Jónsi iz Sigur Rósa najavio album svojeg novog dua Dark Morph
5. svibnja 2019.
Nikola Knežević (2799 Članci)
Podijeli

Jónsi iz Sigur Rósa najavio album svojeg novog dua Dark Morph

Jón Þór Birgisson, poznatiji kao Jónsi, pjevač i multiinstrumentalist islandske dream pop/post rock skupine Sigur Rós’, udružio je snage sa švedskim skladateljem Carl Michaelom von Hausswolffom i stvorio duo Dark Morph.

Upravo su najavili izlazak albuma singlom “Dark Morph” i otkrili mnoge detalje ovog nadasve zanimljivog projekta. Album izlazi 10. svibnja za Krunk/The Vinyl Factory, što je rezultat njihove zajedničke suradnje koja traje od prošlog ljeta. Ukrcali su se na istraživački brod Dardanella i snimili hidrofonične zvukove kitova, šišmiša, škampa i u konačnici zvukove jedne vrste životinja iz reda čaplji, Egrette sacra što u prijevodu s latinskog znači Reef Heron ili Dark Morph, po kojoj je ovaj projekt i dobio naziv.

“Dok smo bili na brodu počeo sam snimati zvukove, manipulirati njima pretvarajući ih u dronove i ostale vrste glazbenih funkcija tako da bi mogli koristiti zvukove kao instrumente koji stvaraju kompozicije. Išli smo na to na od njih ne stvaramo zvukove koji će zvučati prirodno, nego ćemo ih pretvoriti u nešto drugo. Kad sam iz glasanja ptice dobio neke duge drone tonove, proslijedio sam ih Jónsiju i on je počeo dodavati svoje melodije koje je potom odsvirao meni. I tako je sve počelo”, rekao je Carl Michael, a prenosi Pitchfork.

Dark Morph će povodom izlaska albuma odsvirati besplatan koncert u Veneciji u sklopu Venecijanskog bijenala 10. svibnja. Njihova glazba će se pojaviti kao audio instalacija u Ocean Spaceu od 7. svibnja do 30. lipnja. Kasnije ove godine Jónsi će krenuti i na turneju s Alexom Somersom pod nazivom Riceboy Sleeps kako bi proslavili 10 godina od izlaska istoimenog izdanja.

Popis pjesama:

1. SO(NG)QE
2. URA DARDANELLA
3. BEKA TOVUTO
4. TOVUTO
5. KAVURA
6. WAI
7. BANI MANUMANU
8. BEKA YALO

Foto: Darko Crnković (Perun.hr)