[INTERVJU] Mr. Albino – projekt od kojega s pravom svi puno očekuju
11. prosinca 2018.
Boris Abramović (274 Članci)
Podijeli

[INTERVJU] Mr. Albino – projekt od kojega s pravom svi puno očekuju

Već dosta dugo tinjaju kao potencijalna najveća nova stvarna Hrvatskoj rock sceni. Je li došlo vrijeme da ovaj mladi bend napokon probije i one zadnje prepreke koje ih dijele od samoga vrha domaće scene?

Popričali smo s njima o nekolicini tema, od imena, nastupa na filmu pa sve do mode i naravno o skorašnjem izlasku prvoga albuma. O njima neki već odavno pričaju, ali kako se ono kaže, “tek će se pričati”.

Možda ja i znam nešto ali ne znaju svi pa ipak da krenemo od samih početaka i da predstavite bend, pa onda otkud ime Mr. Albino i otkud pojam“outlaw“ rock ?

“Jedna od prvih gitara na kojoj smo svirali u samom početku benda, krem bijeli Fender Stratocaster, imala je isto tako krem bijelu glavu, što je specifično. Na tu gitaru smo labelmakerom nalijepili Mr. Albino i to uzeli za neko probno ime. Ime je ostalo i srasli smo s njim. A “outlaw” rock je ovdje jer ne volimo žanrovsku kategorizaciju glazbe, mi se trudimo biti izvan zakona žanra.”

Pobijedili ste na HGF-u. Kakve vam je to benefite donijelo i jeste li ih uspjeli iskoristiti do kraja, jer danas znamo da mladi bendovi nemaju puno prilika?

“Sudjelovanje na HGF-u je ogromno iskustvo za cijeli bend. Uz novčanu nagradu tu su bile brojne svirke širom Hrvatske i kratki izlet u Švedsku. Danas kad gledamo na festivale kao što su HGF i slične organizacije smatramo da koncept u kojem se bendovi natječu nema puno smisla upravo zbog toga što svatko od njih donosi svoju priču i svoj pečat koji je neusporediv s bendom prije i poslije. Međutim, na sceni na kojoj nema puno prostora za isticanje, svaku priliku treba iskoristiti.”

Do sada iza sebe imate jedan EP, ali album je pred vratima. Recite nam sve detalje. Što će nam donijeti i hoćete li s njim napokon preći Rubikon? Dugo smo čekali i vi i mi, i očekivanja su velika od strane publike, a vjerojatno i od strane benda?

“Novi album radimo tempom koji nam kreativno odgovara, sa svim sredstvima koja su nam na raspolaganju. Prije samog albuma izaći će niz singlova popraćen spotovima. Trenutno na albumu radimo s producentom Zoranom Švigirom iz studija Šišmiš s kojim zajedno eksperimentiramo i uvodimo elemente sintetike i elektronike u našu formulu te se time dalje odmičemo od žanrovskih okvira. S predviđanjima kad će album bit gotov ne želimo još nagađat jer si uzimamo vremena da zaista napravimo kvalitetnu i uokvireno priču kako s albumom, tako i sa spotovima.”

Našli ste se u novom filmu Arsena Ostojića “F20“. Kako je došlo do suradnje na filmu, kako ste se našli? Više je nego očito onima koji su pogledali film da ste se “našli“ jer je odlično pogođena filmska vizualizacija benda ?
Vizualno vam je isto tako važno?

“Kroz preporuku našeg dragog prijatelja, glumca Filipa Mayera, čija je glavna uloga u filmu F20. Arsen je bio oduševljen pjesmom “Seven Days Amongst Your Hair” jer je bila upravo ono što je tražio da zaokruži cijelu priču. Vizualno nam je naravno, vrlo važno, te mislimo da velik broj glazbenika zanemaruje taj element. Stvar je prezentnosti i utiska koji želimo ostaviti.”

Nedavno sam negdje vidio da ste rekli da vam glazba, pa sad i film nije jedina inspiracija nego da je tu i moda, a možda i još ponešto. U čemu se sve nalazite i u kojim poljima vas još možda možemo očekivati ?

“Trenutno svo vrijeme posvećujemo isključivo pjesmama za album i snimanju istog. Mr. Albino će uvijek primarno biti bend/glazbeni projekt, koji će se nadopunjavati sa svim područjima kreativnog izražavanja u kojima se pronalazimo. Uz glazbu veliki naglasak nam je na vizualnom identitetu, a nakon albuma krećemo u realizaciju drugih elemenata koji su dio Mr. Albina.”

S čime se uopće bavite kad se ne bavite glazbom i Mr. Albinom ? Pretpostavljam pošto ste još mladi da možda studirate pa me zanima može li se uskladiti dvije, ili čak više stvari ili se za glazbu mora ostaviti sve, spustiti ručnu i krenuti “niz padinu“ pa što bude?

“Svi ili studiramo ili radimo. Uz volju i dobru organizaciju, vremena za glazbu uvijek ima, pogotovo ako je glazba element u životu koji vas gura i na drugim područjima. Neki od članova se bave isključivo glazbom, a sad jesu li krenuli niz padinu, vrijeme će pokazati. :D”

Kako nastaju pjesme, tko su autori i gdje sve i u čemu nalazite inspiraciju?

“Glavni motivi pjesama nastaju pojedinačno kako kad, kod kojeg člana, makar kroz probe i improvizaciju svatko donese nešto konačnom obliku pjesme, pa i producent Švigir pri samom snimanju. Tekstove isključivo piše David (pjevač). Inspiraciju za glazbu i tekstove pronalazimo u samom životu, od frustracija do snova, od figurativnog do apstraktnog te se sve to slijeva u kotao koji zovemo Mr. Albino.”

Uživo zvučite odlično. Postoje jednostavno bendovi koje kad pogledate uživo poželite ih ponovo gledati svaki put kad se ukaže prilika. Koliko je to stvar rada na probama ili jednostavno kemija nastupa odrađuje svoje?

“To je stvar žive svirke, kemije između benda i publike. Naš posao je da na svakoj svirci ostvarimo tu vezu, izazovemo reakciju i pružimo novo iskustvo.”

Koliko uopće svirate, ima li dovoljno prilika u današnje vrijeme za jedan mladi autorski bend koji pjeva na engleskom da se adekvatno predstavi?

“Vrata za domaće bendove na engleskom se otvaraju. Sve je više bendova koji kreću tim putem. Prostora ima ako ima kvalitete, ali nezahvalno je govoriti o prilikama za bend (bilo kojeg alternativnog usmjerenja) na razini Hrvatske koja je sama po sebi malo tržište . Ukratko, može bolje, a i gore.”

Upravo to što pjevate na engleskom je u neku ruku možda i otežavajuća okolnost, ali s druge strane možda se pokaže da je to bio i dobar izbor. Planirate li možda i neki iskorak prema van?

“Ne mislimo da je engleski otežavajuća okolnost jer danas kada čitav svijet postaje selo, upravo tako dolazimo do šire publike. Sklizak je to teren jer kod puno bendova i autora koji nisu sa anglofonskih područja taj engleski nije autohton i oni se sami ne snalaze na njemu, što oduzima od čitavog dojma. Mi volimo misliti da ne spadamo u tu skupinu, ali na drugima je da sude”

Gdje su vam granice, koji su vam limiti? Koga imate iza sebe kao podršku? Roditelji, cure, diskografska kuća, Bill Gates?

“Ne obaziremo se na granice i limite te ih individualno nemamo, jedini otežavajući faktor je to što globalno gledano uspješni sastavi s rock predznakom postaju prava rijetkost. Leđa nam trenutno drži Juda Records koji odrađuje super posao . HVALA JUDA!”

Neću vas pitati tko su vam uzori jer zvučite vrlo originalno, ali svakog pitam pa moram i vas, što svira na playlisti na divajsima preko kojih slušate glazbu?

“Mr. Albino sluša: Conan Mockasin, Fugazi, Oranssi Pazuzu, Libertines, Kasabian, Leonard Cohen, Vitas, QOTSA, RATM, Kendrick Lamar, Tyler the Creator, Radiohead.”