#nedjeljnikomentar: Billie Eilish, John Newman, Manuela, Parni valjak, The Chemical Brothers
10. ožujka 2019.
Nikola Knežević (2787 Članci)
Podijeli

#nedjeljnikomentar: Billie Eilish, John Newman, Manuela, Parni valjak, The Chemical Brothers

Ovoga puta #nedjeljnikomentar obilježavaju strani singlovi koji su među ostalim predstavljeni ovoga tjedna, a koji nagovještavaju još jednu odličnu diskografsku godinu. Ipak, izdvojili smo i neka domaća izdanja za koja smatramo da ih treba posebno spomenuti.

Billie Eilish – “wish you were gay” (Darkroom/Interscope Records)

Ime koje će se sve više spominjati i koje će dobivati sve više simpatija, Billie Eilish, nastavlja oduševljavati, a njezina nova pjesma “wish you were gay” izvrsno kroz pjesmu prezentira njene osjećaje, sjajne vokalne sposobnosti. Glazbeno minimalistička, tek akustična gitara, a na refrenu i electro pop beat, ali sve dostojno, nenaporno i nenametljivo. I drugačije, što je najvažnije. Već su obožavatelji iz Hrvatske počeli prizivati njezino ime pa se nadam se ćemo je uskoro gledati. Prije nešto manje od dvije godine predstavljali smo je u našoj rubrici #svježasrijeda koju realiziramo s Universal Musicom Hrvatska i drago nam je što sve više imena iz tog “koša” možemo vidjeti kao dio nekog trenda među publikom. Zato i jesmo tu, da govorimo o kvalitetnoj glazbi, onoj koja je već dovoljno raširena, te onoj o kojoj će se tek pričati. Billie Eilish je jedna od njih. Bravo!

Ocjena: 5/5

John Newman – “Feelings” (Island Records)

Newman je ponovno u fokusu, ponovno s jednom plesnom pjesmom i electro beatom uz kojeg ćete zaplesati. Osjetim novi pohod na top liste. Ovo je sad već lijepi niz plesnih hitova kojeg predstavlja ovaj mladi Britanac koji se nažalost već godinama bori i sa zdravstvenim problemima. Želim mu da nas i dalje razveseljava svojom glazbom i tjera nas na ples kojeg fali u našim životima. Klasičnu klavirsku bazu pjesme prati brzi house ritam i podsjeća na njegove hitove kao što su “Blame”, “Love Me Again” ili pak “Give Me Your Love” sa Sigalom i Nileom Rodgersom. Odobreno!

Ocjena: 4.5/5

Manuela – “Zamisli” (Dallas Records/Sipa Music)

Manuela Svorcan – gdje je ona nestala? Uvijek je imala lijep vokal koji sigurno ima kapaciteta za nešto više od toga da se zapitamo gdje je nestala. Unutarnjom i vanjskom ljepotom i ovoga puta plijeni pozornost u novoj pjesmi “Zamisli”, ljubavnoj priči koju je ispričala kao autorica teksta, dok su Silvio Pasarić i Domagoj Perišić potpisali glazbu i aranžman. Vrlo dobar povratak u glazbene vode i vrlo dobar početak za nešto više, a može ona više. Siguran sam!

Ocjena: 3.8/5

Parni valjak – “Nema signala” (Croatia Records)

Stigla nam je nova pjesma pop rock prvaka naših prostora, Parnog valjka. Bluesy i južnjački uvod obećava da ono što slušamo i nije baš tipično za njih, ali opet prepoznatljivo. Valjak je uvijek bio zanimljiv kod laganih i emotivnih balada, ali kod njih posebno volim kad ubace distorziju u svoj zvuk i krenu na neki žestoki put. Tako je i kod ove pjesme koja tekstualno i nije nešto zanimljiva, iako je pamtljiva, a po pitanju glazbe Hus zna svoj posao, svih ovih godina nije razočarao pa ni sada. Ovo je prva nova pjesma s albuma i još jedan singl koji će sigurno zasjesti na top liste. Iako Hus zna i bolje tekstove napisati. Puno bolje!

Ocjena: 4/5

The Chemical Brothers – “We’ve Got to Try” (EMI)

Nevjerojatno je koliko su svih ovih godina inovativni i zanimljivi, glazbeno, vizualno i u svakom trećem smislu. Elektronički dvojac uskoro objavljuje novi album i do sada je već s nekoliko hit singlova najavio da možemo očekivati pravo diskografsko osvježenje. “We’ve Got to Try” govori o tome da na koji god izazov naišli i koliko god on bio težak, treba ga makar pokušati riješiti. Tako i u ovoj pjesmi, odnosno u spotu koji prati psa, a koji će se okušati kao vozač Formule 1 i kao astronaut. I koliko god to nemoguće zvučalo – treba pokušati. Ponekad ćeš i uspjeti, baš kao pas. Braća su uvijek imala uvrnute ideje po pitanju spotova, a glazbeno su bili kvalitetno na samom vrhu. Sjajno!

Ocjena: 5/5

Foto: Darko Drinovac, Luka Sepčić, Hamish Brown