IZVJEŠĆE/FOTO: Najbolji show Iron Maidena dosad – “Vrišti za nas, Zagrebe!”
25. srpnja 2018.
Zorislav Knežević (69 Članci)
Podijeli

IZVJEŠĆE/FOTO: Najbolji show Iron Maidena dosad – “Vrišti za nas, Zagrebe!”

Najavljena kao vizualno najatraktivnija turneja legendarnih Maidena, “Legacy Of The Beast” u utorak navečer je prenijela nasljedstvo najveće metal zvijeri na 20.000 uzavrelih fanova u Areni Zagreb.

Na krilima izlaska filma Tarika Hodžića “Scream For Me Sarajevo” i distribucije autobiografije Brucea Dickinsona “Čemu služi ovaj gumb”, spektakl Maidena u zagrebačkoj Areni u sklopu nove turneje stavio je točku na “i” silnom iščekivanju i uzbuđenju, kao da je riječ o njihovom prvom, a ne o ukupno šestom koncertu u Hrvatskoj. Bogatstvu i raznolikošću doživljaja pridonio je i hvaljeni bend Tremonti, jedan od američkih predstavnika modernog teškog zvuka, kojemu je pripala čast otvoriti show.

Tremonti

Pola sata ranije od predviđenog početka koncerta, energični Mark Tremonti i ekipa stupili su na pozornicu s odabirom od 10 pjesama sa sva četiri albuma. Arenom su se raspršili riffovi i šarm južnjačkog temperamenta, a nakon četvrte po redu “Flying Monkeys” uslijedilo je duže obraćanje publici uz komplimente prema zemlji domaćinu i obećanje kako će prvom prilikom ponovno zasvirati u Hrvatskoj. Četrdesetpetominutni set znakovito je završio brzom i moćnom “Wish You Well”, a sve tiješnjom Arenom zavladalo je oduševljenje.

Tremonti

1. Radical Change
2. So You’re Afraid
3. Catching Fire
4. Flying Monkeys
5. My Last Mistake
6. Throw Them to the Lions
7. A Dying Machine
8. Cauterize
9. You Waste Your Time
10. Wish You Well

Mnogobrojna publika uhvatila je još nešto vremena za osvježenje i zauzimanje svojih pozicija. Urlici i vrisak tijekom prvih taktova snimke “Doctor Doctor” već su odredili smjer u kojem će ići paklena večer. Legendarni govor Winstona Churchilla dozvao je kraljeve heavy metala, koji su se kao njihovi 30 godina mlađi dvojnici doslovno katapultirali pred vjerne ljubitelje i poveli ih u ekstazu. Iako smo najavljenu setlistu Iron Maidena mogli naučiti napamet, bilo je dovoljno elemenata za neizvjesnost i iznenađenja, pa je tako na otvarajućoj “Aces High” moćnu šestorku nadlijetao borbeni avion, dok je na “Flight of Icarus”, prvi puta izvedenoj nakon 32 godine, Ikar raširio višemetarska krila a Dickinson bacao plamen sa svoje konstrukcije na leđima.

Izvrsno režiranom vizualnom konceptu dominirao je ugođaj unutrašnjosti katedrale, ukrašen vitražima prepunima detalja. Svojevrsni best of prošaran je pjesmama poput “Where Eagles Dare”, koja nosi naziv filmskog spektakla iz 1968. s temom spašavanja vojnika u Drugom svjetskom ratu, “The Clansman”, u čast škotskom junaku Williamu Wallaceu te “Sign of the Cross”, za vrijeme koje je lider benda trčao s velikim neonskim križem, a okolo je prštala pirotehnika za još dramatičniji efekt.

Adrenalinu je svakako pridonio osvrt na netom završeno Svjetsko nogometno prvenstvo, kada je Bruce Dickinson pohvalio igru hrvatske reprezentacije i čestitao na visokom plasmanu, združivši govor s misijom benda – borbom za slobodu i ravnopravnost. Hitove, kao što su “2 Minutes to Midnight”, “The Trooper” i “Fear of the Dark”, publika je pjevala iz sveg glasa, a malo tko je i sjedio na prepunim tribinama. Kraj regularnih 90 minuta koncerta paradično je okončano s “The Number of The Beast” i “Iron Maiden”, a bis na već dobro znan način, s veličanstvenom “Run to the Hills”.

Sudeći po razdraganim licima i komentarima oduševljenja, dalo se zaključiti kako je koncert po svim stavkama bio bolji od onog prije pet godina na istome mjestu, a po brojnošću publike našao se rame uz rame legendarnom nastupu na Poljudu iz 2008. Ukupni dojam prepuštamo nevjerojatnoj energiji i sviračkoj kondiciji članova benda. Bila je ovo sjajna lekcija kako nakon toliko godina ostati jedinstven, raditi dobar showbiznis a nimalo razočarati fanove.

Iron Maiden

1. Aces High
2. Where Eagles Dare
3. 2 Minutes to Midnight
4. The Clansman
5. The Trooper
6. Revelations
7. For the Greater Good of God
8. The Wicker Man
9. Sign of the Cross
10. Flight of Icarus
11. Fear of the Dark
12. The Number of the Beast
13. Iron Maiden

Bis:

14. The Evil That Men Do
15. Hallowed Be Thy Name
16. Run To The Hills

Foto: Ivan Matković