Ferragosto Jam – festival koji sluša i čuje publiku!
31. srpnja 2018.
Nikola Knežević (2828 Članci)
Podijeli

Ferragosto Jam – festival koji sluša i čuje publiku!

Iz više razloga. Zaista je veliki broj festivala u Hrvatskoj koji privlače mnogobrojnu publiku, ljubitelje različitih žanrova, od komercijalne do underground glazbe, od popa preko rocka do elektroničke glazbe.

Svaki od njih ima nešto što privlači posjetitelje, a iako je možda prvi razlog dolaska na festival popis bendova koji će nastupiti, uvijek postoji neki razlog nevezan za glazbu zbog kojeg ljudi dolaze iznova i iznova kako bi proživjeli jedan od najboljih trenutaka u životu. To nešto ima i Ferragosto Jam, festival domaće glazbe u Orahovici koji privlači desetke tisuća posjetitelja svake godine i nastoji omogućiti njima najugodniji boravak na kopnu. Bez obzira koga doveo na festival, bile to najveće glazbene zvijezde ili ne, ono na što trebaš najviše paziti organizirajući takav događaj jest povratne informacije publike. Moraš biti spreman čuti svaki prijedlog, kritiku i pohvalu, dobro razmisliti i onda pronaći kompromis.

Publika najbolje zna u čemu će se najbolje osjećati, što nije dobro, a što jest na određenom glazbenom događaju. Takav je slučaj i kod Ferragosta, festivala koji sluša, a što je još važnije i čuje publiku. Navest ću nekoliko primjera sa zadnja dva izdanja koja su festival obilježila na neki način. Prije dvije godine Majka priroda nije bila na strani Ferragosta koji je prekinut ranije zbog urušavanja glavne festivalske pozornice. Publika je morala ranije napustiti festival, baš kao i tisuće kampera koji su se nalazili pokraj Orahovačkog jezera. Naravno, zbog toga nisu bili u mogućnosti vidjeti svoje omiljene bendove zadnjeg dana festivala. Ferragosto je još jednom poslušao svoju publiku i osigurao povrat novca svim posjetiteljima koji su kupili dnevnnu ulaznicu za zadnji dan, a za one koji su kupili festivalski paket omogućili su djelomični povrat novca. Nisam nikada čuo da netko radi povrat novca zato što je kiša ujebala stvar sve dok Ferragosto nije napravio ovaj potez, samo kako bi publika bila u potpunosti zadovoljna i kako bi se svi zajedno mogli vidjeti i sljedeće godine.

Došla je i sljedeća godina i nažalost viša sila je opet pravila probleme. Prilikom nastupa benda Repetitor došlo je do prekida opskrbe električne energije na glavnoj pozornici zbog kvara trafostanice. Nastup Repetitora je prekinut i nakon jednog izvjesnog vremena nastavljen. Iza njih su došli Pipsi koji su uspjeli odsvirati samo nekoliko pjesama jer je trafostanica ponovno radila probleme. Te večeri nisu uspjeli nastupiti Bad Copy, Bolesna braća i još neki, što je mnogima bio i najjači dnevni line up festivala. Ferragosto je ponovno slušao i čuo publiku te odlučio na ovogodišnje izdanje pozvati bendove koji nisu uspjeli održati svoje nastupe u cijelosti ili djelomice. Tako nam se ove godine vraćaju spomenuti. Isto tako prošle godine su mnogi negodovali zbog naknade za korištenje festivalske narukvice, a koja se nije, kao na nekim drugim festivalima, vraćala posjetiteljima prilikom odlaska s događaja. Ferragosto je odlučio zbog toga ove godine ne uzimati depozit za korištenje beskontaktnog plaćanja hrane, pića i mercha unutar festivalskog prostora.

Kad sve ovo pročitate shvatite koliko su male stvari važne i koliko je ključno slušati i čuti posjetitelje, dobiti kvalitetne povratne informacije kako bi se neke stvari mogle poboljšati na sljedećim izdanjima i kako bi i organizatori i oni koji dolaze na Ferragosto mogli bili u potpunosti zadovoljni. Postoje još brojni razlozi zašto je Ferragosto poseban festival, meni je uvijek glazba prva na pameti, tako da i s te strane mogu reći da će ovo biti najbogatije i najbolje izdanje festivala u povijesti i da će Orahovica ponovno biti zlatnim slovima ucrtana na festivalsku kartu Hrvatske. Već su puno puta proglašavani najboljim hrvatskim festivalom, a puno je razloga da to bude i ove godine. Da, mogu to reći i prije nego što je počeo. Zahvaljujući svemu tome uvijek ćeš se vratiti na Ferragosto, kad tad jer takva publika, takva atmosfera, takva energija, takvi organizatori, nešto su što se rijetko viđa, ne samo na našim prostorima. Dobro jutro, Ferragosto!!! Vidimo se ponovno od 1. do 5. kolovoza!

Foto: Nikola Knežević