZVJEŠĆE/FOTO: Ludo zaljubljen u AntiValentinovo #3

Da je hrvatska publika itekako žedna kvalitetne domaće glazbe dokaz je dupkom ispunjena mala dvorana Doma sportova.

Ni svjetska atrakcija Parov Stelar nije mogla ispuniti ovaj koncertni prostor, ali Demolition Group, Edo Maajka, TBF i Let 3 su uspjeli i dostojno proslavili Valentinovo na sebi svojstven način. Iako naziv govori drugačije, puno je ljubavi bilo u zraku, ljubavi prema hip hop i rock glazbi koju ove večeri nitko nije mogao pokvariti.

Kako to i biva, ovakvi događaji se otvaraju pred šačicom ljudi pa je tako slovenska grupa Demmolition Group imala težak zadatak. Ali je ipak bilo onih pravih fanova koji prate ovu grupu godinama i koji su se smjestili u prvi red i uživali. Riječ je o jednom od najcjenjenijih slovenskih alternativnih rock sastava koji inače slovi za pravi live bend. Zvučali su doista tako, a kombinacija žestokog zvuka i saksofona je nešto posebno što rijetki imaju. Sve me podsjetilo na nedavno gostovanje benda Dog Eat Dog u Močvari koji također uspješno spaja ovaj instrument  s HC glazbom. Na prvu čudna, a u konačnici savršena kombinacija.

Srećom, kako je odmicao njihov nastup tako se mala dvorana Doma sportova sve više punila da bi na koncertu Ede Maajke atmosfera poprimila onaj najbolji oblik. Hip hop velikan je došao na AntiValentinovo sa svojim bendom kojeg je premijerno predstavio početkom prošle godine u Tvornici kulture. Čuo sam nedavno komentare nekoliko “pravih” fanova njegove glazbe kako im bendovsko izdanje uopće nije sjelo. Ali griješe! Bend je nešto najbolje što se dogodilo u karijeri Ede Maajke, pored njegovih pjesama, a kada uzmemo u obzir da su na pozornici Yogi Lonich, gitarist koji je zajedno svirao s pokojnim Chrisom Cornellom, zatim vrhunski glazbenik i klavijaturist Toni Starešinić iz bendova Mangroove i Chui, Mirsad Dalipi, jedan od najboljih bubnjara u regiji i Mario Rašić, jedan od ponajboljih basista u Hrvatskoj, onda moramo zaključiti kako je riječ o genijalnom projektu za kojeg se nadamo da će živjeti još dugo.

Pjesme su zbog benda napravljene u posebnim aranžmanima, a osim novih čuli smo i mnoštvo starih hitova, od “Saletove osvete”, “Pržiii” i “No sikiriki”, do “Draga moja Vlado” i “Mater vam jebem” uz koju se mogla osjetiti posebna energija i gdje je publika izgovarajući te tri riječi pokazala koliko bijesa ima u prevarenom narodu, koje god narodnosti on bio. A i lijepo je bilo čuti kako Yogi izvodi poznati gitarski riff Vlatka Stefanovskog. S obzirom da su nastupi bili u minutu točni, tako i Edo Maajka nije smio preći, kako je rekao “čuku vremena”.

A iza njega još jedni hip hop velikani, TBF, koji od samog početka do danas interpretiraju ovakvu vrstu glazbe u bendovskom izdanju. Bio je to savršeni nastavak priče koju je Edo započeo i nastup koji je ponovno popraćen strašnom energijom publike koja je u sav glas izvikivala najpoznatije pjesme ovih Splićana. Bio je to tehnički savršen nastup ove uigrane i lude ekipe koja godinama razveseljava publiku diljem Hrvatske i susjednih zemalja, na onim najmanjim, ali i najvećim pozornicama. Bend je jedan od predvodnika hip hop scene u regiji i nije ni čudno da ih uvijek dočekaju s posebnim oduševljenjem. “Šareni artikal”, “Uvik kontra”, “Veseljko”, “Mater”, “Herojix”, “Pozitivan stav” i “Data” samo su neki od hitova koje smo čuli, a nastup su završili s ultimativnim hitom “Smak svita”.

No, to nije značilo i kraj AntiValentinova, ipak je sve trebao završiti u pravom stilu i u znaku onih koji su i pokrenuli ovaj glazbeni susret koji traje već treću godinu zaredom. Let 3 je bio taj koji je ipak priuštio najžešću briju u kojoj su uživale i riječke i bilo koje druge pičke, omađijane i neomađijane, svi oni koji u glazbi ovih Riječana vide nešto puno više od onoga što će netko zaključiti na prvo slušanje. U pitanju je jedan od najboljih hrvatskih rock sastava koji je postao poznati hitom “Izgubljeni” iz 1989. godine, a sada skoro 30 godina nakon, priredio je publici užitak kakav će dugo pamtiti. Ne samo da smo čuli ono najbolje od njih nego smo doživjeli i novu verziju “Izgubljenih”. “Jedan, dva, tri, čet’ri – izgubljeni”, čulo se i s pozornice i ispred pozornice, a za poseban touch su se pobrinuli dečki iz TBF-a. Ovo je bilo i premijerno predstavljanje ove verzije koja će sigurno pronaći svoje mjesto u radijskom eteru.

Puno je onih koji Valentinovo doživljavaju na drugačiji način, bez komercijalnog utjecaja, oni koji bi ove dane htjeli provesti na najbolji način. AntiValentinovo to omogućuje, a puna mala dvorana Doma sportova dokazuje koliko ljubavi prema takvom konceptu ima. Sve je bilo savršeno. Ovo nije skup protiv ljubavi, ovo je skup koji želi nešto više od ljubavi. Samo karanje! “Ima nas joooš”!!!

Foto: Nikola Knežević, Manuel Perlić