#nedjeljnikomentar: Cinkuši, Childish Gambino, Christina Aguilera, Diplo, Rita Ora…
13. svibnja 2018.
Nikola Knežević (2799 Članci)
Podijeli

#nedjeljnikomentar: Cinkuši, Childish Gambino, Christina Aguilera, Diplo, Rita Ora…

Tjedan ponovno prepun glazbenih noviteta, odnosno singlova, a ponovno sam izdvojio njih 5 koji su nekako privukli pozornost, kako glazbom tako i svojim porukama i konceptom, povratkom na scenu, te suradnjama. Pa krećemo!

Cinkuši – “Die kuh in nussbaum” (Croatia Records)

S Porinom nagrađenog albuma “Krava na orehu”, Cinkuši su skinuli još jedan uspjeh koji pokazuje koliko je album od pjesme do pjesme glazbeno različiti, ali i jedinstven i genijalan. Prijevod naslova pjesme, koja dolazi iz “Balada Petrice Kerempuha” Miroslava Krležeje, uradio Boris Perić, a on kaže “Krava na orehu”. Cinkuši kažu kako je sve to blisko njihovom umjetničkom izričaju. Čim sam čuo pjesmu podsjetila me na ludi Laibach i njihovo stvaralaštvo. Hrvatski etno sastav Cinkuši je puno više od etno sastava, oni su naši etno rockeri, etno punckeri i uz Kries, i po novome grupe Ogenj, predvodnici novog world music ili hrvatskog etno/rock vala čiji su začetnici upravo naše gore list, a koji je sve popularniji i u svjetskim world music okvirima. Pravi progresivni etno zvuk, kojeg obogaćuju klasični instrumenti, gudački i puhački te daju posebnu psihodeličnu notu.

Ocjena: 4/5

Childish Gambino – “This Is America” (mcDJ Recording/RCA Records)

Pjesma koja je u istom trenutku šokirala, ali i oduševila glazbenu javnost, prije svega onu američku kojoj očito treba doslovno pokazati na jednom primjeru kakvo je stanje u njihovoj državi koja je postala goran nego Divlji Zapad. Uvod kao da je riječ o još jednoj skakutavoj pjesmi s temom tipa “Happy” Pharrella (We just wanna party, party just for you, we just want the money, money just for you), a onda se dogodi šok gdje se naivnim Amerikancima, ali i svijetu poručuje da ne nasjedaju na ništa jer svuda oko nas su oružje, korupcija, težak život, policija, gerile, odnosno teroristi i da će biti jako teško pobjeći iz tog kuršlusa, baš kao što to pokazuje zadnji kadar videospota. Teško je pobjeći od straha, jer strah je jedan od najvećih neprijatelja, ali teško je pobjeći i od naivnosti jer je takav narod u zemlji koju je otkrio Kristofor Kolumbo. Ali iskreno, nismo niti mi ništa bolji. Remek djelo moderne glazbe, na tragu Kanye West produkcije i s glazbenim i tematskim izmjenama dobro-loše, koje doslovno iznenade svakog slušatelja. Glazbeno možda to i nije za najvišu ocjenu, ali kao koncept, odnosno projekt, poruka i pouka, ne može dobiti ništa manje od petice.

Ocjena: 5/5

Christina Aguilera – “Twice” (RCA Records)

Vratila nam se konačno draga i prelijepa Christina, pjevačica koja je obilježila drugu polovicu devedesetih i prvu polovicu dvijetisućitih godina, te zajedno s Britney Spears, iako se uvijek namicalo mišljenje da su velike suparnice i da ne trpe jedna drugu, stvorile novi girl pop pokret koji je zaludio svijet. Aguilera je poznata i po hit baladama, a s jednom takvom je krenula u novo osvajanje scene. Album “Liberation” samo što nije objavljen, a singl “Twice” je drugi djelić koji nam je otkrila o njemu. U ovoj lijepoj R&B/soul baladai jezin glas zvuči drugačije nego prije, emotivan i drhtajući u tihim dionicama, a onda i snažan i jedinstven u refrenu, kako smo i navikli od nje. U pjesmi se pita zašto je izgubila svoju ljubav samo zbog vlastite krivice i da bi rado sve ponovila, ali da sljedeći put neće razmišljati dva puta kako se ne bi dogodila ista greška. Cijena ljubavi je najveća cijena i o tome upravo pjeva Christina te dostavlja predivnu melodioznu baladu koja bi lako mogla osvojiti top liste. Meni je lijepo sjela, pogotovo zato što pjeva samo uz klavir i back vokale što ističe njezin iznimno talentiran i raskošan glas.

Ocjena: 4,5/5

Diplo feat. MØ – “Stay Open” (Mad Decent)

Producentski čarobnjak Diplo, predstavio je novu poslasticu “Stay Open” i novu suradnju s očito njemu omiljenim ženskim vokalom, pjevačicom MØ. Kad su takve suradnje u pitanju i dalje ističe ljepotu njezinog glasa uz dodavanje minimalnih melodija u pozadini, ovoga puta gitare i syntha. Sve do vrlo dobrog i nenapornog dropa s jednostavnim ritmom i melodijama. Nažalost, sve to zvuči kao da smo već čuli i kao da su sve zajedničke suradnje snimili odjednom u studiju i onda svako malo predstavljaju djelić po djelić. Naravno da će to zaraziti publiku jer ona to želi, ako se navikla na takav zvuk i upila ga, onda će ga htjeti i čuti ponovno. A to je Diplo upravo napravio, išao je na sigurno, a ne da nam je dostavio novo remek djelo. I dalje će on biti jedan od najjačih producenata EDM glazbe, ali sada bi mogao nešto i drugačije napraviti. Monotonost nije vrlina.

Ocjena: 3/5

Rita Ora ft. Cardi B, Bebe Rexha & Charli XCX – “Girls” (Atlantic Records UK)

Pjevačica kosovskih korijena, Rita Ora, dolazi nam ovo ljeto u Poreč na Rise Up Festival, a uoči tog i drugih velikih nastupa predstavila je novi singl “Girls” i naravno ugostila neke od najpopularnijih djevojaka u glazbenom biznisu današnjice, repericu Cardi B, zatim američku pjevačicu albanskih korijena Bebu Rexha te britansku pjevačicu Charli XCX. Jaka postava, a konačni rezultat slab. Ništa posebno, pa čak ni rap dionica koja bi bila ista da ju je dostavila Nicki Minaj ili Iggy Azalea. Rekli bi stranci – “same shit” na koje smo već navikli na svjetskoj pop sceni i ovo je, po meni, samo jedna u nizu pjesama koje će biti lako zaboravljene. Glazbeno i produkcijski jako mlako, pjevački ili reperski, odnosno vokalno ništa posebno. Ali bez obzira na to, dolazak Rite Ora u Hrvatsku treba popratiti.

Ocjena: 2/5