IZVJEŠĆE: Chui @ Sax – izuzetno lijepa klupska večer jednog velikog benda
9. prosinca 2018.
Boris Abramović (273 Članci)
Podijeli

IZVJEŠĆE: Chui @ Sax – izuzetno lijepa klupska večer jednog velikog benda

Slaveći dvadeset godišnjicu svoga postojanja, zagrebački Sax klub priredio je u subotu navečer sebi, a i publici jedan od najljepših mogućih poklona koje je trenutno mogla ponuditi naša scena.

Chui, sada većvišegodišnja konstanta i jamac kvalitete spustio se u podrum u Palmotićevoj i mnogima uljepšao ovu jednu poprilično hladnu prosinačku adventsku večer. Svirka je kao i obično u Saxu počela nešto kasnije pa su ljudi imali vremena prije toga promuvati se okićenim centrom grada i provjeriti što nudi bogata adventska ponuda, a i zagrijati se vjerojatno uoči koncerta na nekom od mnogobrojnih štandova. Klub se relativno lagano popunjavao, ali nešto iza 23 sata kada se bend pojavio na pozornici bio je pun. Mnogobrojni su iskoristili priliku da ipak možda jedan od rijetkih samostalnih Chui nastupa pogledaju u jednom primjerenom prostoru.

Ovaj bend, odnosno bolje rečeno projekt koji je pokrenuo Toni Starešinić, vjerojatno najzaposleniji hrvatski glazbenik trenutno (Chui, Mangroove, Edo Majka, Josipa Lisac…), postoji u raznim postavama već godinama, a diskografski je aktivan zadnjih šest godina od kada su izdali tri studijska i jedan live album s Jazz orkestrom HRT-a. Zadnja postava koja se već poprilično dugo vremena ustalila i koja je možda i ponajbolja do sada osim Tonija uključuje i Konrada Lovrenčića na basu, Ivana Levačića na bubnjevima i Vojkana Jocića na saksofonu i raznim drugim divajsima. Sve su to naravno više nego vrsni glazbenici, svaki ponaosob virtuoz na svome instrumentu, ali skupljeni u Chui podižu glazbu na jedan viši i zanimljiviji nivo. Njihova mješavina jazza, jazz rock fusiona, funka, krauta, psihodelije pa i klupske plesne glazbe i još koječega, koja je podebljana debelim omotačem elektronike, naprosto plijeni i teško se izvući kad im jednom uđete u ritam.

http://gpg.92a.mywebsitetransfer.com/2017/11/11/recenzija-chui-i-jazz-orkestar-hrt-a-chui-ovu-glazbu/

Puno utjecaja razne glazbe i glazbenika u njihovom izričaju možemo čuti, a od svakog su uzeli ono najbolje i prilagodili ih sebi na najbolji mogući način. Otvorili su s jednom novom stvari koju već neko vrijeme sviraju na nastupima za koju kažu da dosadašnji radni naslov “Sladoled” mijenjaju u “Glavnu temu”. Ponovno jedna izuzetna space elektronika sa svim dosadašnjim kvalitativnim Chui obilježjima. Nastavak je slijedio sa šetanjem kroz sva tri dosadašnja albuma “Chui”, “Second Arrival” i “Third Sun From The Stone“, a naravno da smo dobili i još djelić materijala koji će se naći na budućem, nadam se skorom, albumu. “Shape Shifter”, virtuozna izvedba “Kalelarge”, “Punch”, “Chui’s Waltz”, pa “hit” “Terminator” i “Furiosa” redale su se u Saxu dok je publika uživala. Više od sat i pol svirke protekao nam je u trenu, a nakon više nego zasluženog aplauza bend se vratio i priuštio nam i dodatak koji je publika svakako i zaslužila.

Rijetki su danas, u ovoj državi u kojoj živimo, proizvodi kojima se možemo hvaliti po cijelom svijetu i koje bi mogli izvoziti bilo kuda. Od nekih Rimac automobila, nekih Končarevih tramvaja i da ne nabrajam previše, svakako bi se u kategoriju vrhunskih izvoznih proizvoda mogao ubrojiti i Chui. Bend koji je u subotu oduševio publiku u Saxu, sasvim bi sigurno oduševio publiku i u nekom klubu u Londonu, Parizu, New Yorku ili bilo gdje na svijetu kada bi imao priliku. I svakako se nadamo da će do takvih prilika negdje u bliskoj budućnosti i doći. Svijete, Chui ovu glazbu!

Foto: Perica Šimundić (Privatni album)

Za sada možemo biti sretni da ovdje imamo priliku pogledati ovakav jedan vrhunski sastav, a u budućnosti očekujemo još velikih i zanimljivih stvari od Chuija. Sax klubu čestitamo prvih dvadeset godina rada i želimo im svaku sreću u daljnjem radu, a ako budu nastavili s ovakvim programima kakav smo imali prilike slušati i gledati ove subote, ne sumnjamo niti u njihovu svijetlu budućnost.

Foto: Anastazija Vržina (arhiva)