Intervju sa Still Corners: “Obožavamo Denis & Denis, klasične 80-e, fantastični su”
18. ožujka 2019.
Nikola Knežević (2634 Članci)
Podijeli

Intervju sa Still Corners: “Obožavamo Denis & Denis, klasične 80-e, fantastični su”

Jedan od najpopularnijih dream pop bendova današnjice, Still Corners, nastupit će po prvi put u Zagrebu i to 9. svibnja u klubu Boogaloo.

Uoči nastupa simpatični britansko-američki par Greg i Tessa izdvojili su svoje vrijeme između koncerata i razgovarali o svojim utjecajima, glazbi, hrvatskoj glazbi, grupi Denis & Denis, ljubavi na prvi progled (u glazbenom smislu) te istraživanju glazbe.

Napisali ste u svojoj biografiji da su na vas utjecali Vangelis, Ennio Morricone i The Shadows. Možemo li reći da je vaša glazba mješavina tih atmosfera?
Tessa: “Da, apsolutno, to su neki od naših najdražih umjetnika s kojima smo odrasli i oslanjali smo se nekako njihove na glazbene stilove, okuse, itd. Svi oni imaju poseban zvuk i stil koji volimo.”

U ovoj regiji, Hrvatskoj, Srbiji i drugim zemljama imate zaista veliku bazu obožavatelja, ako mogu tako reći. Možda zato što su The Shadows bili prilično popularni u našoj zemlji i mnoge od prvih rock grupa u regiji bile su pod utjecajem tog benda i mnogi od njih su snimili cijelu hrpu obrada pjesama Shadowsa. Možda je u tome kvaka, što mislite? 🙂
Greg: “Uvijek smo voljeli Shadowse, savršeno hvataju atmosferski ton kojeg slijedimo i naravno da je stil gitare stvarno utjecao na nas pa vjerojatno nije slučajnost da u vašoj zemlji ima obožavatelja koji i nas vole :)”.

Smiješna je priča o mom prvom dodiru s vašom glazbom. Cijela ekipa s mog drugog posla putovala je vlastiti rock festival. Bilo je to ljeto. I moj kolega je rekao da će napraviti savršenu ljetnu kompilaciju za kombi. Polovica te kompilacije sastojala se od vaših pjesama. Nakon festivala kompilacija je prešla iz jednog kombija u drugi, selila se iz jednog automobila u drugi i postala toliko popularna da su svi iz našeg ureda željeli dio te kompilacije na svojim gadgetima. Bila je to ljubav na prvi “pogled” 🙂 za sve nas. Jeste li imali takve situacije, ljubav na prvi pogled, u glazbi i u nekim drugim fazama vašeg života?
Greg: “To je divna priča! Da, apsolutno. Sjećam se kad sam čuo album Yo La Tenga u prijateljevoj kući kad sam bio mlađi. Pokazivao je albume koje je trenutno slušao, odnosno koji su mu na samom vrhu playliste i dok sam čekao slušajući bend bio sam oduševljen. Isto kao i s Pixies, oni su zapravo bili prvi bend u koji sam se zaljubio. Najprije sam čuo njihovu pjesmu “Wave of Mutilation” (engleska verzija) na travnatom polju s prijateljima tijekom ljeta i nikad nisam čuo ništa slično do tada, to je bila ljubav na prvi pogled ili prvo slušanje ;)”

Ove godine slavite desetu obljetnicu benda, ako se ne varam. Vas dvoje ste se upoznali na stanici u Londonu. Jeste li zaboravili na “prazninu/razmak” (op. a. minding the gap) tijekom susreta? : D: D Kakva je priča iza toga i kako su izgledali vaši prvi zajedničko koraci? Bez “praznine” (gap)? : D
Tessa: “Da, najvažnije je da se uoči “gap”! Sasvim smo se slučajno sreli u Londonu kada je vlak na kojem smo bili preusmjeren na drugu stanicu. Samo smo još jedna osoba i ja sišli s vlaka. Ukratko smo raspravljali o čudnom preusmjeravanju vlaka, ali smo nastavili razgovarati. Zakasnila sam na probu zbora i spominjući ovo ispostavilo se da je Greg tražio pjevača i razmijenili smo kontakte. Upoznali smo se u starom studiju u Londonu i radili na nekoliko pjesama kako bismo vidjeli ima li magije, a ostalo je povijest!”

Je li teško biti duo i stvoriti ovu veličanstvenu atmosferu u pjesmama? Svi znamo da živimo u svijetu tehnologije punom ludih naprava, ali kako je raditi kao duo? Radite li s još nekim glazbenicima na koncertima ili je doslovno samo vas dvoje u pitanju?
Greg: “Odvraćanje pozornosti je danas svuda oko nas. Imamo pravilo u sklopu kojeg ostavljamo naše telefone u košari i isključujemo zvono dok smo u studiju.  Prejednostavno je provjeriti Instagram i ne biti u trenutku.”
Tessa: “Da, nastupamo uživo s bubnjarem i Alom, našim pouzdanim inženjerom zvuka.”

Na ovoj turneji promovirate “Slow Air”, vaše najnovije izdanje. Kako su ga kritičari i fanovi prihvatili?
Tessa: “Bilo je divno, neizmjerno smo ponosni na ovaj album, mislimo da je to možda najbolje izdanje do sada. Imali smo neke zaista sjajne fanove koji su nam pisali o tome, kao i solidan kritički prijem.”

Vi ste savršen primjer da američko-britanska kombinacija odlično funkcionira. Jeste li na početku imali neke glazbene barijere?
Greg: “Ne toliko s glazbom, ali morao sam odrasti da cijenim Marmite i britanski čaj, Tessa mi je pokazala put.”

Jeste li čuli za neke bendove s područja bivše Jugoslavije? To vas pitam zato što niste daleko od nas i zato što to pitanje postavljam svim stranim bendovima: D Ako niste čuli za nekog, evo dva primjera. Jedan od njih danas je najpopularniji indie synth pop bend. Zove se Svemirko, a drugi je najpopularniji hrvatski pop bend iz 80-ih Denis & Denis koji je vrlo popularan i u ovom dijelu Europe. Kasnije ćete mi zahvaljivati : D Samo da čujem neki vaš komentar o našoj glazbi. Mi smo mala zemlja, ali vrlo bogati u glazbenom smislu i Hrvati su također vrlo ponosan narod. Zato želimo drugima najbolje izgledati: D
Greg: “Nekoć smo se susretali s Kameleonima, psihodeličnim bendom iz Jugoslavije 60-ih godina i Đorđem Marjanovićem. Imaju divan zvuk, jako nam se sviđa glas Đorđa Marjanovića. Obožavamo Denis & Denis, klasične 80-te, stvarno fantastični. Nismo čuli za Svemirka, stoga hvala što si podijelio ovu glazbu s nama.”

Da li s vremena na vrijeme istražujete neke nove zvukove i glazbenike?
Tessa: “Vrlo smo otvoreni za isprobavanje novih stvari, ponekad ćemo pisati o nečemu što je dosta udaljeno od onoga na što smo navikli. Važno je pokušati i ne držati se scenarija previše, ali i prepoznati svoje naslijeđe i ne zaboraviti svoje obožavatelje. Postoji ravnoteža između onih stvari koje uvijek težimo i tražimo.”

Hvala vam na slobodnom vremenu i imate li poruku za vaše hrvatske fanove?
Greg: “Live long and prosper.”
Tessa: “Radujem se što ćemo vas vidjeti!”

Info o ulaznicama:

Od 1. ožujka ulaznice za koncert moći će se nabaviti po cijeni od 100 kn. Mogu se kupiti putem prodajne mreže Ticketshopa, kao i online na www.ticketshop.hr . Organizator koncerta je Charm Music

Foto: Bernard Bur