RECENZIJA: Embassy 516 – “Correlation” – ugodno sanjanje!
23. rujna 2018.
admin (58 Članci)
Podijeli

RECENZIJA: Embassy 516 – “Correlation” – ugodno sanjanje!

Mračno, sanjivo, distorzirano, efektno, produkcijski sjajno i žanrovski neuobičajeno za ove prostore. Zove se “Correlation”, a novi je album dubrovačkog shoegaze/dream pop benda Embassy 516.

Od objave njihovog prvog albuma „Surveillance of the environment“ prošlo je šest godina. Dok uspoređujem zvuk prvog i drugog albuma, drugi je zasigurno puniji i zreliji, konceptualno dorađeniji ali i dosta mračniji. Uz krasnu koheziju vokala (Žarko Dragojević) i bubnja (Ivica Glunčić) te njihovo kaskadno izmjenjivanje kroz čitav album, svaka pjesma je doživljaj za sebe.

“Ghosts”, prva pjesma na albumu za koju je snimljen videospot, svakako je dobar odabir za površno upoznavanje tamnih nijansi albuma, ali ima još jedna za koju se nadam vidjeti video nastavak – “Phasmid”, pjesma okrunjena saksofonom (Ivan Bonačić) koji emociju pakira u ritam i slušatelja izaziva da ju proživljava iznova i opet.

Izuzev glazbenog izričaja, album svako toliko oduševi i nekim produkcijskim detaljem ili zanimljivim tekstom pa tako pjesma “Eclectic” počinje riječima „on the road with stereo phones“, a uvodni dio ima onaj klasični left to right speaker efekt. Također, zadnja pjesma “X Changing”, gdje prvi puta čujemo „istinu“ benda na koju „nagovaraju“ u prvoj pjesmi (“In Medias Res”), je divan način da se zaokruži albumska cjelina.

Cjelokupni uradak je prepun zanimljivih detalja, svaka pjesma je u korelaciji s idućom i potrebno ih je sve preslušati nekoliko puta da bi se uhvatila nit i uvidjelo do koje mjere je album konceptualno dotjeran, što mi je svakako veliki plus.

Album je na policama od 28. rujna pod okriljem Geenger Records – ugodno sanjanje!

Foto: Vedran Levi

Ocjena
3.5 out of 5

3.5

Dobro
3.5 out of 5