TOP 10 najboljih hrvatskih nogometnih navijačkih pjesama!
16. srpnja 2018.
Nikola Knežević (2799 Članci)
Podijeli

TOP 10 najboljih hrvatskih nogometnih navijačkih pjesama!

Ponedjeljak je novi petak, dan za slavlje, dan kada smo dočekali hrvatske nogometne reprezentativce koji su nam stigli iz Rusije kao druga najbolja reprezentacija na svijetu. 

Veliki je to uspjeh i veliki razlog da sastavim 10 najboljih nogometnih navijačkih pjesama koje sam čuo od kada pratim hrvatsku reprezentaciju, odnosno od samog osamostaljenja kad sam još bio klinac pa sve do danas. Izuzeo sam domoljubne pjesme jer je to sasvim jedna druga kategorija pa da se ne naljute oni koji bi na popis stavili neke druge pjesme. Po meni bi u tom slučaju “Moja domovina” Hrvatskog Band Aida trebala biti na samom čelu.

Ovako lista izgleda:

10. Unlogic Skill – “Daj pive”

Bez pive nema ni utakmice pa su Unlogic Skill, riječki rap/nu-metalci za potrebe albuma “Nelogični” 2001. godine snimili pjesmu “Daj pive” koja je kasnije objavljena na još nekoliko navijačkih kompilacija i svrstala se među neke od najboljih navijačkih pjesama. Tekst je napisao Damir Badurina, a glazbu Dražen Baljak. Producenti cijelog albuma, pa i te pjesme bili su Neno Belan i Vedran Križan, dok im se na produkciji pridružio Simon Dejhalla.

9. Kawasaki 3P – “Malo vas je…”

Kad neka protivnička momčad ima malu skupinu navijača ili malo kvalitetnih igrača, onda im se glasno i jasno viče – “malo vas je, malo vas je pičkice”. Kultni punk/rock bend snimio je na te riječi pjesmu 2003. godine. Bend je autor i teksta i glazbe. Nema tu ništa više za dodati, nego – malo vas je pičkice! Prava navijačka himna!

8. Dar Mar – “Idemo do kraja”

Pjesma nije namijenjena nogometnog reprezentaciji. Za one koji ne znaju pjesmu su osmislila četvorica sportskih zaljubljenika – Danijel, Hrvoje, Saša i Ico – koji su nakon potpore hrvatskoj nogometnoj reprezentaciji s pjesmom “Ajmo, ajmo Hrvatska!” odlučili da i rukometna reprezentacija zbog mnoštva uspjeha zaslužuje svoju pjesmu. Zamolili su prijatelja Antu Raguža da napiše pjesmu, otvorili interni natječaj i preko prijatelja pozvali sve za pjevanje zainteresirane navijače. Okupili su ekipu od 20-ak poznanika iz cijele Hrvatske koji vjeruju da će Hrvatska na prvenstvu osvojiti zlato i uz pratnju bubnjeva u zagrebačkom studiju Plavi sjaj srčano otpjevali refren koji je prirastao srcu i našim rukometnim reprezentativcima. Kasnije je pjesma postala nezaobilazni dio na sportskim natjecanjima, a meni je jedna od najboljih navijačkih pjesama koje sam čuo. Pjesma je nastala 2008. godine.

7. Dino Dvornik & Boris Novković – “Malo nas je al’ nas ima”

U pitanju je svojevrsna brojalica u kojoj Dino Dvornik i Boris Novković nabrajaju poznate hrvatske sportaše, ali i druge osobe iz javnog života. Mogu reći da je to donekle i obrada pjesme “We Didn’t Start the Fire” Billyja Joela iz koje su uzeli uzorke. Pjesma je snimljena 2004. godine, a nalazi se na Borisovom albumu “Ostvareni san”. Autori glazbe su dva borisa, Novković i Đurđević, dok je tekst radio Fayo.

6. Rawbau – “Vatreno ludilo”

jesma snimljena prije održavanja Europskog nogometnog prvenstva 2008. godine koje se održavalo u Austriji i Švicarskoj. U bendu Rawbau je svirao i Slaven Bilić, proslavljeni hrvatski trener i pripadnik generacije Vatrenih 1998. godine. Glazbu i stihove je u siječnju 2008. napisao Slaven Bilić. Pjesma je postala neslužbena himna izabrane vrste uoči Eura 2008. Spot za pjesmu snimljen je na ljetnoj pozornici splitskog kina “Tesla” u režiji Radislava Jovanova – Gonza.

5. Mungos Brothers & Tratinčice – “Kol’ko Nas Ima”

Mungos Brothers Blues Band je blues-rock sastav nastao početkom 1982. godine u Velikoj Gorici. Pjesma “Kol’ko nas ima” nastala je 2006. godine. Autor glazbe je Dražen Mišerić, a teksta Davor Varga. Aranžman su radili Dražen, Davor, Miroslav Giljanović i Mladen Mhlek.

4. Connect & Zaprešić Boys – “Samo je jedno”

Zaprešić Boysi su sigurno najpopularniji kada su u pitanju navijačke pjesme, barem one rađene za nogometnu reprezentaciju. Suradnja s grupom Connect je samo jedna u nizu koju su ostvarili, a ova pjesma je bila posvećena Hrvatskoj reprezentaciji za vrijeme EP-a u Austriji i Švicarskoj 2008. Ta pjesma je ujedno bila i prekretnica u njihovom glazbenom životu, nakon koje su odlučili napraviti zaokret te zaploviti samostalnim glazbenim vodama. Autori glazbe su Zdeslav Klarić i Bojan Šalamon, dok su tekst radili Juraj Blažević, Ivan Dražić, Selmir Mujagić i Marko (Josip) Novosel.

3. Zaprešić Boys – “Neopisivo”

Još jedna pjesma Zaprešić Boysa postala je nezaobilazni dio bilo kojeg navijačkog okupljanja i sportskog natjecanja. Pjesmu su posvetili hrvatskoj nogometnoj reprezentaciji uoči novog pohoda na velikom natjecanju, ali prije svega posvećuju je onima koji su im omogućili da pišu i pjevaju o Hrvatskoj, posvećuju je onima kojih više nema. Autor teksta je Marko Novosel, dok glazbu i produkciju potpisuju Bojan Šalamon Shalla i Zdeslav Klarić. Režiju spota potpisuje Ivan Dražić. Mnogi su ovu pjesmu proglasili najboljom hrvatskom navijačkom pjesmom svih vremena.

2. Nered feat. Zaprešić Boyz – “Srce vatreno”

Još jedna suradnja Zaprešić Boysa, ovoga puta s reperom Neredom uoči SP u Njemačkoj 2006. godine. Pjesma je digla na noge navijače Hrvatske nogometne reprezentacije u domovini i inozemstvu te postala jedna od najpopularnijih navijačkih pjesama ikada. Ono što je bilo posebno na Svjetskom prvenstvu u Rusiji, pjesmu “Srce vatreno” pustili su svaki put na stadionu kada je naša reprezentacija postigla gol i ponovno na kraju utakmice. Autori glazbe su Zdeslav Klarić i Bojan Šalamon, a autori teksta Marko Lasić Nered i Marko (Josip) Novosel.

1. Baruni – “Neka pati koga smeta”

Ovo je pjesma koje je do sada imala najviše obrada tijekom godina, od nastajanja 1998. godine kada je Hrvatska osvojila broncu na Svjetskom prvenstvu u Francuskoj do danas, a zbog raznih sportskih prigoda, za pobjede nogometne reprezentacije, vaterpolista, Blanke Vlašić i brojnih drugih. Postala je ogledalo hrvatskog sporta i daje jasno do znanja kako je Hrvatska, iako mala zemlja, prvak svijeta, pa makar to nekome i smetalo. Autor glazbe i teksta je Miroslav Rus, a aranžmana Zvonimir Domazet. Pjesma je u tri dana napisana i snimljena, a odmah iza toga je napravljen i spot koji je sniman u kompleksu Croatia Recordsa. Po izlasku je prodana u 50 tisuća primjeraka što se do sada nikome nije dogodilo, barem po pitanju navijačkih pjesama.