#nedjeljnikomentar: Aklea Neon, Beck, Dua Lipa, Florence + the Machine, Tony Cetinski
27. siječnja 2019.
Nikola Knežević (2775 Članci)
Podijeli

#nedjeljnikomentar: Aklea Neon, Beck, Dua Lipa, Florence + the Machine, Tony Cetinski

Vrijeme je za #nedjeljnikomentar i novi osvrt na tjedan iza nas te neke od singlova koje smo imali prilike čuti. Malo domaće, malo strane, malo filmske glazbe. Dobri omjeri!

Aklea Neon – “Da mi je” (DIY)

Simpatična osječka kantautorica nakon YouTube covera posvetila se konačno vlastitoj glazbi i predstavlja prvi singl inspiriran Brazilom u kojem je boravila protekle godine. Upravo se na ritmu osjeti taj utjecaj koji lijepo odgovara njezinom soul/pop vokalu. Kombinira hrvatski i engleski jezik i zavodi, kako svojim glasom, tako i senzualnim glasom. Pričat će se još o njoj, ovo je samo početak, a čujem da priprema još zanimljivih stvari. Dosta dobro otvaranje i jedinstveno u kantautorskom smislu. Što će reći da je naša kantautorska scena bogatija za još jedno žensko ime. Girl power!

Ocjena: 4.2/5

Beck – “Tarantula” (Columbia Records)

Za potrebe filma “Roma”, jednog od nominiranih za Oscara, Beck je obradio pjesmi britanske grupe Colourbox, ali je ovoj verziji dao svoj specifičan vokalni i glazbeni izričaj te od brit pop/rock originala načinio simfonijsko-gospelski uradak. Vrlo zanimljivo i jedinstveno, ugođajem i interpretacijom. “Romu” tek trebamo gledati tako da se nadam kako se vrlo dobro uklapa i u soundtrack filma. No, budemo još istražili.

Ocjena: 4.5/5

Dua Lipa – “Swan Song” (Warner Bros.)

Još jedna filmska pjesma ovoga tjedna, “Swan Song” iz filma “Alita: Battle Angel”. Nova pop princeza Dua Lipa u nešto avangardnijem pop izdanju s refrenom koji me podsjeća na pjevačice tipa Miley Cyrus ili Taylor Swift. Nije me nešto pretjerano kupila s ovom pjesmom, iako me već ranije kupila s debi albumom. Malo darkerskije iskustvo za nju, možda neočekivano, ali i ne previše zanimljivo. Možda mi treba više od 10 slušanja.

Ocjena: 3/5

Florence + the Machine – “Moderation”/”Haunted House” (Virgin EMI Records)

Dvostruki singl Florence Welch i njezine Mašine je dovoljan razlog da se naše uši što više otvore. “Moderation” nije stala na album “High As Hope” zbog svoje koncepcije, ali nije dugo čekala da ju otkrije i dobro je da je to ubrzo učinila. Brzi ritam odmah osvaja, a njezin glas je nešto posebno, kao i refrenske harmonije. Iako ona kaže da pjesma nije namijenjena za sviranje uživo, smatram da bi to upravo trebala učiniti. Prava indie/pop bomba! A B strana “Haunted House” je laganija i emotivnija te je nastala nakon albuma. Vrlo jednostavno, Florence ju je mumljala u sebi, zvučalo je zanimljivo i snimljena je jednog dana u studiju. Opet ispravan potez i još jedna pjesma gdje se Florence prije svega dokazuje kao iznimno ozbiljan tekstopisac, ali i kantautor. Sveukupna ocjena je vrlo dobra, a “Moderation” je na putu da postane i hit na top listama.

Ocjena: 4.5/5

Tony Cetinski – “Čekam te” (Hit Records)

Još jedan djelić njegovom i dalje aktualnog albuma “Kao u snu”, novi singl “Čekam te” i suradnja s Elvisom Stnaićem. Cetinski je kao i Massimo oduvijek bio posebno raspoložen za balade pa je ovo samo još jedna u nizu koja je sigurno došla na odobravanje publike. Stanić je dao doprinos sa svojom akustičnom gitarom, a što pjesma više odmiče, tako lagana balada prerasta u lijepu pop pjesmu bržeg ritma. Klasični pop hit Tonyja Cetinskog.

Ocjena: 4/5