IZVJEŠĆE/FOTO: Vök s dobrim valentinovskim dream popom ispred ipak premalo publike
15. veljače 2019.
Boris Abramović (278 Članci)
Podijeli

IZVJEŠĆE/FOTO: Vök s dobrim valentinovskim dream popom ispred ipak premalo publike

Valentinovo u Zagrebu ove godine uz nekoliko evenata po gradu ponudilo nam je i novo gostovanje islandske dream pop/indie electro ekipe Vök koju smo prije otprilike godinu dana vidjeli na istom mjestu, u Malom pogonu Tvornice kulture.

Koliko god utisci i kritike prošlogodišnjeg nastupa bile dobre ipak ovaj put niti Mali pogon nije bio ispunjen do kraja. Možda je tome krivo baš to Valentinovo koje su ljudi ipak iskoristili na neki drugi način ili se ipak još nije skupila dovoljna kritična masa njihovih obožavatelja koji bi napunili ovaj prostor ili čak neki veći. No, oni koji su došli, došli su s razlogom i sigurno da su se u Tvornici skupili većinom pravi fanovi.

Ova islandska, kako kažu, senzacija, iako je možda i nepravedno sve što dolazi s Islanda ili neke tako malo egzotičnije države proglašavati senzacijom, postoji nešto više od pet godina, a okupili su se s ciljem nastupanja na svojevrsnom natjecanju za mlade talente gdje su na kraju i pobijedili. Često su poslije toga provodili vrijeme na turnejama, a prošle godine put ih je doveo i u Zagreb. Dosta se pričalo o tom koncertu pa njegovo “ponavljanje“ nakon godinu dana na istom mjestu ipak nije rezultiralo većim interesom nego prvi put.

U razdoblju svoga djelovanja objavili su nekoliko zapaženih EP-ja i vrlo dobar album Figure iz 2017. godine, a na koncertu u Zagrebu su promovirali i novi album In The Dark koji bi se uskoro trebao pojaviti. Nastup su ovaj puta počeli sami, predgrupe nije bilo i odmah su krenuli s jakim stvarima s “Figure”, a odmah nakon toga je izvedena i In The Dark na koju je publika jako dobro reagirala jer je singl već neko vrijeme vani. Redale su se starije stvari u kombinaciji s novim i publici još pomalo i nepoznatim materijalom, ali njihov zarazni plesni ritam je svakako prisutan i u starim i u novim stvarima pa problema nije bilo. Naravno da su ipak najbolje prošli stariji i već dokazani hitovi poput naravno Waterfall ili najjačih stvari s albuma “Figure” kao Polar i Show Me. Fanovi, pogotovo oni u prvim redovima su bili prezadovoljni i ples je bio u ritmu Vöka tijekom cijelog nastupa.

Pjevačica Margrét Rán bila je poprilično živahna i rječita, a u nekim pjesmama se prihvatila i gitare. Uz nju su još bili i gitarist, koji je svaku stvar mijenjao gitaru i bas, i isto tako prilično živahni bubnjar, a ovaj put s njima nije bio i saksofonist koji je na prošlogodišnjem nastupu svojim saksofonom ipak davao onu još jednu dimenziju više.

Nakon otprilike sat vremena svirke Margrét se zahvalila publici, ali svi smo znali da će slijediti i dodatak. Tim više što je Mali pogon takav da nemaš kud pobjeći osim da se vratiš i daš publici još ako to traži. Dobili smo ovaj put dodatak u vidu tri pjesme i nakon njih to je zaista bio kraj, a druženje s bendom nastavilo se u Malom pogonu uz merch.

Koncert u principu dobar, pogotovo fanovima benda koji su stvarno uživali. Možda ipak za nijansu prekratko. Moglo je biti i nešto duže, a sigurni smo da se s Vökom vidimo ponovo u Zagrebu. Svoju publiku imaju pa makar ih bilo samo toliko da se ispuni Mali pogon Tvornice kulture.

Synth pop/dream pop/indie electro i slična glazba uvijek je imala i imat će svoje fanove u Zagrebu.

Foto: Nikola Knežević