#nedjeljnikomentar: Edo Maajka, Denis Katanec, Letu štuke ft. Dubioza kolektiv, Sun U, Backstreet Boys
11. studenoga 2018.
Nikola Knežević (2787 Članci)
Podijeli

#nedjeljnikomentar: Edo Maajka, Denis Katanec, Letu štuke ft. Dubioza kolektiv, Sun U, Backstreet Boys

I ovotjedna izdanja dokazuju kako domaća glazbena scena ove godine ima jako puno aduta, onih koji će završiti na godišnjim top listama, ali i onih koji tek trebaju zavladati našim prostorima. Vrijeme je za #nedjeljnikomentar.

Edo Maajka feat. Dino Šaran “Otrov” (Dallas Records)

Ovo je tjedan Dine Šarana, prvo se predstavio novim zajedničkim singlom s Edom Maajkom na pjesmi “Otrov”, a potom i s drugim zajedničkim singlom s Dubiozom kolektiv kao dio bendu Letu štuke. “Otrov” je jedan od najboljih trenutaka novog Edinog albuma “Put u plus” i zbog čega je njegovo novo glazbeno putovanje doista put u plus. Tmurnu atmosferu stvara riff na klavijaturama Tonija Starešinića, a ostatak benda samo se pridružuje ovoj genijalnoj priči. Pjesma govori o našim ranama, manama, bijesu, dvoličju. Edina duboka ispovijed i priča od koje ćete se naježiti. A ništa lošiji osjećaj nije i u glazbenom smislu.

Ocjena: 5/5

Klinika Denisa Kataneca – “Rode” (DIY)

Denis Katanec i njegova Klinika u novoj pjesmi “Rode” okreće se nešto drugačijem zvuku. Njegov glazbeni izričaj je već puno puta oduševio publiku. Meni su glazbeno “Rode” melankolične, a svidjela mi se i promjena ritma, kao i back vokali koji su se savršeno stopili u priču. Gitare su dosta psihodelične, doduše kao i cijela pjesma. Ali moram reći da bi mi vokalno više sjela na engleskom nego na hrvatskom jeziku. Valjda zbog specifičnog vokala Denisa Kataneca. Ipak mi se više dojmio onaj break, odnosno promjena ritma i mislim da bi u nešto sporijem izdanju zvučala puno bolje. Ali sviđa mi se.

Ocjena: 3.5/5

Letu štuke ft. Dubioza kolektiv – “Zemlja gori” (Menart)

Iskreno i realno je Dino Šaran opisao trenutno stanje u društvu danas, a kroz tekst pjesme “Zemlja gori” koju je snimio sa svojim Štukama i Dubiozom kolektiv. Brano iz Dubioze je radio aranžman, produkciju, mix i mastering, a u pjesmi gostuje Džambo Aguševi orkestar. I upravo pjesma ima taj balkanski, odnosno gypsy glazbeni kontekst, dok je Dino i svoj glas prilagodio takvoj situaciji. Tipično brzi ritam za Dubiozu, nešto netipično za Letu štuke, ali zajedno vrlo dobro funkcioniraju. A jedva čekam čuti kako će ovo zvučati uživo. Dobro se Dino uklopio u Dubiozu, a dobro se Dubioza uklopila u Dinin tekst i glazbu.

Ocjena: 4/5

Sun U – “Hurricane” (DIY)

Nešto najbolje od electro popa trenutno u Hrvatskoj. Beat zajedno s predivnim vokalnom vlada pjesmom. Sviđa mi se pulsirajući dojam kojeg daje pjesma, kao da je riječ o otkucajima našeg srca, odnosno uraganu koji se stvorio u njemu. Vokal iznimno lijepo zvuči i u nešto laganijem izdanju, ali i kad treba malo više posegnuti za dijafragmom. I moram zapaziti – odličan izgovor engleskog jezika što je svakako presudno ako već pjevaš na engleskom. U pjesmi traži sebe, iz svake slabosti želi pronaći nešto pozitivno, nešto što će pobijediti tu slabost i pokrenuti neki novi život. Vrlo hrabro, i glazbeno i tekstualno, ali i vrlo samouvjereno, snažno, tmurno, ali i lijepo. I plus činjenica da je sve radila sama, od nastanka pjesme do finalnog proizvoda, audio i vizualnog. To je Sun U!

Ocjena: 5/5

The Backstreet Boys – “Chances” (RCA Records)

Backstreet’s back – not alright. Gitaru s kojom počinje pjesma čuo sam u već bezbroj primjeraka moderne produkcije, da je tako nazovem. Glazba je apsolutno nadvladala njihove vokale što i nije u redu s obzirom da je riječ o vokalnom boy bendu. Valjda nisu uvjereni u svoje mogućnosti koje su imali prije, ako su ih uopće imali, pa su se više posvetili glazbenom dijelu, nego li vokalnom. Ništa posebno! Umjesto da na temelju svojih starih primjeraka korijenima stvaraju neke nove pjesme, oni su se prodali modernim komercijalnom pop trendovima. Toliko su se puta ovakav ritam i tipična pop produkcija izlizali da ne bi nikad pogodio da su u pitanju Backstreet Boysi. Osim ako ne piše negdje da su oni. Ako ćemo gledati pop godine u kojima su oni vladali, bili su iznad drugih, uostalom zato su i vladali, a ovakva pjesma se izgleda radi samo zato da se o njima priča. A kad se o njima priča, onda se tu okuplja i puno obožavatelja, a kad se okuplja puno obožavatelja onda se može raditi na svjetskoj turneji. Neovisno o novoj glazbi, ona se samo radi iz razloga da bude tu, kako bi se moglo reći da povratak nije samo uslijed potrebe za novcem. A svi znamo da jest jer comebackovi danas donose i najviše love. Kod sladunjavog popa, naravno. Ne i u ozbiljnoj glazbi.

Ocjena: 2.5/5