#nedjeljnikomentar: Andrea Bocelli ft. Dua Lipa, Colonia, Nina Herr, Rezerve, The Miceks
4. studenoga 2018.
Nikola Knežević (2799 Članci)
Podijeli

#nedjeljnikomentar: Andrea Bocelli ft. Dua Lipa, Colonia, Nina Herr, Rezerve, The Miceks

#nedjeljnikomentar je ovoga puta više na strani domaće, nego strane glazbe. Neki novi klinci su ove nedjelje u fokusu, ali i dobri stari lisci koji i danas suvereno vladaju hrvatskom i nehrvatskom glazbenom scenom. Krenimo!

Andrea Bocelli ft. Dua Lipa – “If Only” (Decca/Sugar)

Jedan od najvećih svjetskih tenora, Andrea Bocelli, ostvario je još jednu glazbenu suradnju, a nakon pop zvijezde Eda Sheerana, na red je došla trenutno najveća svjetska pop zvijezda Dua Lipa. I njezin svilenkast glas izvrsno se stopio s Bocellijevim emotivnim tenorom. A i tema pjesme je emotivna te govori o onoj savršenoj ljubavi za kojom se žali i od koje su odustali i ona i on, ali se mislima ne mogu otkinuti od nje. Sve je u ovoj pjesmi očaravajuće pa čak i video spot. Čak su se i glasovi štedjeli jer u ovakvim ljubavnim pjesmama oni trebaju ipak imati određenu nježnost. Predivno!

Ocjena: 5/5

Colonia – “Melem” (Croatia Records)

“Melem” je za mene najbolja pjesma albuma “Nova era” koja se produkciji nadovezuje na, opet po meni, produkcijski najbolji album Colonije, “Tvrđava” iz 2013. godine. Boris Đurđević je kao autor i producent ponovno pratio svjetske trendove i napravio pravu vocal house pjesmu s electro house dropom koji inače sjajno prolazi u klubovima. A s obzirom da sam čuo i live verziju, koja zbog ritma dobiva jednu žešću varijantu, uvjeren sam da će im ova pjesma i na koncertima biti jedan od highlightova. Još se treba naviknuti na novu pjevačicu, ali mislim da je vokalno svaki ispit položila, sad samo treba glazbu prilagoditi njezinim vokalnim sposobnostima, za što ćemo morati pričekati vjerojatno drugi studijski album nove ere benda.

Ocjena: 4.5/5

Nina Herr – “Ja i more” (Dallas Records)

I osjeti se da je pjesma Miki Soluska, čak bih to skužio i da nisam vidio njegovo ime pod autorima pjesme. Jedna lijepa ljubavna pjesma, oda moru, ljetnim uživancijama i pjesma dobrodošlice za jesenske dane i zimsko sunce. Vokalno ništa previše zahtjevno, simpatično odrađeno. Pjesma savršena za vikend, kavu, ugodan boravak u tišini i “Ja i more” kao podloga.

Ocjena: 3.8/5

Rezerve – “Oduzimaš dah” (Croatia Records)

Nove rock uzdanice već su dobile simpatije publike i zbog albuma, ali i live svirki na kojima je njihova izvedba podignuta na još višu razinu. Već ih neki spominju kao nasljednike Psihomodo popa iako bi prošli još bolje da ih se ne spominje uz Psihomodo pop, što je za sada nemoguće, ali proći će to. To su samo usporedbe kako bi se njihov zvuk približio publici, no kroz koji mjesec ili godinu dana to više neće biti potrebno jer će se znati tko su Rezerve i koji je njihov zvuk. Drago mi je što cijeli bend radi na pjesmama i nema nekoga tko bi se posebno autorski istaknuo. To je vidljivo i na koncertima gdje se primijeti da funkcioniraju energetski i performerski kao jedno. Jedno od najboljih iznenađenja godine!

Ocjena: 4/5

The Miceks – “Volim kada si tu” (Dancing Bear)

Prva singl balada The Miceksa, benda koji je također predvodnik neke nove rock generacije, a na krilima predstavnika starije rock generacije. Glazbeno se lijepo osjećaju u baladi, ali mislim da je njihov pjevač vokalno više za neke brze i energičnije pjesme, iako ne zvuči loše. To se osjeti na žestokom refrenu gdje je u odličnoj simbiozi s ostatkom benda, kao i pred kraj pjesme gdje se ritam znatno ubrzava. Alen Kraljić Kralja je rasturio u solo gitarskoj dionici i tu se više nema što dodati. Vrlo dobra rock balada i još jedna potvrda njihove kvalitete. Kao i Rezerve, puno bolje zvuče live, što je pozitivna stvar. Samo naprijed, dečki!

Ocjena: 4.2/5